Krijgt wijlen Marleen Titeca-Decraene als eerste vrouwelijke politicus eigen straatnaam in Anzegem? “Bijzonder eerbetoon aan haar engagement en visie”

Tijdens de komende gemeenteraad van dinsdag 13 mei wordt het voorstel gelanceerd om als straatnaam Marleen Decraeneweg te kiezen voor de straat die doorheen de woonzone in de site De Voerman loopt. “Een symbolisch eerbetoon aan een vrouw die zich decennialang met hart en ziel inzette voor Anzegem en de regio”, klinkt het bij huidig burgemeester Pauline Van Marcke (Samenéén).

Een geëngageerde en vooruitstrevende vrouw die haar stempel drukte op zowel Anzegem als West-Vlaanderen: zo zal Marleen Titeca herinnerd worden. Ze realiseerde mee het provinciedomein, beschermde erfgoed en voorkwam met een bufferbekken heel wat wateroverlast. Vanuit een sterk sociaal bewustzijn hielp ze buurthuizen en jeugdwerkingen opstarten en schreef ze mee aan de geschiedenis van haar geliefde gehucht. Haar visie, daadkracht en warme betrokkenheid leven voort in de vele initiatieven die ze hielp vormgeven. Haar naam verdient een blijvende plek in het straatbeeld.

Op de gemeenteraad van dinsdag 13 mei zal er een voorstel worden gelanceerd dat niet alleen een nieuwe straatnaam bepaalt, maar ook een krachtig eerbetoon vormt aan een vrouw die haar stempel heeft gedrukt op Anzegem en ver daarbuiten. “De nieuwe straat, die dwars doorheen de woonzone op de site De Voerman aan de Heirweg zal lopen, krijgt – voorlopig en principieel – de naam Marleen Decraeneweg”, volgens wat er op de gemeenteraadagenda staat. “Als echtgenoot en als familie zijn we zeer vereerd dat er aan Marleen gedacht wordt om een straat te benoemen. Het is een bijzonder grote eer”, zegt haar man, Anzegems dokter Stephan Titeca (77). Zelf was hij ook twaalf jaar actief als gemeenteraadslid, waarvan de eerste helft als gemeenteraadsvoorzitter en vervolgens als gemeenteraadslid (van 2012 tot 2024). Marleen Titeca-Decraene, zoals Marleen door het leven ging, woonde effectief in het gehucht De Heirweg in Anzegem. “Ook al was Marleen feministisch ingesteld, op dat vlak was ze zeer traditioneel”, geeft Titeca mee.

Diepgeworteld engagement

Dit voorstel komt er op vraag van intercommunale Leiedal, die aandrong op een officiële benaming voor deze nieuwe verbindingsas. De keuze om deze straat te noemen naar Marleen Decraene is echter geen toeval. Het is een weloverwogen erkenning van een indrukwekkende loopbaan en een diepgeworteld sociaal engagement. Marleen Decraene was 24 jaar lang actief in de Anzegemse gemeenteraad, waarvan zes jaar als schepen. Haar politieke en maatschappelijke invloed reikte echter veel verder. Als gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, een mandaat dat ze twaalf jaar lang vervulde, zette ze zich met hart en ziel in voor streekontwikkeling, gelijke kansen en externe relaties. Ze combineerde visie met daadkracht en strategisch inzicht met een warme menselijke aanpak.

Verbondenheid

Haar hart klopte sterk voor het gehucht De Heirweg. Meer dan dertig jaar geleden hielp ze buurthuis ‘t Klokske oprichten, dat tot op vandaag een plaats van ontmoeting en verbondenheid blijft. Ze stond mee aan de wieg van het toenmalige jeugdhuis en bleef daar niet aan de zijlijn: ze was een vertrouwd gezicht, iemand die kwam luisteren, ondersteunen en meedenken. Ook de schoolomgeving kreeg dankzij haar impulsen een grondige verfraaiing. Met het boek Van Tavie tot Tine – De Heirweg, van gehucht tot dynamische parochie, gaf ze bovendien een stem aan de geschiedenis en identiteit van haar buurt.

Maar haar verwezenlijkingen beperkten zich niet tot haar onmiddellijke omgeving. Zo ijverde ze voor de aanleg van het waterbufferbekken in de Landergemstraat, waarmee ze vele huizen in Anzegem behoedde voor overstromingsleed. Dat het iconische huis van Stijn Streuvels werd gerestaureerd en beschermd, is voor een groot deel aan haar inzet te danken. Dankzij haar inspanningen kwamen subsidies vrij die deze restauratie mogelijk maakten.

“Symbolisch eerbetoon aan een vrouw die zich decennialang met hart en ziel inzette voor Anzegem en de regio” – burgemeester Pauline Van Marcke (Samenéén)

Op provinciaal vlak tekende ze mee voor het succes van provinciedomein De Gavers, dat zich dankzij haar inzet kon ontplooien tot de bruisende recreatieve trekpleister die het vandaag is. Ook het wandel- en fietsknooppuntennetwerk, geliefd bij talloze inwoners en bezoekers, draagt haar stempel.

Marleen Decraene was een vrouw van haar tijd, en tegelijk haar tijd vooruit. Ze bezat het zeldzame vermogen om groot te denken en tegelijk nabij te zijn. In haar visie gingen beleid en verbondenheid hand in hand. Haar engagement was nooit vrijblijvend, maar altijd gericht op het verbeteren van de leefwereld van velen.

Een eerbetoon dat verder reikt dan steen en staal

Met dit voorstel eert de gemeenteraad niet alleen het levenswerk van Marleen Decraene, maar schenkt ze ook gehoor aan een bredere wens: meer zichtbaarheid voor verdienstelijke vrouwen in het straatbeeld van Anzegem. De Marleen Decraeneweg wordt zo meer dan een naam op een bordje. Het wordt een levend symbool van inzet, verbondenheid en vooruitgang.

Praktisch gezien volgt nu een openbaar onderzoek en wordt het advies van de cultuurraad ingewonnen, al is de geest van het besluit nu al helder: in elke klinker van haar naam weerklinkt het verhaal van een vrouw die haar thuisbasis mee vormgaf, met visie en warmte.

The post Krijgt wijlen Marleen Titeca-Decraene als eerste vrouwelijke politicus eigen straatnaam in Anzegem? “Bijzonder eerbetoon aan haar engagement en visie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Joodse N-VA-politici over onderzoek naar illegale besnijdenissen: “In andere landen hebben ze dit al lang opgelost”

“Dit is een uiting van het groeiende antisemitisme. Als men ons kwijt wil, dat men het dan zegt.” De Joodse N-VA-politicus André Gantman reageert messcherp op de gerechtelijke actie tegen zogeheten illegale besnijdenissen binnen de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Zijn collega Michael Freilich roept op om niet te dramatiseren en snel een wettelijk kader te creëren.

Lees meer »

Zo is de kans kleiner dat een ei breekt als je het laat vallen

Een Nobelprijs zullen ze er niet mee winnen. Maar wetenschappers in de VS zijn tot een opvallende conclusie gekomen. Als je een ei laat vallen en het valt op zijn kant, het langste deel dus, is de kans kleiner dat het barst dan wanneer het op de kop valt. Onderzoekers hebben het getest met 200 eieren.

Lees meer »

Uitwerpselen en shampoo in waterlopen: afvalwater van bijna 36.500 woningen in natuur geloosd

Van bijna 36.500 woningen in Vlaanderen komt het afvalwater nog steeds rechtstreeks in de natuur terecht. Dat blijkt uit gegevens die Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). Schauvliege dringt er bij de minister op aan de uitrol van IBA’s (Individuele Behandeling van Afvalwater) te versnellen. Een IBA is een systeem dat het huishoudelijk afvalwater

Lees meer »

Cindy (50) van Leonidas Izegem nadat Facebookprofiel gehackt werd door Nigeriaanse bende: “Ik ben mijn 1.700 volgers kwijt!”

Cindy Deceuninck die al bijna een kwarteeuw een Leonidas-winkel uitbaat zit met de handen in het haar. Haar Facebookprofiel werd gehackt. “Die mannen sluisden geld door van Brussel naar Nigeria. Gelukkig ben ik geen geld kwijt, maar wel mijn 1.700 trouwe volgers op Facebook. Ik moet nu opnieuw beginnen, maar heel wat mensen wantrouwen een nieuw profiel. Maar het is

Lees meer »

Herman Verbruggen duikt nu ook als Markske van ‘De Kampioenen’ het theater in: “Shakespeare-rollen waren nooit mijn ambitie”

Er is leven na ‘F.C. De Kampioenen’: Herman Verbruggen (62) duikt in oktober solo het theater in… als Markske Vertongen. Als dat personage zal hij op de planken staan. Waarom kiest de acteur voor deze opvallende carrièrezet? En wil hij niet stilaan af van zijn sullige alter ego? “Dat de VRT een procentje krijgt, is niet meer dan normaal.”

Lees meer »