Dossier in zaak van oplichtersbende die via Itsme geld aftroggelde uitgesteld voor controle opsporingsmethoden

In de rechtbank van Veurne is een grote zaak gestart tegen twaalf oplichters die deel uitmaakten van een bende die duizenden valse sms’en stuurden naar slachtoffers zogezegd om hun Itsme-link opnieuw te activeren. Zo verkregen ze toegang tot hun rekeningen om nadien overschrijvingen naar zichzelf te voeren. De zaak werd echter uitgesteld om eerst na te gaan of de procedures voor de bijzondere opsporingsmethoden (BOM-controle) wel correct waren.

Het onderzoek naar de bende startte in oktober 2021, toen een vrouw uit Diksmuide aangifte deed bij de politie. Ze had een sms gekregen die zogezegd van Itsme afkomstig was waarin stond dat ze dringend haar account opnieuw moest activeren of dat die anders zou komen te vervallen. De vrouw deed dat, maar had niet in de gaten dat het een sms-bericht was met een vervalste link naar Itsme. De dame voerde de handelingen uit, maar daarmee verkregen de oplichters toegang tot haar rekening en werd meteen 2.375 euro overgeschreven.

Na de klacht bij de politie werd een gerechtelijk onderzoek gestart in Veurne. Daaruit bleek dat een hele oplichtersbende actief was bij de feiten en ook de dagen nadien doken steeds meer aangiftes op van slachtoffers van dezelfde bende. Die opereerden in gans het land en maakten nog slachtoffers onder andere in Oostkamp, Harelbeke en het Antwerpse. Het onderzoek verliep echter moeizaam, want slechts een deel van de slachtoffers kon geïdentificeerd worden en de bende bleek ook gewiekst te werk te gaan.

Opsporingsmethoden

Zo maakte de bende gebruik van simboxen met talrijke simkaarten om tegelijk duizenden sms’jes tegelijk te kunnen uitsturen naar hun slachtoffers. Bovendien deden ze dat vanop verschillende locaties om zo niet betrapt te kunnen worden.

Na een doorgedreven onderzoek konden toch twaalf verdachten gearresteerd worden, ook in Nederland. Elk bleek een specifieke taak binnen de bende te hebben. Zo was het ene lid verantwoordelijk voor de aankoop van de simkaarten, de andere voor de overschrijving en nog anderen waren chauffeurs.

De rechtszaak tegen hen, waar ze zich onder andere moeten verantwoorden wegens informaticabedrog en externe hacking werd onverwachts uitgesteld, omdat de verplichte controle op de bijzondere opsporingsmethodes (BOM-controle) nog niet uitgevoerd werd door de KI. Tot onvrede van de advocaten en de aanwezige beklaagden werd de zaak uitgesteld naar 7 oktober. (JH)

The post Dossier in zaak van oplichtersbende die via Itsme geld aftroggelde uitgesteld voor controle opsporingsmethoden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kunstenfestival Sculptura in Brussel is failliet

De noodlijdende vzw achter het kunstenfestival Sculptura in Brussel is failliet verklaard. Vorig jaar kwam aan het licht dat verschillende facturen onbetaald bleven. De Duitse kunstenaar Willi Reiche, een van de gedupeerden, reageert tevreden op het faillissement.

Lees meer »

Afscheid van een vakman: oud-journalist Paul Samyn (71) overleden

Op maandag 12 mei in de namiddag overleed Paul Samyn uit de Switch Road in het UZ Gent, door complicaties tijdens een hartoperatie. Paul werd geboren op oudejaarsdag 1953 als zoon van de Roesbrugse apotheker Georges Samyn. Hij laat zijn echtgenote Kris Maerten (70), twee kinderen en vier kleinkinderen na.
The post Afscheid van een vakman: oud-journalist Paul Samyn

Lees meer »