Bij het Ieperse In Flanders Fields Museum werden donderdagavond de namen voorgelezen van 587 baby’s die omkwamen in Gaza. Een uur lang. “Anders was de lijst nog langer.”
“Fatima Louay Rafiq Al-Sultan, nul jaar, Ahmad Shadi Talal Al-Haddad, nul jaar…” Wouter Sinaeve, educatief medewerker van het Ieperse In Flanders Fields Museum, en Filip Deheegher, Iepers vredesambtenaar, lazen donderdagavond samen een uur lang de namen voor van 587 baby’s die het leven lieten in Gaza. “Een naam voor elke dag van het conflict”, zegt Deheegher.? “We kozen voor de namen van burgers: weerloze baby’s die de kans niet kregen om ouder te worden dan een jaar, geslachtofferd voor de oorlog.”
Meer dan 700 baby’s
“Het belangrijkste is dat we hun namen uitspraken, ook al duurde het een uur lang”, stelt Deheegher. “Wanneer we over oorlogen en conflicten praten, verworden slachtoffers tot statistieken. We wilden hen allemaal een naam geven en we konden nog wel even doorgaan, want deze lijst telt al meer dan 700 baby’s jonger dan een jaar. De voorgelezen namen zijn een pars pro toto voor alle slachtoffers in dit conflict, die heel veel baby’s, peuters en kinderen het leven kost. Burgers zijn de grootste slachtoffers in deze oorlog, een schril contrast met de vele militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog die we steeds herdenken in Ieper.” (Lees verder hieronder)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
Oude slagveld
Het voorlezen gebeurde in de schaduw van de Lakenhallen en het In Flanders Fields Museum, dat “een hoeder van het oude slagveld” wil zijn. Daarom werkt het kenniscentrum van het museum al jaren aan een inclusief register van alle WO I-slachtoffers. Deze ‘Namenlijst’ telt ongeveer 600.000 burgers en militairen, ongeacht hun nationaliteit, en blijft groeien, zelfs 110 jaar na de oorlog. “Helaas”, aldus Deheegher. “De namen van de lijst met WO I-slachtoffers komen dag na dag terug in de permanente tentoonstelling van het museum. Net als de militairen op de Menenpoort verdienen deze slachtoffers het om dag na dag bij naam genoemd te worden. We tonen betrokkenheid bij dit conflict en onze stad kiest duidelijk de kant van de menselijkheid. Deze oorlog wordt intussen gevoerd met uithongering als wapen, ook al blijft Israël het ontkennen. Burgers, steden en overheden op elk niveau moeten solidariteit tonen en vragen dat het stopt, vanuit menselijkheid en het internationaal recht.”
Vredesliederen
Tijdens het solidariteitsmoment weerklonken vredesliederen gespeeld door de stadsbeiaardier in het belfort. Het voorlezen van de babynamen werd bijgewoond door een kring van tientallen mensen, onder wie mensen uit Palestina. “Onze voorouders en families worden daar al 77 jaar geconfronteerd met dood en geweld”, zeggen Khaled (47), Ahmed (32) en Mohammed (50). “Momenteel krijgen we elke dag het nieuws van tientallen mensen die sterven. Dat moet eindelijk stoppen.” (TP)
The post Wouter en Filip lezen namen voor van 587 omgekomen baby’s in Gaza: “Wij kiezen de kant van de menselijkheid” is provided by KW.be.