Tijdens het hemelvaartweekend onderneemt Pieter Lowie de Flandrien Challenge. Op drie dagen tijd fietst hij 400 kilometer, met onderweg 59 krachtige kasseistroken en helse hellingen uit de Vlaamse voorjaarsklassiekers. De 36-jarige Desselgemnaar wil op die manier de bewustwording rond de ziekte van Parkinson vergroten én geld inzamelen om zijn lotgenoten te ondersteunen. “Het heeft een enorme invloed op je dagelijkse leven. Je kan er niet tegen vechten, het is moeilijk om dat te aanvaarden maar je moet er mee leren leven.”
Parkinson. Dan denk je gemakkelijk aan oude mensen in het rust- of ziekenhuis die hevig beven of dement zijn. De eerste symptomen bij mensen met de ziekte beginnen gemiddeld rond het 55ste of 60ste levensjaar. Maar sommigen krijgen op jonge leeftijd al te kampen met de ingewikkelde hersenaandoening. Desselgemnaar Pieter Lowie was slechts 34. Twee jaar geleden stapte hij naar de huisarts.
“De fijne motoriek in mijn linkerhand ging moeilijker. Dat was erg vreemd. Ik dacht dat er misschien een zenuw gekneld zat. De dokter stuurde mij door naar de neuroloog en enkele scans later kwam het verdict: parkinson”, vertelt Pieter. “Je vat dat niet echt, als je zoiets hoort. Het is enorm moeilijk om te aanvaarden, tot op vandaag is dat moeilijk. De week ervoor hadden mijn vriendin en ik net een huis gekocht, en toen kwam die diagnose. Dat was een heel heftige periode.”
Sporten en tuinieren
“Je wil er tegen vechten, maar dat kan niet. Je moet er mee leren leven, aanvaarden dat het er vanaf nu bijhoort. De klik maken, maar dat is lastig.” Pieter werkt als IT’er bij Renson, maar fulltime blijven werken is niet evident. “Het werk en de collega’s steunen mij enorm en zoeken samen met mij naar oplossingen om het werk mogelijk te houden. Stress heeft een grote invloed, die beperken is belangrijk. Thuis probeer ik veel in de tuin te werken om mijn gedachten te verzetten.”
“En sporten, dat is wellicht het belangrijkste. De specialisten vermoeden dat sport en bewegen de ziekte afremmen, en het helpt je gezondheid sowieso vooruit. Daarom ben ik echt fanatiek beginnen sporten. Lopen, fietsen, zwemmen, vorig jaar heb ik deelgenomen aan een kwart triatlon, zo’n uitdagingen werken bovendien positief op de moraal. Ik wil ook nog veel doen voordat het mij niet meer lukt, zo moet je helaas denken. De West Highland Way in Schotland bijvoorbeeld, die wil ik absoluut wandelen.”
Een halve triatlon staat ook op het lijstje. “Maar lange afstanden lopen wordt moeilijker.” Pieter sport gemiddeld zo’n 8 uur per week. “Het lichaam gezond houden, dat is mijn focus. Ik volg ook al preventief kinesitherapie”, zegt hij. De voorbije maanden trainde hij vooral voor zijn nieuwe uitdaging. Tijdens het hemelvaartweekend gaat hij de Flandrien Challenge van Cycling in Flanders aan. Op 29, 30 en 31 mei wil hij 400 kilometer fietsen.
Ronde van Vlaanderen
Op het menu: 59 Vlaamse hellingen en kasseien die recent nog overwonnen werden door het profpeloton. “Die challenge stond op mijn bucketlist. Ik leg hem samen met Klaas Vankeersbilck af, andere vrienden gaan bepaalde stukken mee fietsen. Het wordt stevig maar ik kijk er echt naar uit. Behalve naar dag 3 misschien, dan staan er ons heel wat hoogtemeters te wachten. Het slot van de challenge kan je een beetje vergelijken met de finale van de Ronde van Vlaanderen. Stevig dus.”
Pieter doet het vooral om bewustwording te creëren rond de ziekte van Parkinson. “Ik merkte dat veel vrienden en familie niet goed weten wat de ziekte inhoudt. Een diashow presenteren zou vreemd zijn, daarom heb ik een website gelanceerd met info over de ziekte en de challenge. “De symptomen verschillen enorm. Bij mij gaat alles op dit moment best ok, enkel de fijne motoriek aan mijn linkerkant levert soms problemen op, bijvoorbeeld tijdens het koken.”
Eten plannen
“Parkinson heeft een zeer grote invloed op je dagelijkse leven. Eens goed uitgaan zit er niet meer in. Daar herstel je moeilijker van. Ik krijg soms een spontane kramp in mijn voet tijdens het fietsen, of heb last van stijve spieren. Als ik ‘s nachts wakker word, kan ik niet meer inslapen. En om de vier uur moet ik medicatie nemen, dat ik niet mag combineren met eiwitrijk voedsel, ik moet mijn eten dus echt goed plannen.”
Naast het toelichten van de ziekte, wou de Mirakelcoureur – zo heten de fietsvrienden – ook iets extra aan de Flandrien Challenge koppelen. “Iedereen kan een helling of kasseistrook sponsoren, op die manier zamel ik geld in voor de Vlaamse Parkinson Liga vzw, die onderzoek en lotgenoten ondersteunt.” Zo’n 3 tot 400 euro, dacht de fervente fietser in te zamelen. “Ik zit al boven de 3.300 euro, dat is echt fantastisch.”
‘Training’
Wie de challenge binnen de 72 uur tot een goed einde brengt, ontvangt een minikassei en ziet zijn naam in het Ronde van Vlaanderen Centrum van Oudenaarde verschijnen. Zaterdag trekt Pieter met enkele vrienden naar Rochefort in de Ardennen, voor het wielerevent La Magnifique. “155 kilometer en 2.700 hoogtemeters, dat wordt een pittige ‘training’”, besluit hij.
Sponsoren en meer te weten te komen over de ziekte en de Flandrien Challenge doe je via flandrien met parkinson
The post “We hadden net een huis gekocht, en toen kwam de diagnose”: Pieter (36) fietst 400 kilometer over Vlaamse kasseien en hellingen om lotgenoten met parkinson te steunen is provided by KW.be.