Marokkaans consulaat op verplaatsing in Harelbeke om Marokkanen administratief bij te staan: “Velen kunnen in de week niet langskomen”

Op zaterdag 10 mei kwam het Marokkaans consulaat uit Antwerpen ter plekke in… de moskee van Harelbeke. Vele mensen uit de gemeenschap kunnen tijdens de werkweek niet tot in Antwerpen komen. Daarom streek het consulaat in Harelbeke neer om te helpen met allerhande administratieve zaken voor Marokkanen. Dat gebeurde specifiek op vraag van Vooruit-gemeenteraadslid Miloudi El Hajjaji en vzw Bader. “Het is een groot succes!”

Harelbeke kent demografisch gezien al decennialang een relatief grote groep aan burgers van Marokkaanse origine. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw groeide het aantal Marokkaanse gastarbeiders namelijk gestaag. Met de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd Miloudi El Hajjaji verkozen als gemeenteraadslid van Vooruit. Hij was daarmee de symbolisch eerste verkozenen uit de Marokkaanse gemeenschap.

Tijdens de campagne botste Miloudi in z’n gesprekken met mensen uit zijn gemeenschap vaak op dezelfde verzuchtingen: Marokkanen of burgers met de dubbele nationaliteit die tijdens de week niet tot in pakweg Antwerpen – waar het consulaat gelegen is – geraken om hun administratieve zaken te regelen. Denk dan aan het regelen van een paspoort, ID of een Marokkaanse reispas. Miloudi wou niet bij de pakken blijven zitten. Samen met vzw Bader nam hij contact op met het consulaat. Ze regelden een moment waarop het consulaat ter plekke zou komen in de moskee van Harelbeke.

Van Reims naar Harelbeke

“Elk jaar komen we wel ergens ter plaatse”, legt Mounir Ktitou van het Marokkaans consulaat ons uit. “Vorig jaar bijvoorbeeld kwamen we naar Reims (in de Champagnestreek in Frankrijk, red.). We spelen in op de vraag en willen dicht bij onze burgers staan. Toen Miloudi en vzw Bader ons contacteerden, regelden we een moment. Het is alvast een groot succes. In het eerste uur zijn er al honderd mensen langsgekomen.”

Mensen van overal in West-Vlaanderen en ook een deel van Oost-Vlaanderen kwamen langs. Er was veel parking voorzien aan de moskee in de Kortrijksesteenweg. Naast ID’s, paspoorten en reispassen kon je er ook terecht voor gerechtelijke info. De ID’s, paspoorten en reispassen dienden weliswaar voordien al te worden aangevraagd en lagen dan klaar per gemeente van aanvraag. We spraken ten slotte nog even met een tevreden Milouid El Hajjaji: “Als ik iets beloof, dan doe ik het. Ik ben blij dat we zoveel mensen kunnen helpen, net voor de aanvang van de vakantieperiode.”

The post Marokkaans consulaat op verplaatsing in Harelbeke om Marokkanen administratief bij te staan: “Velen kunnen in de week niet langskomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rik Devillé zeer ontgoocheld over paus Leo XIV: “Perplex dat kardinalen iemand kiezen voor wie slachtoffers van misbruik gewaarschuwd hebben”

Priester Rik Devillé, die zich inzet voor Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk, is zeer ontgoocheld dat Robert Francis Prevost gekozen is als nieuwe paus. Prevost wordt door een grote Amerikaanse slachtofferorganisatie beschuldigd van het toedekken van misbruik. "Dit is pijnlijk en vele stappen terug in de geschiedenis."

Lees meer »

Na verbod om hoofddoek te dragen in provinciale scholen Oost-Vlaanderen: heel wat Gentse moslima’s vinden geen school meer 

Heel wat Gentse moslima’s vinden geen school meer voor volgend schooljaar. Dat zegt de Vereniging van Gentse Moskeeën. De provincie Oost-Vlaanderen besliste vorige week om de hoofddoek te verbieden in alle provinciale scholen. Voor de zowat 100 moslima’s van de Gentse campus kwam dat nieuws hard aan. Veel van hen vinden het moeilijk om nog een school te vinden waar

Lees meer »

Eerste zes struikelstenen gelegd in Roeselare als herinnering aan oorlogshelden: “Eindelijk kunnen we papa herdenken”

Veel emotie woensdag bij de voorstelling van de eerste zes struikelstenen. De stolpersteine zoals men ze in het Duits noemt, moeten een blijvende erkenning en herinnering zijn aan weggevoerde en in kampen gestorven burgers uit Roeselare. “Ik kwam thuis van school en papa was weg”, vertelt Yolande Taveirne (88) over haar vader Oscar die in de Tweede Wereldoorlog werd opgepakt

Lees meer »

Franse jager (81) die beer doodschoot in de Pyreneeën ontsnapt aan gevangenisstraf: “Ik viel en ze at mijn been op”

Een 81-jarige jager uit Frankrijk die in 2021 een beer doodschoot in de Pyreneeën, moet dan toch niet naar de gevangenis. Volgens de beklaagde André Rives viel de berin Caramelles hem aan en handelde hij uit zelfverdediging. Toch leidde het incident tot felle kritiek van natuurorganisaties, aangezien Rives aan het jagen was in een natuurreservaat.

Lees meer »

Kleine bermbrand in Ruddervoorde

Even na 17 uur zaterdagmiddag werd melding gemaakt van een kleine bermbrand in de Watermolenstraat in Ruddervoorde.
The post Kleine bermbrand in Ruddervoorde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaarpot van Antwerpse politie is leeg, korps moet snoeien in overuren en weekendpremies: “Dit kan sommige mensen honderden euro’s per maand kosten”

Na jaren waarin de financiële middelen van de politiezone Antwerpen onuitputtelijk leken, moet er nu bespaard worden. Dat zorgt voor onrust binnen het korps. Zeker omdat snoeien in overuren en weekendpremies onvermijdelijk lijkt te zijn. “Dat kan voor sommige mensen honderden euro’s per maand verschil maken op hun loonbrief”, zegt een vakbondsafgevaardigde.

Lees meer »

Kunst in Ieper pakt uit met de Oude Post als exporuimte: “Al twintig jaar niet meer toegankelijk”

De Ieperse kunstgalerijen, het Yper Museum, het Merghelynck Museum, dé Academie en cultuurcentrum Het Perron slaan opnieuw de handen in elkaar voor ‘Kunst in Ieper’ tijdens het weekend van 23, 24 en 25 mei. De Oude Post in de Rijselstraat, voor het eerst in twintig jaar publiek toegankelijk, krijgt een bijzonder rol als exporuimte.
The post Kunst in Ieper

Lees meer »

Zelfs een enkelbreuk houdt hen niet tegen: gezin van vijf doorkruist België te voet om aandacht te vragen voor pleegzorg

Met een veertiendaagse voettocht van 330 kilometer naar de kust vraagt een gezin aandacht voor de problemen in de jeugdzorg. Hun bezorgdheid komt niets te vroeg. Een 11-jarig meisje dat in een ziekenhuis was geplaatst wegens geen plek in de jeugdzorg, werd amper een week geleden verkracht. Wij ontmoetten de familie Wautier in Gent en stapten een heel eind mee.

Lees meer »