In Wingene en Ruiselede zijn landbouwwegen niet enkel functioneel terrein van land- en tuinbouwers. Fietsers, wandelaars, scholieren en pendelaars maken steeds vaker gebruik van deze landelijke routes, wat zorgt voor nieuwe uitdagingen op het vlak van verkeersveiligheid. Met een ludieke bordencampagne op enkele strategische locaties wordt extra aandacht gevraagd voor het kruisen van landbouwverkeer.
“Onze gemeenten zijn doordrenkt van landbouwgeschiedenis”, stelt burgemeester Lieven Huys. “Maar tegelijk zien we dat recreatie en mobiliteit in de afgelopen jaren sterk veranderd zijn. Landbouwwegen zijn vandaag multifunctioneel geworden en die realiteit vraagt om nieuwe aandacht voor verkeersveiligheid. Op enkele strategische locaties waar het fietsnetwerk gebruik maakt van landbouwwegen, wordt een bordencampagne opgezet om extra duiding te geven.”
Van landbouwweg naar gedeelde route
Zowel Wingene als Ruiselede kennen een rijk agrarisch verleden. De uitgestrekte landbouwgronden vormen niet alleen de economische ruggengraat van de streek, maar zijn ook een aantrekkingspool geworden voor recreatie. Wandelaars, fietsers en toeristen vinden er rust en ruimte. Tegelijkertijd nemen ook het woon-werkverkeer en het schoolverkeer via deze landelijke routes toe.
“Op een mooie lentedag zie je vaak tractoren en fietsers achter elkaar op dezelfde weg”, zegt Greet De Roo, schepen van Landbouw. “Landbouwvoertuigen zijn vaak groot en niet altijd wendbaar. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, zolang iedereen beseft dat veiligheid en respect voor elkaar cruciaal zijn.”
Samenwerking met Boerenbond
De campagne is opgezet in samenwerking met Boerenbond, die de belangen van land- en tuinbouwers vertegenwoordigt. “Ook bij de Boerenbond vinden we verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Vandaar dat we – naar het voorbeeld van de Westhoek – deze campagne mee ondersteunen in Wingene en Ruiselede”, aldus regioconsulent Michiel Van Robaeys.
Vanaf volgend schooljaar zal er ook een uitgewerkt lespakket (onder andere met virtualrealitybrillen), dat rond verkeersveiligheid op landbouwwegen draait, ter beschikking zijn voor de scholen. De klassen krijgen bovendien de mogelijkheid om op lokale landbouwbedrijven de omvang van landbouwvoertuigen te ervaren en potentiële gevaren te verkennen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
De campagne kiest bewust voor een positieve, ludieke toon. Geen wij-zij-verhaal, maar een gedeelde verantwoordelijkheid voor elke weggebruiker. Het gemeentebestuur hoopt dat het wederzijdse begrip versterkt wordt en zo gevaarlijke situaties maximaal vermeden worden.
“We willen dat onze inwoners trots zijn op hun platteland én zich er veilig voelen”, besluit burgemeester Lieven Huys. “Dat vraagt engagement van iedereen. Deze campagne is daarin een belangrijke stap.”
The post Ludieke bordencampagne voor meer verkeersveiligheid op landbouwwegen is provided by KW.be.