Tielt Sies Baert heeft horecabloed door de aderen stromen. Op de plaats waar zijn ouders vroeger nog een drankencentrale runden, stampte hij een frituur uit de grond. En ondertussen blies hij de naast gelegen eventlocatie De Post nieuw leven in en gaat hij ook met zijn mobiele frituur De Postkar de baan op.
Sies Baert stamt uit een ondernemende familie. Zijn ouders Wouter en Jannick runnen nog altijd een schoonmaakbedrijf, maar waren daarnaast actief in de horeca. Ze kochten destijds de drankencentrale Truyaert en baatten die zelf uit als een Prik&Tik. “Mijn ouders zijn daar toen mee gestopt, vervolgens had poolcafé Do Polo hier een onderkomen, er stonden hier toen heel wat biljarts.” Toen die zaak ophield te bestaan besloot men er de eventlocatie De Post van te maken. “In oktober 2018, met de gemeenteraadsverkiezingen, is die toen geopend. We waren daar met de hele familie bij betrokken, ook mijn broer en twee zussen.”
“Na onze vrijdagshift gaan we met zijn allen er eentje drinken bij mijn zus”
De oudste zus Fien is advocate en de jongste zoon Miel studeert nog. Lieze runt dan weer met succes café Den Arend en Sies startte in 2021 met de frituur. “We hebben hier natuurlijk heel wat aanpassingen moeten doen, maar we hebben ook geïnvesteerd in het allerbeste materiaal. Zo zijn we niet gestart met een kleine friteuse, maar meteen met een halfautomatische van Perfecta uit Oostrozebeke. Zo is het voor iedereen gemakkelijker om frietjes voor te bakken; wat uitleg, enkele keren oefenen en je bent vertrokken. En we hebben ook een geldautomaat, dat bespaart tijd bij het bestellen en is een stuk hygiënischer.”
Ambiance in jong team
Sies kreeg van bij de start, naast de steun van zijn gezin, ook de hulp van zijn vriendin Pharaïlde Jansseune. “Zij studeerde toen nog rechten. Daarna deed ze er nog een master notariaat bij en straks studeert ze in juni af. Ze komt hier nog vaak een handje toe steken, maar ook achter de schermen speelt zij een belangrijke rol.”
De naam Frietpost verwijst net als de zaal De Post naar de aanwezigheid van het postgebouw aan de overkant van de Beernegemstraat. “Eerst hadden we gezocht naar een pand rond de markt, maar dat vonden we niet. Ondertussen vinden de mensen de weg naar De Frietpost, de ruime parking is een grote troef. Heel wat klanten van het eerste uur blijven komen en soms ontdekken mensen ons nog op een later moment. We zijn van meet af aan gestart met heel wat jobstudenten en flexi’s, het is leuk om te merken dat die gasten ook allemaal lang aan boord blijven. Er is hier niemand die na enkele maanden stopt, we zorgen voor een goede ambiance in ons jong team.”
En zo kan De Frietpost ook al eens draaien zonder Sies. “In het begin had ik het moeilijk om dat los te laten. Je wil er altijd zijn. Maar uiteindelijk moest ik in september 2022 me wel laten vervangen. Ik was op verplaatsing geweest met Club Brugge naar Porto en ben daar ten val gekomen. Ik had een gebroken enkel én ruggenwervel, moest daar geopereerd worden en ik bleek ook positief te testen op corona. Twaalf dagen lang lag ik daar in quarantaine in het ziekenhuis, via de smartphone kon ik contact houden met het thuisfront.”
Maar de klanten in De Frietpost zullen allicht weinig gemerkt hebben. “We hebben er zelf niet mee te koop gelopen, maar ik had het geluk dat ik naast mijn vriendin ook kon rekenen op heel wat mensen. Iedereen van het team heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en zich 100 procent ingezet voor De Frietpost. Ook konden we rekenen op hulp van buitenaf. Iedereen die hierbij betrokken was, zijn we ontzettend dankbaar.”
Vrijdag is de bar open
En toen rijpte ook de idee voor een mobiele frituur. “De Postkar heet die en wij gaan er mee naar feestjes en bedrijven. Leuk om doen, ook als afwisseling. Omdat je een BE-rijbewijs moet hebben om met de aanhangwagen te rijden, ben ik het die er altijd mee op uit trek. De mensen zijn altijd gelukkig en er is altijd een toffe sfeer. Maar mocht zich iemand, met het juiste rijbewijs, geroepen voelen om af en toe eens frietjes te bakken, dan mogen ze zich altijd melden”, lacht Sies.
Dankzij zijn uitgebreid team kon Sies, supporter van Club Brugge zoals een truitje in de frituur illustreert, de bekerfinale bijwonen. “Ik heb ook een abonnement, maar ben geen enkele wedstrijd geweest. Ik heb er mijn vrienden mee kunnen plezieren.”
En waarvoor staat De Frietpost bekend? “Onze verse bereidingen, van stoofvlees tot vol-au-vent, maar ook onze Postburger. Dat is een dubbele Ierse beefburger die we bewust in een kleiner broodje presenteren zodat je het nog kunt combineren met frietjes of een andere snack. Ook zijn we gekend voor het vriendelijke en positieve contact met onze klanten, van vaste klanten tot de passanten. Iedereen is hier welkom en we willen dat ze met een goed gevoel de zaak verlaten.”
“We houden van het sociale contact, maar je moet ook mee met de tijd”
De mobiele frituur De Postkar en de eventlocatie De Post is zeven op zeven beschikbaar voor de klanten. Op maandag en dinsdag is de frituur gesloten, op de andere dagen telkens ’s middags open van 11.30 tot 13.30 uur en ’s avonds vanaf 17.30 uur. “Onze sluitingstijden hebben we ’s avonds al wat aangepast. Initieel was het de bedoeling om laat open te blijven, maar we zitten niet in het centrum en je merkt dat na corona de mensen ’s avonds minder lang de baan op zijn. Op woensdag en donderdag sluiten we om 21 uur, op vrijdag en zaterdag om 22 uur en op zondag om 21.30 uur. Op vrijdag maken we er ook een gewoonte van om met iedereen die gewerkt heeft nog iets te gaan drinken in het café van mijn zus. Op die manier zetten wij samen met het team het weekend in.”
In 2024 werd de frituur voor een stuk uitgebreid. “Nu hebben we in de frituur zelf een 40-tal zitplaatsen, in het nieuwe deel is ook een bestelzuil gekomen. Nu kan er via de zuil besteld worden, maar ook online en uiteraard nog op de klassieke manier aan de kassa. We houden hier nog altijd van het sociaal contact, maar je moet ook mee met de tijd. Die bestelzuil wordt vaak gebruikt op drukke momenten of door mensen die plaatsnemen in de bar.”
Via een deur in de frituur krijg je toegang tot de eventlocatie. “En op vrijdag gaat dat sowieso open als bar. Je kan dan daar iets drinken en eten, of er gewoon komen aperitieven. Ook buiten hebben we nog een ruim terras voor de frituur.”
Voor de eventlocatie heeft Sies ondertussen Alexander Leroy onder de arm genomen. “Hij had jarenlang op de markt in Waregem café Markt 28 en heeft dus al zijn sporen verdiend in de horeca. Hij gaat op freelance basis mee de organisatie rond De Post op zich nemen. Want ook daar willen we nog groeien. We voelen ook de noodzaak aan een eventlocatie, voor babyborrels, communies en verjaardagen. Enkel Sweet 16 en 18 doen we niet”, knipoogt Sies. “Maar we hebben heel wat formules. Onze frietformules bijvoorbeeld, maar ook met heel wat cateringbedrijven uit de streek met wie we met plezier samenwerken en iets op maat en naar ieders budget kunnen uitwerken.”
Weekendje weg
Sies heeft af en toe nog eens last van de gevolgen van zijn Portugees avontuur. “Mijn rug speelt wel eens op, maar dan moet ik even rusten en me laten vervangen. We hebben het volste vertrouwen in ons team. Vorig jaar zijn we samen op weekend geweest naar de Vlaamse Ardennen en we merken dat onze medewerkers samen buiten het werk om ook met elkaar afspreken.”
Ondertussen blijven Sies en Phara verder werken aan de optimalisatie van hun hele horecaverhaal. “We hebben ondertussen onze webshop aangepast. Je moet blijven evolueren. En ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik in dit avontuur ben gestapt”, aldus de jongeman die afstudeerde in de richting Facility Management.
En zijn er nog toekomstplannen? “Alles nog verder op punt zetten en misschien zorgen we tijdens de week voor wat eigen organisaties in de zaal, zoals we hier vroeger ook al comedy-avonden gaven.”
The post “Ik heb moeten leren de zaak soms los te laten”: Sies (26) startte vier jaar geleden met De Frietpost in Tielt is provided by KW.be.