Het regent kritiek op de beslissing om de Ieperse burcht te begraven, waar ooit de graven van Vlaanderen resideerden, maar erg dichtbij weerklinkt ook steun.
Met meer dan 3.500 handtekeningen hoopte Lieven Stubbe op een volledige en blijvende ontsluiting van de Burcht van Ieper. “Ik ben enorm ontgoocheld”, zegt hij. “Het historische hart van onze stad wordt begraven. Dat is niet te plaatsen. We laten nog van ons horen.”
Stubbe is raadslid voor oppositiepartij Groen in Ieper. Ook partijgenoot en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout reageert verontwaardigd. “De minister van erfgoed, Ben Weyts, deed dure verklaringen in het Vlaams Parlement over het belang van deze site. Er is ook een groot maatschappelijk en wetenschappelijk enthousiasme rond. Het is een onbegrijpelijke, historische gemiste kans van zowel het stadsbestuur als de Vlaamse regering.”
Toeristische ontplooiing
Oppositiepartij Vooruit spreekt van “een droevige dag voor Ieper”. “De opgravingswerken zijn nauwelijks beëindigd en het verdict valt al over deze unieke vondst, die zoveel kon betekenen voor de verdere toeristische ontplooiing van Ieper als middeleeuwse stad”, stellen raadsleden Philip Bolle en Valentijn Despeghel. “De snelheid waarmee het hele project wordt afgevoerd, zonder dat opties voor een alternatieve financiering ook maar een kans krijgen, zonder enig maatschappelijk debat of burgerinspraak, lijkt het erop dat de stad snel door de zure appel wil bijten. Dit hele project werd helaas bekeken door een boekhoudersbrilletje en mist de bevlogenheid van vooruitziende bestuurders die verder kijken dan de volgende verkiezingsdatum. Hier wordt een unieke kans om Ieper te promoten vakkundig de nek omgewrongen.”
Archeologieverdrag
“Ieper zit in dezelfde categorie als de Vlaamse grootsteden op vlak van erfgoed, maar krijgt niet dezelfde middelen als centrumstad”, aldus Jan Decorte, erfgoedcoördinator bij CO7 die de opgravingen opvolgde. “Dit was een unieke, maar gemiste kans. Het was nu of nooit meer. Misschien moest nog meer gezocht worden naar andere Vlaamse, provinciale of Europese partnerschappen om extra budget te bekomen. Het Europese archeologieverdrag vraagt ook naar ontsluiting van archeologische sites op het terrein. Dit is nu niet voorzien in de regelgeving, waardoor het inderdaad moeilijk is om dit bedrag te vinden. Men moet naar de werktafel om te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.”
Geschiedenis begraven
“Dit kon een grote aanwinst zijn voor de Leet, een trekpleister”, vindt Geert Pollaert (59), die ooit een horecazaak uitbaatte bij het plein voor de burcht. “Een stad heeft maar twee dingen die niet komen en gaan: natuur en geschiedenis”, stelt Jeroen Porteman (50), die een optiekzaak uitbaat in de buurt. “We maken dezelfde fout als met de Ieperse haven, we verbergen weer onze geschiedenis. Het middeleeuws verhaal zal deze stad in de toekomst sterk blijven maken, maar we zien het nog niet. Zo jammer.”
Gravin wil winkel
Er is ook steun voor de supermarkt, die er al was voor dit bouwproject. “Mensen in ’t ronde vragen opnieuw een winkel”, zegt Rolande Ollevier (92). Als dichtste buur had zij vanuit haar slaapkamer de voorbije weken het mooiste zicht op de burchtmuur. Bij zijn eerste bezoek bombardeerde Weyts haar tot “de gravin van Vlaanderen”. “Niet iedereen heeft een auto en aan een zekere ouderdom moet je een winkel hebben in de stad hebben”, vindt de gravin. “De opgravingen duurden lang genoeg. Het is genoeg geweest, dankuwel.” (TP)
The post Kritiek op begraven ‘Iepers Gravensteen’, maar ook steun: ‘gravin’ Rolande (92) ziet supermarkt graag terugkeren is provided by KW.be.