Het valt op dat sinds deze legislatuur – onder nieuwbakken voorzitter Vincent Van Quickenborne – er steeds meer voorstellen tot beslissing op de gemeenteraad van Kortrijk komen. Dat zou alles te maken kunnen hebben met de spreektijd: vier minuten in plaats van twee minuten. Van Quickenborne haalde dat al aan op de vorige gemeenteraad en op de gemeenteraad van 19 mei werd het zelfs een heikel punt.
Voor de start van de gemeenteraad kregen we de raad voor maatschappelijk welzijn. Er waren daarvoor twee voorstellen tot beslissing ingediend: een van Marleen Dierickx (Groen), een van Nysa Vandersteene (Vlaams Belang). Het was vooral die laatste die voor animo zorgde.
Voorzitter Vincent Van Quickenborne: “We mogen geen misbruik maken van het voorstel tot beslissing. Ik vermoed dat er zoveel meer worden ingediend omdat de spreektijd langer is (vier minuten in plaats van twee, red.).”
Toch mocht Vandersteene haar interpellatie doen. Ze haalde de gratis schoolmaaltijden uit de Vlaamse regering aan (die vaak door lokale besturen voorzien worden, red.), maar vroeg de gemeenteraad om tegen te stemmen. De voorzitter vond dat heel vreemd, maar liet het doorgaan.
Raadslid Philippe De Coene (Vooruit), voormalig voorzitter van W13, de Zuid-West-Vlaamse welzijnsorganisatie, vond hetzelfde: “Ik deel de verwondering. Is de methodiek van een voorstel tot beslissing geen oneigenlijk gebruik van het instrument? Maar wat krijgen we nu? U stelt iets voor en vraagt om tegen te stemmen? Mocht ik een slecht karakter hebben, zou ik zeggen: dat is voer voor psychologen (Vandersteene is psychologe, red.).”
The post Deze legislatuur veel meer voorstellen tot beslissing op Kortrijkse gemeenteraad: “Geen misbruik van maken voor langere spreektijd!” is provided by KW.be.