Europese Unie en Verenigd Koninkrijk sluiten deals over visserij en defensie

In de laatste rechte lijn naar een Brits-Europese top in Londen hebben onderhandelaars van beide kampen een rist akkoorden bereikt die hun samenwerking na de moeilijke jaren van de brexit opnieuw naar een hoger niveau moeten tillen. Zo krijgen Britse producten makkelijker toegang tot de Europese markt, terwijl de Europese visrechten met nog eens twaalf jaar worden verlengd.

De leiders van de Europese Unie zijn maandagochtend naar Londen afgezakt voor een top met de Britse premier Keir Starmer. Ze zullen er drie akkoorden bezegelen die moeten onderstrepen dat de EU en het VK in deze geopolitiek uitdagende tijden opnieuw toenadering tot elkaar willen vinden en de pagina van het Britse vertrek uit de EU in 2020 definitief willen omslaan.

Europese visrechten verlengd

In de laatste rechte lijn stemde Londen ermee in om de huidige regeling over de toegang van Europese vissers tot Britse wateren te verlengen tot 30 juni 2038, zo kon vernomen worden uit diplomatieke bronnen. In ruil bieden de Europeanen een wederzijdse erkenning van fytosanitaire normen, zodat de Britten hun producten makkelijker kunnen uitvoeren naar de Europese markt.

De EU en het VK gaan ook een defensie-akkoord sluiten. Dat geeft de Britten de kans om toegang te krijgen tot SAFE, een nieuw Europees programma dat de lidstaten tot 150 miljard euro aan goedkope leningen aanbiedt om samen te investeren in defensieprojecten. Volgens diplomatieke bronnen zijn de lidstaten het intussen ook zo goed als eens geraakt over de modaliteiten van dat programma, dat woensdag zou goedgekeurd worden.

The post Europese Unie en Verenigd Koninkrijk sluiten deals over visserij en defensie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zestiger geëxecuteerd in Florida

In de Amerikaanse staat Florida, in het zuidoosten van het land, is donderdag een 62-jarige man geëxecuteerd. Glen Rogers werd in Florida veroordeeld voor de moord op een 34-jarige vrouw in 1995. Het is de zestiende executie dit jaar in de Verenigde Staten.

Lees meer »

‘Het Straatje is van ons’: Kortrijk pakt grensoverschrijdend gedrag en onveilig uitgaan krachtdadig aan na spiking-incidenten

In een stevig gezamenlijk initiatief hebben Stad Kortrijk, café-uitbaters, eigenaars en brouwerijen de handen in elkaar geslagen om van de bekende uitgaansbuurt in de Burgemeester Reynaertstraat opnieuw een veilige, respectvolle en levendige plek te maken. Met het charter ‘Het Straatje is van ons’ worden duidelijke en afdwingbare engagementen vastgelegd om overlast, seksueel grensoverschrijdend gedrag, spiking en drugsmisbruik resoluut aan te

Lees meer »

Gentenaar wint 30 jaar lang 20.000 euro per maand. Geldexpert: “Als hij het goed aanpakt, moet hij niet meer wakker liggen van zijn pensioen”

Een vader uit Gent heeft de jackpot van het Europese trekkingsspel EuroDreams gewonnen met een ticket uit Jumbo. De komende 30 jaar ontvangt de man daardoor maandelijks 20.000 euro op zijn rekening. HLN-geldexpert Pascal Paepen legt uit waarom dit financieel interessanter is dan het equivalent van 7,2 miljoen euro in één keer op je bankrekening gestort te krijgen. “Als de

Lees meer »

Jeugdverblijf De Miere in Meulebeke opent nieuwe keuken

De 14-koppige stuurgroep van de Miere vierde feest in gezelschap van Vlaams minister voor Toerisme Melissa Depraetere, het bestuurscollege en heel wat genodigden. Reden was de officiële opening van de gloednieuwe keuken in het bivakhuis.
The post Jeugdverblijf De Miere in Meulebeke opent nieuwe keuken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen wil praktijktesten tegen discriminatie LGBTQIA+ op huurmarkt

Groen wil praktijktesten tegen discriminatie van de LGBTQIA+-gemeenschap op de huurmarkt. Dat probleem is onderbelicht, terwijl “een dak boven je hoofd, niet zou mogen afhangen van wie je bent of van wie je houdt”, zegt Vlaams Parlementslid Fourat Ben Chikha, die een voorstel op tafel legt naar aanleiding van de Pride in Brussel en de internationale dag tegen holebi- en

Lees meer »

Britse cipier gaat wel heel ver om zwanger te worden van gevangene

Een cipier die smelt voor de charmes van een gevangene? Klinkt ook in ons land bekend in de oren. De Britse Cherri-Ann Austin-Saddington (29) ging echter nog een stap verder. Om zwanger te worden, probeerde de vrouw een injectiespuit naar binnen te smokkelen. Daarmee wilde ze zichzelf later kunstmatig bevruchten.

Lees meer »

Letse inlichtingendienst deelt gids om Russische spionnen te ontmaskeren onder toeristen: “Let op slechte hygiëne”

Een van de drie Letse inlichtingendiensten heeft haar burgers gewaarschuwd dat er zich mogelijk Russische saboteurs en spionnen onder de toeristen bevinden. Een handige gids met concrete voorbeelden moet de bevolking helpen de saboteurs te ontmaskeren. De Russische ‘kameleonspionnen’ zouden zich voordoen als geëngageerde kampeerders, maar geen flauw idee hebben van hun omgeving of navigatie.

Lees meer »

Nieuwe slagzin voor Dovy Keukens: Donald Muylle sluit reclamespotjes niet langer af met ‘Wij maken uw keuken in België’

Dovy Keukens neemt afscheid van een klassieker. Als slagzin kiest de bekende Roeselaarse keukenbouwer, met Donald Muylle als uithangbord, voortaan voor ‘Echt Belgisch!’ en niet langer voor ‘Wij maken uw keuken in België’. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Korter en krachtiger”, klinkt het bij Mario Muylle, zoon van én verantwoordelijk voor de verkoop en marketing bij het bedrijf.
The post

Lees meer »

De Riemeers en later Professor Idewijk in Wervik worden volledig gesloopt: “We kiezen voor water en groen”

De woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik pakt op de wijk Laag Vlaanderen in Wervik uit met een vervangingsnieuwbouw. De afbraak van de woningen in De Riemeers is volop aan de gang en aan de overkant van de straat zijn ondertussen de bouwwerken gestart. “Binnen enkele jaren volgt dan aanpalend de Professor Idewijk”, zegt algemeen directeur Sonny Ghesquière. “Laag Vlaanderen krijgt een heuse

Lees meer »

“Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in secundair onderwijs komt eraan

De hervorming van de zevende jaren in het secundair onderwijs gaat het komende schooljaar in. De wijzigingen lijken een zevende jaar overbodig te maken, maar de Scholengroep Sint-Rembert ontkent dat. “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”, zegt algemeen directeur Ann Stael.
The post “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in

Lees meer »

‘Vliegend paleis’ dat Trump cadeau krijgt van Qatar zou al in VS zijn – Ook grootste fans zijn niet akkoord: “Smet op zijn blazoen”

Het peperdure vliegtuig dat de Amerikaanse president Donald Trump cadeau krijgt van Qatar op zijn rondreis door het Midden-Oosten, zou zich al in de VS bevinden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Opmerkelijk: Trump krijgt niet alleen kritiek van politieke opponenten voor het aanvaarden van het geschenk, maar ook van zijn enkele van zijn trouwste fans.

Lees meer »

Derde minder stikstof in lage-emissiezones

De vervuiling door stikstofdioxiden (NO2) is op vijf jaar tijd met minstens dertig procent afgenomen in de lage-emissiezones in de steden Brussel en Antwerpen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van onder meer de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Lees meer »