Profrenner Cériel Desal, kleinzoon van wereldkampioen: “Lastigste periode is die van de eerste terrasjes”

Hij is de enige geboren en getogen Roeselarenaar in het Belgische wielerpeloton bij de profs. Verwonderlijk is dit niet want de 24-jarige Cériel Desal kreeg het wielrennen met de paplepel toegediend. Tussen twee wedstrijden door hadden we een leuke babbel met Cériel.

Je komt uit een echte wielrennersfamilie?

Cériel Desal: Dat kun je zeker zeggen. Mijn opa Benoni Beheyt was zes jaar profrenner en werd in 1963 wereldkampioen op de weg bij de profs. Mijn neef Guillaume Van Keirsbulck is ook profrenner geweest en dan weet je dat er bij ons heel veel over wielrennen wordt gepraat.” (Lees verder hieronder)

Privé

Geboren in Roeselare op 20 oktober 1999 en er ook opgegroeid. Cériel is de vriendin van Steffi Vansevenant, zus van wielrenner Mauri. Cériel woont nog thuis in de Noordstraat in Roeselare.

Opleiding en job

Lager onderwijs in de stedelijke basisschool Brugsesteenweg en middelbaar in de Burgerschool. Rondt nu zijn studies Immo en Verzekeringen af aan Vives. Was in 2021 stagair en vanaf 2022 profrenner bij wielerploeg Bingoal Wagner Bazin.

Vrije tijd

Samen zijn met vriendin Steffi, lekker eten in de Saint-Georges (buiten het wielerseizoen).

Je pa Stefaan heeft echter nooit gekoerst?

“Neen, zijn ouders waren daar blijkbaar geen grote voorstander van. Hij vertelt altijd dat zijn pa hem vertelde, toen hij een koersfiets vroeg, dat een wielerploeg hem onmiddellijk een koersfiets zou geven als hij echt goed zou zijn.”

“Maar pa is mijn allereerste supporter. Hij voerde mij overal rond vanaf mijn eerste wedstrijden, hij was mijn eerste mecanicien en onderhield perfect mijn fiets. En hij rijdt op training ook voor als gangmaker met de scooter. Voor een renner is de steun van thuis zeer belangrijk.”

Ook opa Benoni volgt je koersresultaten op de voet?

“Absoluut. Opa is er nu 85, maar komt nog altijd kijken als het niet te ver is. Wist je trouwens dat opa en oma door mij het Spaanse Calpe hebben ontdekt? Toen ik als belofte begon te trainen in Calpe vroeg ik of opa en oma geen zin hadden om mee te gaan. En zo veel jaren later gaan ze nog altijd naar hetzelfde appartement in Calpe. Het vliegtuig nemen in Oostende naar Allicante en dan rustig naar hun flat in Calpe. Dat vind ik leuk voor hen én voor mij.”

Droomde je als kind al van een koerscarrière?

“Eigenlijk wel. Als kind ging ik met opa en oma mee naar de wedstrijden van mijn neef Guillaume en ik smulde van de verhalen die ik hoorde op de koers. Ik was onmiddellijk fan van het koerswereldje en ik wist als negenjarige al dat ik er alles zou aan doen om tot die wereld te behoren.”

“Steffi weet wat het leven van een profrenner inhoudt”

“Op twaalfjarige leeftijd ben ik gestart bij de aspiranten en mijn eerste koersfiets heb ik van opa gekregen. Papa zei dan op een bepaald ogenblik dat ik een nieuwe wedstrijdfiets zou krijgen als ik een top tien plaats zou halen. Dat duurde een tijdje, maar enkele maanden later werd ik achtste in een wedstrijd in Oostkerke-Damme. En een week later stond er een Eddy Merckx-fiets bij ons thuis.”

Was school voor jou slechts bijzaak?

“Zeker niet. Ik vond en vind school zeer belangrijk. Daarom dat ik ook mijn diploma Immo en Verzekeringen aan Vives wil halen. Een wielercarrière duurt niet echt lang en je weet nooit wat er kan gebeuren. Ik was bovendien een laatbloeier in het peloton en het duurde tot mijn tweede jaar bij de juniors vooraleer ik koersen begon te winnen. In 2021 werd ik stagiair en nu ben ik aan mijn vierde seizoen bezig als profrenner. En ik maak nog ieder jaar progressie, maar ooit stopt het.”

Wil je dan in de koers blijven na je carrière?

“Dat weet ik nog niet maar misschien wel. Als ploegleider of als voedingleerdeskundige. Want goede en juiste voeding voor profrenners is ook iets dat mij interesseert. Het is best mogelijk dat ik daarvoor nog een opleiding volg. Profrennen is als Formule 1 geworden. Alle details, hoe klein ook, tellen en voeding is een zeer belangrijk gegeven voor renners. Hoeveel en wat moeten renners eten de dagen voor de wedstrijd, wat eten ze best de dag van de wedstrijd zelf én in de wedstrijd. Maar dat zijn zorgen voor later. Ik wil zo lang mogelijk zelf koersen want ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Alles wat ik niet kan doen in het seizoen, zie ik niet als een opoffering. Ik ben echt zot van de koers. Ik train graag en rij heel graag wedstrijden, ik bekijk het parcours en de deelnemers van een wedstrijd vooraf op mijn computer en ik analyseer zo veel mogelijk wedstrijden op televisie.”

Je hebt het al gezegd: als renner moet je veel laten?

“Bah ja, in aanloop naar het wielerseizoen en in het seizoen heel zeker. De lastigste periode voor mij is die van de eerste terrasjes en het eerste mooie weer. Een fris pintje of een aperitief is dan uit den boze.”

Dan moet je als renner wel een partner hebben die dat leven begrijpt?

“Gelukkig heb ik dat. Mijn vriendin Steffi is de zus van profrenner Mauri Vansevenant en de dochter van ex-prof Wim Vansevenant. Zij weet dus wat het is om samen te leven met profrenners en zij steunt mij volledig.”

Je bent straks einde contract. Is er al gepraat?

“Nog niet, maar dat is normaal. De ploegleiding praat eerst met de kopmannen en probeert die aan boord te houden. Ik verwacht dat men pas in juni of juli over mijn toekomst zal praten maar ik heb er een goed gevoel over. Ik heb geen moeilijk karakter en ik rij me iedere keer in de kijker. Sponsors hebben graag dat ze lang en veel op televisie komen. En ik ben blij als ik dat kan doen voor hen.”

The post Profrenner Cériel Desal, kleinzoon van wereldkampioen: “Lastigste periode is die van de eerste terrasjes” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man (41) blijft in de cel voor moord op partner (39) in Tielt

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 41-jarige Roemeen uit Tielt met een maand verlengd op verdenking van moord. Dat bevestigt zijn raadsman. De 39-jarige partner van de verdachte kwam dinsdag in onduidelijke omstandigheden om het leven.
The post Man (41) blijft in de cel voor moord op partner (39) in Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier “niet vluchtgevaarlijke” gevangenen ontsnapt uit detentiecentrum Saint-Hubert: politie houdt klopjacht

De politie houdt een klopjacht op enkele gedetineerden die vanmiddag ontsnapt zijn uit het detentiecentrum van Saint-Hubert in de provincie Luxemburg. Dat is aan HLN bevestigd door het kabinet van justitieminister Annelies Verlinden. Van de zeven gevangenen die ervandoor probeerden te gaan, raakten er vier effectief over het hek. Ze zijn nog spoorloos. Volgens Kathleen Van de Vijver, woordvoerster van

Lees meer »

Burgemeester Diksmuide zet in op buitenspelen en verenigingsleven: “Grote bouwprojecten budgettair niet haalbaar”

Kinderen en jongeren weer buiten leren spelen en inzetten op het verenigingsleven. Dat zijn de prioriteiten van de burgemeester van Diksmuide, Koen Coupillie. Voor grote bouwprojecten is er voorlopig geen budget in de Boterstad. De burgemeester was te gast in het middagprogramma van Radio2 waar hij de plannen voor de stad uit de doeken deed. De werken aan de kwartring

Lees meer »

Oud-premier Charles Michel gaat voor “nieuwe professionele uitdagingen” en geeft les in China: “In deze onrustige tijden spelen universiteiten en scholen een essentiële rol”

Charles Michel, gewezen voorzitter van de Europese Raad en voormalig Belgische premier, gaat zijn tijd voortaan verdelen tussen de academische wereld, conferenties en raden van bestuur in de publieke en private sector. Dat schrijft de krant La Libre Belgique, die het nieuws vernam van Michel zelf.

Lees meer »

Waarom “gratis” uitstel van betaling zo gevaarlijk is: bijna 1 op 3 jonge gebruikers ‘buy now, pay later’ krijgt met incassobureau te maken

Een smartphone of een vakantie bestellen zonder meteen te betalen? Steeds meer Belgen gebruiken ‘bestel nu, betaal later’-diensten. Maar daarin schuilt ook een gevaar: één op de drie jongeren die van zo’n systeem gebruikmaakten, kwam al in contact met een incassobureau. Minister van Consumentenbescherming Rob Beenders (Vooruit) gaat daarom regels opleggen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat deze systemen

Lees meer »

Nederlandse milieubeweging start nieuwe klimaatzaak tegen Shell: “Geen enkel olie- of gasveld mag nog ontwikkeld worden”

De Nederlandse milieubeweging Milieudefensie spant een nieuwe klimaatzaak aan tegen het energiebedrijf Shell. Daarin eist ze dat Shell stopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden. Het is al de tweede rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. Daarmee anticipeert de milieuorganisatie alvast op een eventuele tegenvallende uitspraak in cassatie in de eerste zaak.

Lees meer »