Hart voor West-Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, steunt dit jaar 35 organisaties die zich inzetten voor kansarme jongeren. Een van de uitverkoren initiatieven is Zeevonk van de vzw Monstergolf. “Wij versterken jongeren uit kwetsbare groepen in Oostende in hun fysieke en mentale weerbaarheid via surftherapie. Dat is voor hen normaal onbereikbaar door financiële of sociale drempels”, legt Liselotte Oyen uit.
Liselotte Oyen is docent toegepaste psychologie aan de Vives Hogeschool én een fervent surfster. “Ik richtte in 2021 de vzw Monstergolf op samen met een vriendin. Die ging echter studeren en vond niet langer de tijd om haar schouders onder ons project te zetten. Gelukkig kwam Oliver De Wolf, een collega op Vives, de rangen versterken. Ook hij is verknocht aan surfen.”
Samen met Oliver zet Liselotte regelmatig surfsessies op bij Outsider Coast in Oostende. “De Ostend Sailingclub, die je terugvindt aan de Halvemaandijk, is zo’n beetje onze uitvalsbasis. Daar verwelkomen we regelmatig kleine groepjes jongeren, die in een moeilijke thuissituatie zitten en nood hebben aan mentale steun. We komen met die jongeren in contact via de instellingen waar ze in de week verblijven. Je moet weten dat het hier meestal gaat om jongeren die van thuis uit weinig steun of middelen krijgen. Via onze surftherapie proberen we hen zowel fysiek als mentaal weerbaar te maken.”
Samen koken
“Zo’n jongerentraject loopt doorgaans over meerdere sessies”, pikt Oliver in. “Omdat het om jongeren met heel uiteenlopende interesses gaat, is het niet altijd makkelijk een groepsgevoel te creëren. Na een ochtendje surfen, zetten we ons daarom altijd samen om te koken en te eten op het strand. Dat is een uitgelezen moment gebleken om wat diepere gesprekken aan te gaan.”
Ideale therapie
“Dergelijk traject is uiteraard geheel vrijblijvend en niet alle jongeren blijven terugkeren. Maar toch zijn er, die het surfen omarmen en zo contact blijven houden”, stelde Liselotte intussen vast. “Surfen is voor mij trouwens de ideale therapie. Als je regelmatig het water op gaat, heb je geen psycholoog nodig. Enkele uurtjes op de golven en je geest is opnieuw vrij.”
Vandaar dat Liselotte en Oliver ook surftherapie voor volwassenen aanbieden. “Ook hier gaat het meestal om mensen die nog nooit gesurft hebben. Maar in tegenstelling tot onze jongeren blijven veel van die volwassen deelnemers wel hangen aan de sport, en trekken ze soms de hele familie mee in bad. We vangen wel eens verhalen op van deelnemers die sinds onze sessies regelmatig met board en gezin op surfreis trekken.”
Volwassen deelnemers komen zonder uitzondering uit een moeilijke periode, hebben iemand verloren of torsen een burn-out. “Ook hier is onze opzet de mensen zich beter te laten voelen, hun mentaal welzijn te verbeteren.”
Welgekomen steun
Met de steun, die Monstergolf nu krijgt van Hart voor West-Vlaanderen, willen Liselotte en Oliver in de eerste plaats de huur van surfpakken en -planken voor de jongerensessies financieren. “Die vallen behoorlijk hoog uit. En ook de kosten voor voeding en verzekering kunnen hiermee straks betaald worden. De steun is dus welgekomen, ook omdat we in de toekomst nog meer jongeren willen bereiken. Dat we ons initiatief vanuit Oostende op touw zetten, is geen toeval. Ik deze stad aan zee vind je jammer genoeg heel wat jongeren en kinderen met mentale problemen. Als we daar met onze surftherapie ook maar enigszins aan kunnen verhelpen, dan is onze opdracht geslaagd.”
Alle informatie over de vzw Monstergolf vind je op www.monstergolf.be.
The post Liselotte en Oliver geven surftherapie voor kwetsbare jongeren: “Golven maken je geest vrij” is provided by KW.be.