Op donderdag 22 mei gaat in Antigone Kortrijk ‘Défilé PUR’ in première, een sociaal-artistieke voorstelling van Michaël Vandewalle en Giovani Vanhoenacker. In deze unieke productie versmelten mode en theater tot een indrukwekkend defilé waarin veertig spelers de podiumvloer betreden. Niet zomaar om kleren te tonen, maar om lichamen verhalen te laten vertellen. ‘Défilé PUR’ is mode in haar meest naakte vorm: rauw, poëtisch en politiek.
Met geruite hemden, hoepeljurken en neonbadpakken stellen de spelers zich één essentiële vraag: ‘Welk verhaal draag jij vandaag?’ PUR is geen traditioneel modemerk, maar een gedachte-experiment in textiel. Het lichaam wordt sculptuur, kostuum wordt identiteit, de catwalk een kruispunt van levensverhalen.
De voorstelling is onderdeel van ARC, het sociaal-artistieke traject van Theater Antigone. Al sinds 1999 brengt Antigone mensen met diverse achtergronden samen in artistieke creaties. Onder begeleiding van professionele regisseurs, technici en ontwerpers groeit elke voorstelling gedurende maanden van intensieve repetitie uit tot een artistiek én sociaal statement. Défilé PUR is daar het jongste voorbeeld van.
Nutriscore
Vandewalle en Vanhoenacker gebruiken mode als ingangspoort om grotere vragen te stellen over identiteit, consumptie en ethiek. “Mode is vandaag veel meer dan een jas of een broek”, zegt Michaël Vandewalle. “Het is een vorm van expressie, maar tegelijk een industrie die diep verweven is met uitbuiting en vervuiling.” Giovani Vanhoenacker vult aan: “We dragen kleding die duizenden kilometers heeft afgelegd, gemaakt door handen die we liever niet willen zien. En toch vinden we vijf euro voor een T-shirt normaal.”
Naast de esthetische kracht van mode wil Défilé PUR ook de pijnpunten van de fast fashion-industrie blootleggen. De overvloed aan goedkope kleding, de ecologische impact van retourzendingen en de onmogelijkheid tot recyclage: het zijn thema’s die niet worden geschuwd. “Misschien moeten we kledingstukken een nutriscore geven”, stelt Michaël ironisch. “Een label dat aangeeft hoe recycleerbaar een stuk is.”
Kracht
Maar Défilé PUR is meer dan kritiek. Het is ook een ode aan de schoonheid van kledij als expressievorm. “Op de catwalk kan een lichaam zoveel meer zijn dan een stuk vlees”, aldus Vandewalle. In de voorstelling wordt mode een taal waarin verhalen worden doorgegeven, gemeenschappen worden herkend en conventies worden bevraagd. Theater en mode delen die kracht: ze vertellen, ze transformeren, ze spiegelen.
Na het succesvolle Stereo Denta Plastic (2023) en de Ultima-genomineerde voorstelling Het begon gewoon zoals elk mooi verhaal (2024), bewijzen Vandewalle en Vanhoenacker opnieuw dat participatief theater urgent, relevant en grensverleggend kan zijn.
‘Défilé PUR’ gaat in première op donderdag 22 mei om 20.15 uur. Voorts zijn er voorstellingen op 23, 24, 30 en 31 mei, 1, 5, 6 en 7 juni. Meer info en tickets op www.antigone.be.
The post ‘Défilé PUR’ laat mode en theater versmelten: “Een ode aan de schoonheid van kledij als expressievorm” is provided by KW.be.