“De nieuwe Paus Leo XIV is een erfgenaam van de open lijn van zijn voorganger Franciscus. Je ziet nu al dat rechtse groepen met modder gooien om hem te belasteren”, zegt de Brugse bisschop mgr. Lode Aerts, die de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost vorig jaar in Brussel ontmoet heeft: “Hij wil op een bescheiden manier christen zijn, ook de zorgen van Europa gaan hem ter harte.”
“Ik ben blij met de keuze van kardinaal Robert Prevost tot nieuwe paus”, zegt mgr. Lode Aerts. “Ik denk dat hij de lijn van zijn voorganger paus Franciscus zal voortzetten. Ik heb Robert Prevost vorig jaar in september ontmoet in Brussel. Hij was in België voor het bezoek van zijn voorganger.”
Hartelijk gesprek
“Ik heb toen, samen met nog andere Belgische bisschoppen, aan tafel gezeten met deze Amerikaanse kardinaal, die binnen het Vaticaan verantwoordelijk was voor de benoeming van de bisschoppen. We hebben toen een zeer open en hartelijk gesprek gehad, Robert Prevost maakte een heel goede indruk. Hij toonde vel begrip voor de situatie waarin de Kerk momenteel zit.”
“Hij beseft ten volle dat de Kerk niet langer de baas kan en mag spelen over de mensen. Hij is nederig en heeft absoluut geen heimwee naar de vroegere machtspositie van de Kerk. Hij wil op een bescheiden manier christen zijn en authentiek zijn. Dat bleek ook al bij zijn eerste woorden donderdagavond op het Balkon van het Vaticaan, toen hij de massa op het Sint-Pietersplein toespraak.”
Goede keuze
“De nieuwe paus Leo XIV is een man van de wereld. Hij komt uit Chicago, maar heeft lange tijd in Peru gewerkt, waar veel miserie, armoede en ongelijkheid heerst. Bovendien kent hij de zorgen van Europa, hij is twee jaar geleden benoemd in Rome. Vlak voor die benoeming was ik met de andere Belgische bisschoppen in Rome. Toen zei paus Franciscus ons: ik moet nog een belangrijke beslissing nemen, met name van minister van de bisschoppen benoemen. Ik ken een hele goede kandidaat, maar ik zal zijn naam nog niet vernoemen. Het ging over kardinaal Robert Prevost.”
“De nieuwe paus is een Augustijn, dat zijn priesters die in een communauteit leven. Augustinus, deze kerkvader uit de vierde eeuw, werd tegen zijn zin bisschop van Hippo. Vaak zei hij in het Latijn ‘vobiscum christianus’. Dat betekent: ik ben samen met jullie christen. Dus niet de baas, geen bisschop boven de gelovigen. Die woorden heeft paus Leo XIV in herinnering gebracht. Ik heb dus goede hoop voor hem.”
Modder
“Het is veelbetekenend dat rechtse groeperingen hem nu al proberen verdacht te maken met allerlei beschuldigingen. Hij zou priesters die zich bezondigd hebben aan seksueel misbruik in Chicago en Peru de hand boven het hoofd gehouden hebben. Zijn die verdachtmakingen bewezen? Ze zijn al tegengesproken door het Frans katholiek dagblad La Croix.”
“Zelf ken ik die dossiers niet, maar ik heb de indruk dat de aanstelling van Robert Prevost in bepaalde kringen woede en wrok opgewekt heeft. Binnen de Latijns-Amerikaanse kerk behoorde kardinaal Prevost tot de groep bisschoppen die het meest slachtoffergericht gewerkt heeft. Dat sterkt mijn vermoeden dat het om een lastercampagne gaat.”
Trump
“De nieuwe paus Leo XIV behoort in elk geval niet tot de erg behoudsgezinde minderheid binnen het college van kardinalen. Ik zou hem en gematigd progressief noemen, die een open beleid zal voeren. Robert Prevost is alleszins niet de kandidaat van de Amerikaanse president Trump. Die was eerst enthousiast over de verkiezing van een Amerikaan tot paus. Totdat Donald Trump vernam dat kardinaal Robert Prevost in het nabije verleden geregeld kritiek uitte op zijn beleid”, glimlacht Lode Aeerts.
The post Brugse bisschop Lode Aerts blij met verkiezing van de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost tot nieuwe paus: “In lijn met voorganger Franciscus” is provided by KW.be.