Zowel grootoom als grootvader van schepen Loes Vandromme waren weggevoerden tijdens Tweede Wereldoorlog: “Een stuk familiegeschiedenis die werd verzwegen”

Loes Vandromme (46), schepen in Poperinge, ontdekte onlangs een pijnlijk stuk familiegeschiedenis. In het nieuwe boek ‘Zevenhonderd Poperingse weggevoerden naar Duitsland 1940-1945’ las ze het verhaal van haar grootoom André, die in 1943 door de Duitsers werd weggevoerd. Ook haar grootvader Gust Lemahieu onderging hetzelfde lot, maar keerde na een verlofperiode stiekem niet terug. “Het moet voor verschrikkelijke trauma’s hebben gezorgd, mijn grootoom stotterde zelfs als hij erover praatte.”

‘Offen machen, Feldgendarmerie’. 29 april 1943, 4 uur ’s morgens, gebonk op de deur van de woning op de Ouderdomseweg 1 in Reningelst. Tot ontsteltenis van zijn ouders wordt de dan 30-jarige André Vandromme meegenomen. Waarom? Hij zou weerspannig zijn geweest en iets te veel sympathie hebben getoond voor de Engelsen. Voor de bezetter waren dat redenen genoeg om de Poperingenaar een ticket Duitsland te bezorgen, om er te werken.

Boek

Het verhaal van André staat te lezen in het boek ‘Zevenhonderd Poperingse weggevoerden naar Duitsland 1940-1945’ van emeritus-hoogleraar Paul Klep (77) uit Poperinge. Klep vertelt het verhaal van de weggevoerden van de stad Poperinge en de deelgemeenten. Het gaat om 700 mannen en vrouwen die de bezetter naar Duitsland deporteerde. Het waren krijgsgevangenen, verplichte arbeiders of politieke gevangenen.

Loes Vandromme, schepen in Poperinge en Vlaams Parlementslid, las het boek met heel veel aandacht, en ze had daar een goede reden voor. “Toen ik het boek van Paul Klep in handen kreeg, begon ik te zoeken op mijn familienaam”, zegt Loes Vandromme. “Mijn oog viel op een foto van André Vandromme, die mijn grootoom is. Ik herkende hem onmiddellijk, omdat hij sterk lijkt op mijn opa aan vaderszijde.” André werd na zijn arrestatie naar Zwicken in Duitsland gebracht. Daarna vertrok hij naar het barakkenkamp Reichenbacker in Zwickau. Op 16 mei 1945 werd hij door de geallieerden bevrijd en precies een maand later was hij terug in ons land, met op zak 600 frank en 400 rijksmark. André Vandromme overleed op 31 mei 1988 in Poperinge.

Trauma

“Het verhaal van mijn grootoom is een beetje speciaal, omdat hij al wat ouder was toen hij werd weggebracht. De meeste weggevoerden waren jonge gasten van begin de twintig of zelfs jonger. Toen André terug was uit Duitsland was hij ziek en kon hij niet onmiddellijk gaan werken. Wat hij meemaakte moet toch een grote indruk op hem hebben nagelaten. Ik hoorde vertellen dat mijn grootoom moest stotteren als hij over zijn periode in Duitsland vertelde. Heel veel van die mensen hielden er volgens mij toch een trauma aan over. De meesten waren nog tieners toen ze vertrokken en sommigen bleven vijf jaar weg.”

Loes Vandromme kent het verhaal van de weggevoerden maar al te goed, want ook haar grootvader Gust Lemahieu onderging dat lot. “Mijn opa moest naar Duitsland toen hij 19 jaar oud was”, vertelt de schepen. “Voor hem was dat de meest gitzwarte dag uit zijn leven. In Duitsland werkte hij op een boerderij, samen met mensen van dertien verschillende nationaliteiten. Op een bepaald moment kreeg hij de kans om terug naar huis te komen op verlof. Mijn grootvader keerde niet meer terug naar Duitsland, wat uiteraard niet zonder gevaar was. Mijn grootvader schreef een brief die hij meegaf met iemand anders die wel terugkeerde naar Duitsland. Die man deed de brief daar op post, zodat die hier bij mijn oma in de bus viel. Toen de Gestapo bij mijn overgrootmoeder binnenviel op zoek naar mijn opa zei zijn moeder van niets te weten, en ze toonde de brief die zogezegd vanuit Duitsland was geschreven. Op die manier kon hij in Loker veilig ondergedoken blijven.” Het verhaal van ‘Gustje’ staat niet in het boek van Paul Klep. Gust Lemahieu woonde in Vlamertinge en in het boek zijn enkele weggevoerden uit Poperinge opgenomen.

Dieper graven

Loes Vandromme plaatste het verhaal van haar grootoom op sociale media en kreeg al snel heel wat berichten van mensen die André ooit kenden. Van een van hen kwam Loes bijvoorbeeld te weten dat nog een andere grootoom tijdens de oorlog als soldaat werd krijgsgevangen genomen en in Oostenrijk tunnels moest gaan graven.

Door de verhalen van beide kanten van haar familie te horen, is er bij Loes Vandromme heel veel zin om dieper te graven in haar familiegeschiedenis. “Wat opmerkelijk is, is dat heel veel van hen die het meemaakten er niet over praatten. Het is iets waarover werd gezwegen. Opvallend is ook dat groot aantal weggevoerden daarvoor geen erkenning kreeg. Vaak werd dat geweigerd omdat ze zogezegd werkten voor ‘den Duits’. Het was alsof ze meeheulden met de vijand.”

Grootvader Gust Lemahieu kreeg die erkenning wel, zowel als weggevoerde en als werkweigeraar. Hij ontving daarvoor twee medailles. “Voor hem waren die heel belangrijk”, klinkt het.

Het boek ‘Zevenhonderd Poperingse weggevoerden naar Duitsland 1940-1945’ is te koop bij de Standaard Boekhandel in Ieper en Poperinge, Boekhandel Merlevede in Poperinge en bij Sako in Proven.

The post Zowel grootoom als grootvader van schepen Loes Vandromme waren weggevoerden tijdens Tweede Wereldoorlog: “Een stuk familiegeschiedenis die werd verzwegen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Andres De Deyne (KAVR) kijkt uit naar de zomer

Als 8-jarige trok de kleine Andres De Deyne in 2016 naar de jeugdtrainingen van de Koninklijke Atletiek Vrienden Roeselare, waar hij al die loopspelletjes tof vond. Negen jaar later is Andres uitgegroeid tot een zestienjarige sportieve kerel, die niet onaardig presteert.
The post Andres De Deyne (KAVR) kijkt uit naar de zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Celstraffen tot 8 jaar voor ‘opa-overvallers’ die Kim Kardashian beroofden van miljoenen aan juwelen in Parijs

In Frankrijk zijn 8 mensen schuldig bevonden aan de juwelenroof bij Kim Kardashian. De bendeleider, de 69-jarige Aomar Aït Khedache, krijgt de zwaarste straf: 8 jaar, waarvan 3 jaar effectief. Drie anderen hebben elk een celstraf van 3 jaar gekregen, waarvan 2 jaar effectief. Kardashian toont zich "tevreden" met de uitspraak. De overvallers gingen in oktober 2016 met juwelen ter

Lees meer »

Intercommunale Imog wil vuilniszakken uit het straatbeeld: “De restafvalfractie wordt opnieuw duurder”

Imog wil de vuilniszakken uit het straatbeeld halen. Dit maakte het nieuw bestuur bekend in een nieuw intergemeentelijk plan na een eerste Algemene Vergadering. Vanaf 2026 zamelt Imog GFT, lees groenten-, fruit- en tuinafval, apart in: de restafvalzak wordt vervangen door een container. “Het doel is de 131 kg restafval per inwoner per jaar, tegen 2030 verder terug te dringen

Lees meer »

Carlos Alcaraz of Jannik Sinner? Wie kan in Parijs in de voetsporen treden van Rafael Nadal: “Op gravel heeft hij een streepje voor”

Rafael Nadal krijgt zondag nog een grote hulde, maar zijn tijdperk in Roland Garros is definitief voorbij. De vraag is nu: wie kan zijn gigantische schoenen vullen in Parijs: Jannik Sinner of Carlos Alcaraz? Ex-tennistrainer en Eurosport-commentator Marc De Hous wikt en weegt de mogelijke troonopvolgers. En ziet hij een outsider die kan verrassen?

Lees meer »

Komt er een nieuw zwembad in Harelbeke?: “Het is nu of nooit!”

Tijdens de gemeenteraad van 19 mei riep Vlaams minister en gemeenteraadslid Melissa Depraetere (Vooruit) het Harelbeekse stadsbestuur op om gebruik te maken van Vlaamse subsidies voor de bouw en exploitatie van een nieuw zwembad. Ze waarschuwde dat de subsidieronde op 1 juni al van start gaat, en dat het stadsbestuur snel moet schakelen.
The post Komt er een nieuw

Lees meer »

Marktbezoekers beloond voor hun trouw in Ichtegem

Onlangs werden de prijzen van de ‘Maand van de Markt’ uitgedeeld. De hele maand april konden bezoekers van de vrijdagmarkt deelnemen aan de wedstrijd, ofwel online ofwel via de ingevulde wedstrijdkaart. De marktkramers zorgden voor een aantrekkelijk prijzenpakket en de gemeente schonk de hoofdprijs in de vorm van vijf Ichtegembonnen. Er werden twee online-deelnemers uitgeloot,
The post Marktbezoekers beloond

Lees meer »

“We zijn wel voor 9 miljoen euro aan spul kwijt”: drugsbazen die jongeman (17) oor, stukje teen en pezen afsneden, schrikken van zeer zware strafeisen

“Breng hem naar een ziekenhuis, maar niet in de buurt.” Kort na dat bericht wordt een 17-jarige jongeman binnengebracht bij de spoeddienst van AZ Alma in Eeklo. Hij bloedt hevig, is zijn linkeroor kwijt en heel wat pezen in zijn lichaam zijn doorgesneden. De tiener uit Boom blijkt gefolterd te zijn nadat hij 300 kg cocaïne kwijtraakte. De aanklager heeft

Lees meer »

Peloton op zoek naar kwintet in overgangsetappe

In de elfde rit van de Giro was het meteen spektakel. Er kon zestig kilometer lang geen kopgroep vertrekken en op de eerste beklimming ontplofte de koers meten. Onderweg liggen nog twee cols van tweede categorie, waarvan de laatste met top dichtbij de aankomst. Halen de vluchters het?

Lees meer »

Landelijke Gilde sleutelt tijdens meibezinning

De Landelijke Gilde van Aartrijke organiseert op woensdagavond 28 mei een meibezinning (vroeger bekend als Vruchten der Aarde). Het thema is ‘Samen sleutelen aan…’.
The post Landelijke Gilde sleutelt tijdens meibezinning appeared first on KW.be.

Lees meer »

Babet Vandenberghe (9) is de Kinderkrak van Brugge: “Nu wil ik een dik boek schrijven over draken”

“Zonder mijn vriendinnen Lola en Kaat zou het niet gelukt zijn. Zij hebben mij aangemoedigd”, zegt Babet Vandenberghe (9). Ze is onze Kinderkrak, omdat ze zelf een dierenverhaal schreef en het verkocht ten voordele van De Warmste Week.
The post Babet Vandenberghe (9) is de Kinderkrak van Brugge: “Nu wil ik een dik boek schrijven over draken” appeared first

Lees meer »