Het lokaal bestuur van Koksijde boog zich over het woonbeleid en werkte een pakket maatregelen uit om vaste bewoners betaalbare woningen aan te bieden, maar verloren daarbij de tweedeverblijvers en de vakantiegangers niet uit het oog. Het ambitieuze plan: binnen een aantal jaren wil de gemeente Koksijde zien groeien met 5.000 vaste bewoners extra.
Leegstand
De populariteit van onze kust heeft ook een keerzijde van de medaille: de vastgoedprijzen worden alsmaar hoger. Heel wat locals kunnen zich hier geen eigen woning meer veroorloven en trekken weg. Maar dat heeft ook tot gevolg dat veel huizen en appartementen leeg staan, en dat de bevolking van Koksijde vergrijst. Daardoor heeft ook het verenigingsleven het moeilijk en vinden handelaars, gemeente- en veiligheidsdiensten steeds moeilijker personeel.
Burgemeester Sander Loones: “43% van de inwoners in Koksijde is ouder dan 65 – in andere kustgemeentes is dat bijna 10% minder. Bijna 6 op de 10 eigendommen zijn niet vast bewoond, in andere kustgemeenten is dat 5 op de 10. Daarom zet onze gemeente in op meer vaste bewoners, en dat is trouwens de grootste uitdaging! Ons streefdoel: 5.000 vaste bewoners extra, waarbij we het toeristische DNA van onze gemeente niet uit het oog verliezen. Om de tendens te keren voeren we een pakket maatregelen in, met een mooie toekomst voor zowel onze vaste bewoners, onze tweedeverblijvers als onze vakantiegangers. We maken gedurfde, maar geen radicale keuzes.”
Huren en kopen, bouwen en verbouwen moet betaalbaarder worden voor de eigen inwoners en voor wie hier permanent wil komen wonen. Het aantal leegstaande woningen moet zakken en het aandeel vast bewoonde en frequent gebruikte woningen moet stijgen. Meer huizen en appartementen moeten beschikbaar komen op de koop- én langdurige huurmarkt voor vaste bewoning. Door nieuwe te bouwen, leegstaande eigendommen te activeren, en door minder vakantiewoningen.
Vergunningsstop vakantie- en assistentiewoningen
Koksijde voert een tijdelijke vergunningsstop in voor nieuwe vakantiewoningen, tot 1 januari 2028. Vakantiewoningen hebben immers een impact op de leefbaarheid als ze niet in een toeristische zone liggen, maar in woonwijken of dorpskernen. Wel is er een overgangsmaatregel om bestaande onvergunde vakantiewoningen te regulariseren. Vergunningsaanvragen zijn wel nog altijd mogelijk voor appartementen en vrijstaande woningen binnen de toeristische zone en in de vakantieparken of in de zones voor verblijfsrecreatie. Vakantieverhuurmogelijkheden in specifieke woonwijken worden ingeperkt. Er komt ook een verbod op sleutelkluisjes voor vakantieverhuur.
Het gemeentebestuur zal deze legislatuur geen nieuwe assistentiewoningen vergunnen. Van de 379 assistentiewoningen staan er vandaag zeker zo’n honderd leeg. Op de site van Home Mathilde Schroyens (Sint-Idesbald) en La Rose des Sables (Oostduinkerke) zullen eengezinswoningen worden gebouwd.
Koksijde heeft een nieuwe visie op meergezinswoningen. Als toeristische gemeente zijn appartementen een belangrijk deel van het DNA. Daarom kiest de gemeente voor meergezinswoningen aan de zeezijde en deels langs invalswegen, met respect voor de aanliggende woonwijken.
Belasting op onbebouwde gronden
Koksijde wil de belastingen op onbebouwde gronden actiever inzetten om eigenaars te stimuleren deze terreinen beschikbaar te maken. Door er zelf op te bouwen of te verkopen aan iemand anders. Dit kan bijdragen aan een groter aanbod en dus lagere prijzen. Leegstaande woningen moeten beter worden benut. Door te kiezen voor een preventieve aanpak en waar nodig te sanctioneren, wil de gemeente eigenaars aansporen om hun panden te verkopen, te renoveren of geschikt te maken voor woongebruik.
De gemeente heeft een aantal gronden die gebruikt zouden kunnen worden voor projecten rond betaalbaar wonen. Met de masterplannen voor Oostduinkerke-Dorp en voor Koksijde-Dorp kunnen er zo extra mogelijkheden en duurzame projecten rond betaalbaar wonen gerealiseerd worden, zoals erfpachtconstructies. Via stedenbouwkundig beleid wil de gemeente het bouwen van kleinere en alternatieve betaalbare woonvormen aanmoedigen, zoals kangoeroewoningen, ‘tiny houses’, …
Sociale woningen
Er is een grote vraag naar sociale woningen. Wie het echt nodig heeft, wie zich inzet en werkt, en wie een duurzame band heeft met de gemeente, krijgt voorrang op een sociale woning. Vandaag kan je voorrang krijgen op een sociale woning wanneer je minstens vijf van de voorbije tien jaar onafgebroken in de gemeente woont. Je zal voortaan langer in Koksijde moeten hebben gewoond. Het bestuur wil liefst voorrang geven aan mensen die in de gemeente werken of gewerkt hebben.
Binnenkort organiseert het bestuur twee infomomenten over vakantiewoningen en de regularisatiemogelijkheden. Inschrijven kan via www.koksijde.be/vakantiewoningen.
The post Koksijde zet in op betaalbaar wonen met tijdelijke vergunningsstop vakantiewoningen en mikt op groei met 5.000 vaste bewoners is provided by KW.be.