Vrijdagnamiddag heeft schepen voor werk en ondernemen Minou Esquenet in het gezelschap van Miss West-Vlaanderen Astrid Lafaut de Brugse Meifoor officieel geopend. Dat gebeurde vlak voor de Mission Impossible Tower in het Koning Astridpark: een 85 meter hoge attractie die voor het eerst op een Belgische kermis te beleven is.
Pietje Verwijck uit Waasland-Beveren kwam recht van Berlijn naar Brugge met zijn nieuwe attractie. De Mission Impossible kreeg zijn vuurdoop in de Duitse hoofdstad, de Brugse Meifoor is zijn Belgische primeur. 24 personen kunnen plaatsnemen op deze 85 meter hoge toren en zakken dan aan 90 km per uur naar beneden.
“Het heeft twee dagen geduurd om deze 140 ton wegende constructie op te bouwen”, aldus de Oost-Vlaamse uitbater van deze kermisattractie.
Eeuwenoude traditie
Schepen Minou Esquenet wijst erop dat de Meifoor in Brugge een eeuwenlange traditie kent: “De allereerste Meifoor of “Brugghemarckt” (toen genoemd) ontstond in 1200. Ze werd gehouden met een officiële toelating van graaf Boudewijn IX. Dit jaar vieren we de 822e editie. Meer dan 85 attracties zorgen deze mei voor plezier. We werkten samen met de Brugse scholen, de tekeningen van twee leerlingen (uit 800 inzendingen) worden gebruikt als affiche. Zij krijgen, samen met hun klas, een namiddag gratis kermisplezier.”
“De ‘Brugghemarct’ lokte vanaf de 13de eeuw speellieden van diverse pluimage, die in de aanwezigheid van kopers en verkopers de kans zagen een stuiver bij te verdienen. Terwijl binnen- en buitenlandse handelaars in de stadshallen kostbare producten verhandelden, ontstond op de Brugse markten en pleintjes een parallel circuit. Je zag er acrobaten, wondermensen, kwakzalvers, zerelopers en rondreizende gezelschappen die de mensen ontspanning aanboden in harde tijden.”
“Om praktische en economische redenen zorgde men er voor dat de jaarmarkt en de vieringen rond het Heilig Bloed in dezelfde periode vielen. De organisatie van de Heilig-Bloed feesten waren een zware dobber voor de stadskas en een deel van de onkosten kon worden terug gewonnen door de heffingen op de jaarmarkt. Doorheen de eeuwen heeft men de verbondenheid tussen de foor en de Heilig Bloedfeesten steeds benadrukt en in ere gehouden.”
Drie foorpleinen
De Meifoor 2025 vindt nog tot en met 1 juni plaats op ’t Zand (volledige middenplein en zone aan het concertgebouw), in het Koning Albert I park en op het Simon Stevinplein. Op dinsdag 13 mei organiseert het Foorcomité, naar jaarlijkse gewoonte, een namiddag op de foor voor personen met een beperking.
De foorreizigers leveren een speciale inspanning om hun attractie te openen, een hapje aan te bieden of om als vrijwilliger de groepen te begeleiden. Aansluitend wordt een prikkelarm moment georganiseerd. Kermis gaat meestal gepaard met flitsende lichten en luide muziek.
Prikkelarme dag
Sommige mensen zijn om allerlei redenen extra gevoelig aan deze overvloed aan prikkels. Tot 20 uur wordt het volume van de muziek verminderd en worden geen zware lichteffecten gebruikt. Je kan als bezoeker gedurende dit prikkelarme moment op een rustige manier genieten van de attracties.
Voor Stijn Vandamme, ambassadeur van InclusieAmbassade, gaat dit niet ver genoeg : “Ik maak mij zorgen over het gebrek aan afstemming met mensen met autisme. Ik heb zelf autisme en pleit voor een gerichtere aanpak die mensen met een beperking uit de regio meer betrekt bij de inrichting van de kermis in Brugge.”
“De huidige aanpak voorziet één namiddag die inzet op toegankelijkheid en een prikkelarm alternatief is een stap in de goede richting, maar het is niet genoeg. Voor mensen met autisme die graag met mensen zonder autisme naar de kermis gaan, voelt dit namelijk niet aan als een veilige plek. Het isoleert ons eerder dan dat het ons betrekt.”
Verminderde prijsdag
Op vrijdag 30 mei is er de traditionele verminderde prijsdag. Alle attracties werken als afscheidsgeschenk aan sterk gereduceerde tarieven. Ze verdwijnen twee dagen later onverbiddelijk naar hun volgende bestemming, de Antwerpse Sinksenfoor….
Info: www.brugsemeifoor.be
The post Brugse Meifoor geopend met Belgische primeur: 85 meter hoge Mission Impossible Tower is provided by KW.be.