“De kans bestaat zeer zeker dat er ook haaien aan onze kust zwemmen.” Dat zegt professor Jan Seys van Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ) nadat er gisteren in het water bij Bray-Dunes in Noord-Frankrijk net over de grens met België een haaienvin gespot werd. Het water en het strand van de Noord-Franse kustgemeente werd preventief even geëvacueerd. “Maar als het effectief gaat om een reuzenhaai, dan was dat niet nodig. Het dier kan wel zeer groot worden, maar heeft geen tanden en is totaal ongevaarlijk.”
Verschillende media meldden dat er zondag 11 mei een haaivin zou gespot zijn in de Noordzee bij Bray-Dunes, een Noord-Franse kustgemeente net over de grens met België. De politie besliste om preventief het water en het strand tijdelijk te evacueren.
Het lijkt misschien wel absurd, maar is niet zo onrealistisch dat er een haai opduikt vlakbij onze kustlijn. “De kans bestaat zeer zeker dat we haaien kunnen spotten aan onze kust”, zegt professor Jan Seys van Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ). “Je hebt de reuzenhaai en dan heb je ook nog enkele kleinere soorten, die hier kunnen voorkomen, zoals de doornhaai, kathaai of de hondshaai. Die dieren worden vaak slechts anderhalve meter. Soms komen ze ook tot in de branding. Maar ze zijn totaal ongevaarlijk, want ze eten vooral kreeften en vissen.”
Volgens de beschrijvingen zou het in dit geval gaan om een reuzenhaai. “We zijn het niet zeker, maar volgens Frederik Mollen, haaienspecialist van Natuurpunt vzw en ikzelf zijn er weinig andere opties. Een volwassen reuzenhaai kan zo’n 8 tot 10 meter worden, even groot als een bus. De jonge dieren meten slechts 4 meter. Die durven ook wel tot in de ondiepe wateren te komen.”
“Maar het is zeer uitzonderlijk dat ze tot in de branding zwemmen”, gaat Seys verder. “In de laatste 15 jaar zijn er een drietal meldingen geweest van een reuzenhaai aan de Belgische kust. In 2013 zwom een jong dier in de branding in De Panne tussen de badgasten. In 2014 zat er een jonge reuzenhaai op zo’n 40 kilometer van de kust ter hoogte van Knokke-Heist in het water.” In 2016 spoelde er nog een reuzenhaai aan op het strand van De Panne, waarna het dier iets later overleed.
Totaal ongevaarlijk
Volgens Seys is er absoluut geen reden voor schrik. “De haaien hier zijn immers volledig ongevaarlijk. Een reuzenhaai kan je vergelijken met de walvissen, want die heeft helemaal geen tanden. Ze zijn geen roofdieren en dus ook niet geïnteresseerd in andere dieren of zelfs mensen. Het is een planktoneter en zet zijn bek open om alle kleine dingen in de zee op te eten. Het allergrootste leven in de zee moet het hebben van de kleinste wezens.”
“Het zijn juist prachtige dieren. Ze kwamen ook voor in ‘De wilde Noordzee’, de documentaire, die recent in de cinema was. Het was totaal niet gepland, maar de crew kreeg een berichtje dat er voor de kust van Schotland een groep van 20 volwassen reuzenhaaien aan het oppervlak zwom. Ze zijn daar dan gaan filmen en hebben tussen de dieren gesnorkeld. Je kunt tot vlak bij de dieren komen, maar het is het beste om ze gerust te laten. Haaien hebben het al moeilijk genoeg.”
Blijkbaar werd er twee dagen geleden ook een reuzenhaai gespot in een windmolenpark voor Nederland. “En nu dit exemplaar in Noord-Frankrijk. Misschien hebben de beide gevallen wel een link met elkaar. We volgen de situatie sowieso verder op als we er meer over horen” besluit Seys.
The post Haai gespot in Noord-Frankrijk en ook aan onze kust kunnen ze zwemmen: “Maar deze dieren zijn totaal ongevaarlijk” is provided by KW.be.