Eind 2010 werd de aankoop van Villa Hurlebise in Nieuwpoort-Bad reeds goedgekeurd. Het stadsbestuur telde er destijds 1,1 miljoen euro voor neer. Vandaag, bijna 15 jaar later, heeft de toeristische dienst er nog steeds geen onderdak gevonden. Waarom duren die werken zo lang en loopt het stadsbestuur een risico om zijn subsidie van de Vlaamse overheid te mislopen? Wij zochten antwoorden bij de bevoegde schepen, Ann Gheeraert (CD&V).
De gemeenteraad zette op 18 november 2010 reeds het licht op groen voor de goedkeuring van de ontwerpakte. Het stadsbestuur kocht het beschermde pand Villa Hurlebise aan voor 1,1 miljoen euro. De bedoeling is nog steeds om daar de toeristische dienst met een belevingscentrum in te richten. Er werd reeds één miljoen euro gepompt in dak- en gevelwerken, maar sindsdien is het stil in dat dossier. De interieurrestauratie, waarvan de kostprijs geraamd is op 2,8 miljoen euro, laat op zich wachten.
Uitstel bij Onroerend Erfgoed?
“Dit dossier sleept inderdaad al een tijdje aan”, geeft bevoegd schepen Ann Gheeraert toe. “Om de Vlaamse subsidie van 706.000 euro te verzilveren, moeten we de interieurwerken uiterlijk starten tegen eind maart volgend jaar. In uiterste nood kunnen we nog uitstel aanvragen bij Onroerend Erfgoed. Eens de werken zijn gegund, komt er een bevel van aanvang. Daarna zijn er 300 werkdagen voorzien om de interieurwerken uit te voeren. Sommige materialen of technieken zijn niet zo evident in een dossier zoals dit. Het is dus moeilijk te voorspellen wanneer het project effectief afgewerkt zal zijn. We hebben ook geen zicht op mogelijke schorsingen door onvoorziene omstandigheden. Als de werken gestart zijn, kan al een deel van de premie opgevraagd worden.”
“Sommige materialen of technieken zijn niet zo evident in een dossier zoals dit” – schepen Ann Gheeraert
De hoofdingang komt aan de kant van de Albert I-laan. Het gebouw moet nog volledig brandveilig gemaakt worden, er komt ook nog een lift, alle technieken moeten geïnstalleerd worden en ook het schrijnwerk binnen krijgt een restauratiebeurt. Verder moet de schimmelvorming aangepakt worden.
Juridische procedure
Waarom duurt dit project zo lang? Een antwoord op die vraag is niet zo simpel, horen we van schepen Gheeraert. “Op dit moment zit het dossier in een juridische procedure. De tweede aannemer is niet akkoord met de toewijzing van de werken aan de eerste aannemer. Het dossier zit nu bij de Raad van State. We kunnen dus voorlopig niet verder doen.”
Maar er zijn nog redenen waarom de werken aan het interieur nog niet zijn gestart. “Het monument was in verval, dat betekent dat we het dossier voortdurend moeten bijwerken”, somt de schepen op. “De aannemers en ambachtslieden zijn druk bezet en ook moeilijk te vinden. De schrijnwerker die we hadden aangesteld kreeg daarenboven te maken met een verwoestende brand in het atelier. Daardoor waren alle afgewerkte, gereconstrueerde ramen vernietigd. In de vorige bestuursperiode lag het dossier stil, omdat de volledige budgetten niet opgenomen waren in het meerjarenplan. Het heeft ook lang geduurd voor de volledige erfgoedpremie werd toegekend. Een lange doorlooptijd is in zo’n dossier eerder normaal. Het overleg met de verschillende instanties en de vele administratie die we moeten opmaken, vraagt nu eenmaal tijd.”
“Een lange doorlooptijd is in zo’n dossier eerder normaal” – schepen Ann Gheeraert
Het toerismekantoor bevindt zich nu op het Hendrikaplein. Daar plant de ontwikkelaar van het project The Grand zijn ondergrondse garages. Daarna zal het stadsbestuur het Hendrikaplein opnieuw aanleggen. Het toerismekantoor daar zal dus afgebroken moeten worden. “Het is de bedoeling dat we tegen dan onze toeristische dienst hebben verhuisd naar Villa Hurlebise. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan zoeken we wel een tussenoplossing”, aldus nog schepen Ann Gheeraert.
(Gudrun Steen)
The post “We hebben nog een klein jaar de tijd”: Loopt Nieuwpoort straks premie van meer dan 700.000 euro kwijt voor restauratie Villa Hurlebise? is provided by KW.be.