Als men in een aartsmoeilijke kunstquiz de vraag stelt welke West-Vlaamse kunstenaar zijn sculptuur The Wall naast die van Fernando Botero heeft staan in Tamanyan Street (Armenië), moeten velen passen. Het antwoord? Guy Buseyne. De kunstenaar van 64, geboren in Roeselare en nu inwoner van Jabbeke, heeft overal ter wereld werken verkocht, dankzij het kunstplatform Gardeco Objects uit Zedelgem.
Guy Buseyne was als kind al een ‘maker’, zoals hij vertelt: “Verzamelen en creëren is deel van mijn leven. Wij woonden in Bikschote (Langemark-Poelkapelle) naast de vierkantshoeve van mijn grootouders, mijn favoriete speelterrein. Ik kon – en kan nog altijd – moeilijk iets weggooien omdat het later een nieuw leven vindt in een creatie. Die creativiteit werd van thuis uit gestimuleerd, al was het voor mijn ouders even slikken toen ik met mijn handen aan de slag wou in plaats van te studeren. Ik leerde in het VTI Ieper eerst het vak van schrijnwerker, terwijl ik houten beelden maakte. Daarna volgde een specialisatiejaar restauratie van antieke meubels in het VTI Brugge. Vervolgens koos ik voor grafische vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Na een passage in de horeca – en een avondschoolopleiding keramiek ging ik bij Roularta aan de slag. Ik werkte er ruim tien jaar als grafisch vormgever terwijl ik kunst bleef maken.”
Keramiek
Tijdens zijn periode bij Roularta leerde Guy Sonja Crevits kennen. Zij had een hart voor kunst en stimuleerde Guy zijn artistieke projecten. “Toen Sonja in 1999 Gardeco Ojects startte, vonden mijn keramiekwerken zo een publiek. Na een tijdje evolueerde de collectie ook naar bronzen sculpturen. Eerst figuratief, maar later modernistischer. Ik ging eerst als freelancer aan de slag bij Gardeco Objects maar trad vervolgens voltijds in dienst. Als kunstenaar lever ik werken in diverse materialen. Als grafisch vormgever sta ik dan weer in voor standontwerp, lay-out van kunstcatalogi… Ook hou ik mee mijn ogen open voor beloftevolle collega-creators.”
“Gardeco Objects werd opgericht door Jan Simaey en Sonja Crevits”, vertelt dochter Louise Simaey. “Als kunstplatform – zeg gerust kunstuitgeverij – wil Gardeco Objects betaalbare werken van ambachtelijke kunstenaars aan een breder publiek aanbieden. Klanten kopen onze kunst uit liefde voor het werk. Ondertussen zijn onze 30 kunstenaars vertegenwoordigd in een zestigtal landen… niet slecht voor een kwarteeuw bestaan.”
“Bekende namen staan in de showroom in Zedelgem naast kunst van anoniemere ambachtslui”, vult Guy aan. “Zo worden die ook ontdekt door een breder publiek… een beetje zoals muzikanten beginnen in het voorprogramma. Er staat via Gardeco Objects overal ter wereld kunst, ook van mij.”
Het recentste project van Guy heet Odoodem en is de kunstenaars eigen interpretatie van totems uit de Anishinaabe-cultuur. “Het fascineert mij dat mensen altijd iets zoeken om hun gevoelens en geheimen aan toe te vertrouwen. De inheemse volkeren van Canada en de VS hadden hun totems als biechtstoel terwijl die ook de familie beschermden. De eigentijdse sculpturen Odoodem I en Odoodem II drukken elk op zich individualiteit uit en als set spreken ze over de verbondenheid met anderen.”
Wereld vol inspiratie
Aan inspiratie heeft Guy Buseyne geen gebrek: “Ik neem veel op uit mijn omgeving en mijn hoofd zit vol ideeën. In combinatie met een constante drang om bezig te zijn, zorgt dat voor een uitgebreid oeuvre. In principe maakt het mij niet uit met welk materiaal ik creëer. Als ik een favoriete kunstuiting zou moeten kiezen, zou dat keramiek zijn. Dat is een zeer warm materiaal, dat je echt kunt vormgeven met je eigen handen.”
“Ik volgde ook al een cursus juwelen maken en denk erover na om later nog een cursus goudsmid te volgen. Dat is fijner werk dat fysiek niet zo heel veel vergt… ideaal om op mijn oude dag creatief bezig te blijven. Creativiteit is mijn lang leven”, besluit Guy Buseyne. (DD)
The post Guy Buseyne verkoopt via Gardeco Objects wereldwijd kunstwerken: “Creativiteit is mijn lang leven” is provided by KW.be.