Kuurne pioniert met warmtenet dat publieke en private gebouwen verwarmt met restwarmte: “Belangrijke stap richting toekomst van energie in Vlaanderen”

De gemeente Kuurne zet een belangrijke stap in haar duurzame ontwikkeling met het warmtenet. Dit innovatieve project in samenwerking met Fluvius, maakt gebruik van restwarmte uit de verbrandingsoven van Imog in Harelbeke om heel wat publieke en private Kuurnse gebouwen te verwarmen.

Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor individuele verwarmingssystemen. De heraanleg van de nutsvoorzieningen in het centrum van Kuurne was een eenmalige en unieke opportuniteit om het warmtenet door te trekken in het hart van de gemeente. Via een netwerk van ondergrondse leidingen wordt de restwarmte getransporteerd naar heel wat openbare gebouwen, grootverbruikers maar ook naar particulieren.

Het warmtenet komt Kuurne binnen via het jaagpad en gaat nu via de Koning Albertstraat richting Tramstatie door het centrum van de gemeente. Kuurne telt op vandaag al 152 aansluitingen op het warmtenet.

Burgemeester Francis Benoit (Burg+) is trots op het pionierswerk op Vlaams niveau: “Kuurne schreef geschiedenis in 2016 met de aanleg van het allereerste warmtenet in Vlaanderen. Dankzij de recente centrumvernieuwing ligt het warmtenet van Fluvius nu ook gebetonneerd in het hart van onze gemeente, wat heel wat potentieel biedt.”

Pieter de Graeve van Fluvius vult daarop aan: “Met dit warmtenet zetten we als warmtenetbeheerder een belangrijke stap richting de toekomst van energie in Vlaanderen. Dit project toont hoe innovatieve technologie, lokale samenwerking en duurzame bronnen hand in hand gaan richting een klimaatneutrale samenleving.”

Kuurne pioniert nu opnieuw op verschillende vlakken. Het gemeentehuis van Kuurne is het eerste gemeentehuis in Vlaanderen dat aangesloten wordt op het warmtenet van Fluvius. De werken in het gemeentehuis en Sociaal Huis voor de effectieve omschakeling naar restwarmte zijn momenteel aan de gang. Beide aansluitingen worden de komende weken in dienst genomen. De gemeente kon hiervoor rekenen op financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe: “Al in 2021 deed Kuurne een subsidieaanvraag voor de aansluiting van hun publieke gebouwen. Steun die wij met plezier hebben toegekend. Momenteel zijn een aantal beslissingen in het dossier noodgedwongen aangepast. Maar we zijn vanuit de Provincie heel tevreden dat Kuurne is blijven volharden en zoeken en zo toch hun warmtenet hebben gerealiseerd en bijdragen aan de energietransitie.”

Ook enkele grootschalige partners kozen onlangs om aan te sluiten op het warmtenet. Naast het nieuwe schoolgebouw van ‘Go De Boomgaard’ sloot ook feestzalen ‘Van Wonterghem’ aan. Gregory Van Wonterghem: “Samen met onze zonnepanelen en een warmtenet die naast onze deur passeert kunnen we zo onze CO²-uitstoot met meer dan drie vierden verminderen. Een morele must als je het ons vraagt. Als bedrijf bestaan we intussen 90 jaar en dit kan alleen als je een langetermijnvisie voor ogen hebt.”

Maar de absolute primeur gaat naar Brecht Vanessche en Julie Ameye uit de Koning Albertstraat 33. Zij zijn de eigenaars van de eerste bestaande woning in Vlaanderen die aangesloten wordt op een warmtenet. De aanleg van het warmtenet bij de centrumwerken in de Koning Albertstraat was een unieke kans voor hun verbouwproject. Brecht Vanessche: ”We willen onze woning klaarstomen voor de toekomst, een aansluiting op het warmtenet draagt hiertoe bij en heeft ook een positief effect op het milieu. ”

Burgemeester Francis Benoit sluit nog af met de volgende woorden: “Het woonpark op de grens met Harelbeke was al aangesloten, dankzij de centrumvernieuwing komen nu ook het Gemeentehuis, Sociaal Huis, feestzalen Van Wonterghem en Go De Boomgaard erbij. Ook een andere school en woonzorgcentrum zitten er aan te komen. Maar er is ook vrees rond de prijs bij particulieren. Klanten moeten de garantie krijgen dat ze een faire prijs betalen voor de warmte die ze afnemen en transparant geïnformeerd worden. Op deze manier kunnen we tot een versnelling komen van de aansluitingsgraad op het warmtenet van Fluvius. Een win-win voor alle betrokken partijen.”

Meer info via deze link.

The post Kuurne pioniert met warmtenet dat publieke en private gebouwen verwarmt met restwarmte: “Belangrijke stap richting toekomst van energie in Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na het verlies van haar partner: zangeres Mieke vecht tegen keelkanker. “Het duurde enkele weken voor ik het woord kon uitspreken”

Van een horrorjaar gesproken. In april werd Mieke Gijs (67), beter bekend als zangeres Mieke, voor de tweede keer weduwe toen haar partner Marc De Coen (77) overleed. Veel tijd om te rouwen kreeg ze niet, want de zangeres vecht nu tegen keelkanker. “Na de punctie zei ik tegen de dokter: ‘Ik hoop dat je goed nieuws hebt voor mij.’

Lees meer »

Mu.ZEE palmt tijdelijk Venetiaanse Gaanderijen in

Nu de interactieve wetenschapsexpo ‘Testerep en het verzonken Oostende’ werd afgesloten met liefst 10.883 bezoekers, kan Mu.ZEE de Venetiaanse Gaanderijen inpalmen met tentoonstellingen vanaf juni. Zoals bekend is het museum in de Romestraat gesloten voor renovatiewerken, maar de mensen van Mu.ZEE blijven niet stilzitten.
The post Mu.ZEE palmt tijdelijk Venetiaanse Gaanderijen in appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dreigen vliegtuigreizen iets voor rijke elite te worden? Prijzen vliegtickets op maand tijd liefst 11 procent duurder

Wie in de komende maanden een vakantie naar de zon boekt, moet nog wat dieper in de buidel tasten. Vliegtickets zijn in april liefst 11,1 procent duurder geworden. Dat becijferde statistiekbureau Statbel. Wat veroorzaakt die plotse stijging? En kunnen we binnenkort nog voor een prijsje naar onze favoriete reisbestemming of wordt vliegen iets voor de rijke elite?

Lees meer »

Marnixring eert Adriaen Willaert met eigen whisky: “Hij blijft een van de grootste muzikale figuren”

De Marnixring Roeselare Adriaen Willaert stelt haar allereerste eigen whisky voor: een exclusieve single cask botteling van de gerenommeerde Linkwood-distilleerderij uit Speyside, Schotland. De whisky, 9 jaar oud en gelimiteerd op slechts 120 flessen, werd geselecteerd en gebotteld door Asta Morris – en draagt de naam van een van de grootste muzikale figuren uit de Vlaamse geschiedenis: Adriaen Willaert.

Lees meer »

Knokke-Heist gaat centrum afsluiten op allerdrukste zomerdagen: “Vergelijk ons met een festival zoals Tomorrowland”

Het centrum afsluiten én strenge politiecontroles bij wagens die de drukste zone binnenrijden. Knokke-Heist wil komaf maken met overlast en chaos op topdagen en heeft een nieuw ‘hitteplan’ klaar. Burgemeester Cathy Coudyser (Inzicht) vergelijkt haar gemeente met Tomorrowland. “Op zo’n dagen zijn we een festival, dus ook wij nemen maatregelen.”

Lees meer »

De Veurnse Wielertoeristen houden lenterit naar Heuvelland

De Veurnse Wielertoeristen trokken onlangs naar Heuvelland. Vanop de Markt stond er een flinke dagrit richting Wulvergem, een pittoresk dorp ten zuiden van de Kemmelberg op het programma.
The post De Veurnse Wielertoeristen houden lenterit naar Heuvelland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Waes en Tanja Dexters moeten opnieuw theoretisch rijexamen afleggen: slaag jij nog voor de test?

Na een reeks verkeersovertredingen moeten presentator Tom Waes en voormalig Miss België Tanja Dexters opnieuw hun theoretisch rijexamen afleggen. Een lastige opgave, zo blijkt. Meer dan acht op de tien Vlamingen zouden falen als ze het theoretisch rijexamen opnieuw zouden afleggen. Hoe staat het met jouw verkeerskennis? Test jezelf met de vijf lastigste vragen uit het examen!

Lees meer »