Boze telefoon kost geschorste procureur drie maanden loon

Het voormalige afdelingshoofd van de Brugse afdeling van het West-Vlaams parket is door de tuchtrechtbank in hoger beroep op de vingers getikt wegens schending van de waardigheid van zijn ambt. Eerste substituut-procureur des Konings Y. S.-V. pleegde eind januari vorig jaar een ongepast telefoontje naar de advocate bij wie zijn zoon toen stage liep. Hij noemde de advocate onder meer ‘slinks’, ‘boertig’ en ‘onderkruipsel’.

De uitspraak van de tuchtrechtbank in hoger beroep is de eerste definitieve uitspraak van een hele reeks tuchtzaken tegen magistraten in de nasleep van de fraude bij het magistratenexamen van januari 2024. Toen kwam aan het licht dat jurylid C.B. de opgave van het examen strafrecht gelekt had aan één van de kandidaten, de Brugse stagiair-advocaat N. S.-V. Zijn vader was op dat moment nog afdelingshoofd van het Brugse parket, zijn moeder was rechter in Ieper.

N. S.-V. liep toen stage op een advocatenkantoor in Brugge. Het is zijn stagemeester die na het examen de fraude ontdekte en de Hoge Raad voor de Justitie verwittigde. In de periode na het examen, maar vóór de bekendmaking van de fraude, kreeg de stagemeester van N.S. plots een boze telefoon van diens vader Y. S.-V. die haar verweet zijn zoon te pesten. Dat hij de advocate ook ‘boertig’ en ‘onderkruipsel’ noemde, ontkende hij niet. De advocate nam het gesprek deels op, waarop een tuchtonderzoek werd geopend.

Waardigheid

Tot verbazing van velen – ook binnen het Brugse parket zelf – kreeg Y. S.-V. van de tuchtrechtbank echter geen straf opgelegd. De tuchtrechtbank erkende wel dat hij zich bezondigde aan ongepaste uitlatingen maar omwille van zijn ‘vlekkeloos parcours in de magistratuur’ vond de tuchtrechtbank een sanctie niet nodig. Het parket tekende echter zelf beroep aan tegen die beslissing, waardoor de tuchtrechtbank in hoger beroep opnieuw moest oordelen.

In een omstandig gemotiveerd arrest heeft de tuchtrechtbank in hoger beroep nu beslist om Y. S.-V. wél een sanctie op te leggen. “Hij moest zich waardig gedragen, ook in zijn taalgebruik naar een advocaat toe. Dit telefoongesprek had hoffelijk kunnen verlopen”, stelde de tuchtrechtbank vast. De rechtbank besloot om Y. S.-V. dan ook een zware tuchtstraf op te leggen: de maximale inhouding van zijn wedde en dit voor een periode van drie maanden.

“De rechtbank is van oordeel dat de afdelingsprocureur de waardigheid van zijn ambt heeft geschonden toen hij op 29 januari 2024, via een telefonisch gesprek ongepaste uitlatingen en beledigingen heeft geuit en een intimiderende toon hanteerde ten aanzien van de advocate te Brugge”, motiveerde de tuchtrechtbank in hoger beroep.

The post Boze telefoon kost geschorste procureur drie maanden loon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nu het conclaaf begonnen is: hoe waarheidsgetrouw is de film ‘Conclave’ écht?

Na de dood van paus Franciscus en in aanloop naar het conclaaf, zijn de kijkcijfers van de Oscarwinnende film ‘Conclave’ fors de lucht ingeschoten. De film gaat over de politieke intriges, corruptie en rivaliteit die schuilgaan achter de benoeming van een nieuwe paus. Maar hoe waarheidsgetrouw is de film écht? Vaticaan-kenners Rik Torfs en Emmanuel Van Lierde onderscheiden feit van

Lees meer »

Overvaller Carrefour Express Ronse vliegt 6 jaar in de cel

De man die in oktober vorig jaar een gewapende overval pleegde op de Carrefour Express in Ronse is veroordeeld tot 6 jaar gevangenis. Volgens de rechter is hij een gevaar voor de maatschappij. Bij de overval had de man met zijn wapen de winkelmedewerkster in het gezicht geslagen. Hij dwong de vrouw de kluis te openen waaruit hij bijna 3.000

Lees meer »

Bijna zes op tien werknemers heeft overgewicht

De gezondheidstoestand van werknemers in België verbetert amper, zo blijkt uit het jongste gezondheidsrapport van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het aantal werknemers met overgewicht is zelfs licht gestegen tegenover vorig jaar: van 58 procent tot 59 procent.

Lees meer »

Meisje (11) verkracht tijdens verblijf in ziekenhuis bij gebrek aan plaats in jeugdzorg: parket spreekt van “institutionele mishandeling”

In Brussel is een meisje van amper 11 jaar verkracht, terwijl ze onder toezicht van de jeugdrechtbank in een ziekenhuis verbleef bij gebrek aan plaats in een jeugdzorginstelling. Dat bevestigt het Brussels parket, dat nu een gerechtelijk onderzoek voert naar mogelijk schuldig verzuim. “Deze schrijnende situatie is een manifestatie van het gebrek aan investeringen in de jeugdzorgsector, met gevolgen die

Lees meer »

Meisje van 11 verkracht dat niet in jeugdzorg terechtkon, parket spreekt over “institutionele mishandeling”

Een 11-jarig meisje dat niet terechtkon in het jeugdzorgnetwerk en daarom geplaatst werd in een ziekenhuis, is het slachtoffer geworden van een verkrachting. Dat meldt het Brusselse parket, dat spreekt van "institutionele mishandeling" en "schuldig verzuim". Volgens het parket moeten dagelijks kwetsbare kinderen in ziekenhuizen geplaatst worden, omdat er in de jeugdzorginstellingen geen plaats is.

Lees meer »