Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) verwelkomt dit jaar een bijzondere gast: Kortrijkse chef-kok Matthieu Beudaert. Als Artist in Residence gaat de Michelinchef en kunstwetenschapper een unieke dialoog aan tussen kunst en gastronomie.
Matthieu Beudaert, bekend van het bekroonde restaurant Table d’Amis aan het Sint-Maartenskerkhof, ziet zijn residentie als een uitnodiging om de grenzen tussen koken en kunst te verleggen. “Ik had dit nooit verwacht en was eerlijk gezegd na mijn eerste bezoek compleet verbaasd, maar ook vereerd dat ik die vraag heb gekregen.”
Beudaerts residentie krijgt concreet vorm in een reeks exclusieve activiteiten. In samenwerking met Club Fouquet, de exclusieve bedrijvenclub van het KMSKA, serveert Beudaert op maandag 19 mei een meergangendiner in het museum. De gasten zullen hapjes proeven die live tussen de kunstwerken worden geserveerd. Elk gerecht is een interpretatie van een kunstwerk.
Tijdens een artist talk op donderdag 22 mei licht Beudaert zijn visie en zijn traject als Artist in Residence toe. Hij deelt zijn zoektocht naar de raakvlakken tussen kunst en gastronomie, en hoe hij inspiratie vindt in vorm, kleur en ritme van kunstwerken, zoals bijvoorbeeld de zon van Otto Piene die hem leidde naar een pure versie van aubergine parmigiana.
Gesamtkunstwerk
Beudaert pleit voor een nieuwe benadering waarin gastronomie en kunst nog nauwer verweven worden. “De relatie tussen beeldende kunst en gastronomie bestaat al langer, maar is nog onvoldoende onderzocht. Ik wil een volgende stap zetten richting gastronomische performances waarin food, theater, muziek, dans en film samenkomen in een Gesamtkunstwerk.”
Met zijn residentie hoopt Beudaert de weg te plaveien voor een nieuwe creatieve wereld. “Ik denk dat we nog maar aan het begin staan. Ik wil bezoekers, chefs én kunstenaars inspireren om na te denken over de relatie tussen kunst en gastronomie.”
The post Matthieu Beudaert wordt Artist in Residence in Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is provided by KW.be.