Uiterlijk tegen het jaareinde krijgt Bredene met Kelly Spillier een nieuwe en meteen ook een eerste vrouwelijke burgemeester. Na 15 jaar Steve Vandenberghe wordt het voor veel inwoners ongetwijfeld wennen. “Maar de Bredenaar kan er vanop aan dat ik het DNA van onze gemeente zal blijven bewaken. Bredene moet warm en sociaal blijven.”
Dochter uit een socialistisch nest bleek Kelly Spillier (42) ook als leerling aan het Atheneum Oostende al geëngageerd. “Ik was samen met vriendin Kimberly Rousselle, die later zelf in de gemeentepolitiek zou terechtkomen, toen al erg met politiek bezig. In 2006, als 22-jarige, wou ik mee de SP.A-lijst op maar toen bleken er al te veel vrouwen op te staan.”
Het was maar een kwestie van tijd voor de lerares zedenleer aan het KTA (en vandaag de Middenschool Bredene) haar opwachting op een kieslijst zou maken. “Ik was in 2017 hoofdredder geworden in Bredene en dat betekende dat ik geen mandaat in de gemeenteraad kon opnemen, ook al had ik behoorlijk gescoord tijdens de verkiezingen van 2018.” In januari 2019 verliet Spillier echter haar redderspost en werd ze alsnog voorzitter van de gemeenteraad en in 2022 schepen van onder meer Jeugd en Milieu.
Veel en graag onder de mensen, zo etaleerde Spillier zich de voorbije jaren. Met een meer dan gewone betrokkenheid bij haar bevoegdheden ook: jeugd leek haar als lerares op het lijf geschreven en ook milieu leek haar goed af te gaan. Of ze straks die bevoegdheden laat vallen? Een aarzelend antwoord verraadt anderzijds. “Zie je me al over rioolplannen hangen als verantwoordelijke voor openbare werken? Wie zegt dat ik milieu of jeugd niet kan behouden?”
Dicht bij burger
Of ze als burgemeester ook moeilijke beslissingen zal kunnen nemen? “Ik heb nog nooit een belofte gedaan die ik niet kan houden. Neen zeggen hoort bij de job. Ik wil als socialist alleen geen maatregelen nemen, die de kleine man zouden treffen.”
Spillier beseft wel dat van een burgemeester nog meer wordt verwacht dan van een schepen. “Al zal ik altijd de nodige tijd vrijmaken voor mijn gezin. De momenten met mijn zonen Senne (13) en Len (11) blijven heilig. Ik wil dan wel een goeie burgemeester worden, ook een goeie mama zijn is belangrijk voor mij.”
Voor de aanstaande burgemeester mag er gerust ook wat meer emotie in de politiek. “Je kunt een gemeente puur cijfermatig en rationeel besturen maar geef mij toch maar wat meer betrokkenheid. Ik wil het DNA van Bredene als warme, sociale gemeente bewaken. Digitaliseren van de dienstverlening moet kunnen tot zekere hoogte, maar het moet menselijk blijven. Dicht bij zijn burgers, daar is Bredene altijd goed in geweest.”
Menselijk, zo wil ze ook behandeld worden op de sociale media. “Ik ben niet van plan me te verliezen in oeverloze discussies, die je vaak toch niet kunt winnen. Ik zal er wel mijn punt maken, maar dat is het dan ook. Ik kreeg van thuis uit mee: behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden.”
Dat je je als vrouw vaak extra moet bewijzen, beseft Kelly al langer. “Dat was al zo toen ik mijn reddersexamen aflegde. Ik was toen al samen met Nick (Goethals, haar echtgenoot intussen en zoon van toenmalig hoofdredder André, red.) en werd stevig op de rooster gelegd. Maar geen nood, hoe meer tegenkanting hoe meer ik gemotiveerd raak.” Spillier is trouwens nu al streng voor zichzelf. “Ik besef dat ik net als Steve voor en tegenstanders zal hebben, zowel binnen als buiten de partij. Maar voor mezelf heb ik tot doel gesteld dat Vooruit in 2030 minstens even goed en liefst beter zal doen dan nu.”
Met een coalitiepartner waarmee intussen goed samengewerkt wordt, “maar die nu ook mee verantwoordelijkheid draagt”, is dat volgens Spillier haalbaar. “Zoniet trek ik mijn conclusies.” Bredene wacht nochtans moeilijke financiële tijden. “We hebben 30 gouden jaren achter de rug. Maar corona, Oekraïne, de energiecrisis, …hebben danig roet in het eten gegooid.”
Geen sinecure
Of dit burgemeesterschap een vergiftigd geschenk zal blijken? “Een gemeente besturen is met alle taken die door de hogere overheid op ons worden afgewenteld geen sinecure en al zeker niet in moeilijke tijden.” Het is een opdracht die Kelly niettemin vastberaden opneemt. Met haar man op de achtergrond. “Nick blijft liefst uit de schijnwerpers. Je zult hem zelfs niet op de sociale media vinden. Hij heeft me nooit tegengehouden om aan politiek te doen maar Nick blijft liefst in de coulissen. Al zal hij in de toekomst allicht toch al eens wat vaker mee naar een activiteit gaan…”
The post Kelly Spillier wordt eerste vrouwelijke burgemeester: “DNA van Bredene als warme gemeente bewaken” is provided by KW.be.