Platte oester is terug in zuidelijke Noordzee: “Comeback op het ritme van de zee”

Lang geleden was de Platte oester alomtegenwoordig in de zuidelijke Noordzee. Maar door overbevissing, vervuiling en ziekten verdween deze inheemse soort bijna volledig uit ons land. Vandaag zijn er tekenen dat de Platte oester aan een voorzichtig herstel is begonnen. Dat wordt onder meer aangetoond door vondsten op onverwachte plekken, zoals in havens en offshore windparken, zo meldt het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Dat de Platte oester (Ostrea edulis) weer wordt aangetroffen in Belgische wateren, mag gerust een sensatie genoemd worden. Na decennia van afwezigheid vonden mariene biologen de voorbije jaren levende exemplaren en lege schelpen van Platte oesters op allerhande menselijke infrastructuur, waaronder wetenschappelijke instrumenten. Ook in havengebieden zoals Zeebrugge en Oostende worden nu Platte oesters aangetroffen.

“Daarnaast bieden offshore structuren, zoals de stalen funderingen van windturbines op zee, nieuwe leefgebieden waar oesterlarven zich kunnen hechten. Strandjutters vonden aangespoelde levende exemplaren en verse schelpen van Platte oesters op de stranden van de westkust”, luidt het bij het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Francis Kerckhof en Thomas Kerkhove van de onderzoeksgroep ‘Ecologie en Beheer van de Zee’ (MARECO) van het Instituut voor Natuurwetenschappen vatten de recente vondsten samen in een artikel in De Strandvlo, het tijdschrift van de Strandwerkgroep België, en leggen mogelijke verklaringen onder de loep. “Wat daarbij opvalt, is dat de nieuwe vondsten minstens gedeeltelijk van wilde oorsprong lijken te zijn. Een comeback op het ritme van de zee”, zeggen ze.

In havens en windparken

De moderne zeehaven is verrassend genoeg een geschikte leefomgeving geworden voor sommige soorten die vroeger in natuurlijke riffen voorkwamen. Stevige structuren zoals kademuren, pontons, meerpalen en scheepswrakken bieden harde substraten waaraan larven van oesters zich kunnen vasthechten. Bovendien zorgen havens vaak voor een zekere luwte, wat vestiging van larven vergemakkelijkt. Daarnaast is de waterkwaliteit er de laatste decennia sterk verbeterd.

Bij offshore windparken is het verhaal vergelijkbaar. De structuren worden weinig verstoord omdat scheepvaart en visserij er niet zijn toegelaten, terwijl proefprojecten met een focus op het herstel van de Platte oester zorgen voor meer larven in het water.

Een geschiedenis van verlies

De Platte oester heeft een bewogen geschiedenis in België. Ooit was ze alomtegenwoordig in de zuidelijke Noordzee, en een culinair icoon. Tot het begin van de 20ste eeuw werden oesters volop geoogst uit natuurlijke banken in de Noordzee en verwaterd in zogenaamde oesterputten aan de kust, onder meer in Oostende (de bekende Ostendaise). Maar door overexploitatie, habitatverlies, vervuiling en het insluipen van ziekten en de oesterparasiet Bonamia ostreae verdween de soort uit onze wateren.

In de tweede helft van de 20ste eeuw schakelde de commerciële oesterkweek over op de Japanse oester (Crassostrea gigas), die makkelijker te kweken is en minder gevoelig is voor de oesterparasiet. Daardoor verzeilde Ostrea edulis ook in België nog verder op de achtergrond.

Francis Kerckhof: “De herontdekking van de Platte oester is niet alleen cultureel en historisch interessant, het is bovenal een ecologisch verhaal. De Platte oester is immers een essentieel onderdeel van het mariene ecosysteem. Als filtervoeder helpt ze het water helder te houden, en haar riffen creëren een leefomgeving voor talloze andere soorten. Waar oesters zijn, floreert het onderwaterleven. Bovendien is de Platte oester een inheemse soort, ze hoort hier van nature thuis en haar herstel kan bijdragen aan het mariene herstel van de Noordzee.”

Europese trend

Daarnaast maakt deze comeback deel uit van een bredere Europese trend. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn herintroductieprogramma’s opgestart om de soort opnieuw te vestigen, en ook in België lopen er proefprojecten ondersteund met Belgische en Europese financiering. Voor wetenschappers is de uitdaging nu om na te gaan waar deze oesters vandaan komen en te bekijken hoe deze ‘natuurlijke herkolonisatie’ kan worden ondersteund.

Thomas Kerkhove: “Voorlopig is het aantal Platte oesters nog beperkt, en van grote populaties is nog geen sprake. Maar het feit dat Ostrea edulis spontaan opduikt op verschillende plekken is een hoopvol teken. De zee laat ons zien dat, als we haar de ruimte geven, herstel mogelijk is. In dit kader is elke vondst op het strand of aan een kademuur een kleine herinnering.” (Hannes Hosten)

The post Platte oester is terug in zuidelijke Noordzee: “Comeback op het ritme van de zee” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werken gestart voor allereerste ringpark op Antwerpse rechteroever

Met de werken aan Pomppark Zuid is het startschot gegeven voor het allereerste ringpark op de Antwerpse rechteroever. Pomppark Zuid is het 1ste deelproject van het ringpark Groene Vesten en moet eind 2026 klaar zijn. "We zijn nu echt vertrokken voor een hele ketting aan ringparken", zegt Oosterweelintendant Alexander D’Hooghe.

Lees meer »

1e operatie van op afstand in Europa: dokter in Melle verwijdert via telechirurgie prostaat van patiënt in Aalst

In het AZORG-ziekenhuis in Aalst is voor de 1e keer in Europa een patiënt geopereerd via telechirurgie. Dat is een robot-geassisteerde operatie waarbij de chirurg zich op afstand bevindt. De ingreep werd uitgevoerd door een dokter die zich in Merelbeke-Melle bevond. "Ik opereerde vandaag in mijn dagdagelijkse outfit, met hemd en jeans aan", zegt chirurg Geert De Naeyer.

Lees meer »

Ex-jurylid Davy Brocatus niet meer te zien in ‘Dancing With The Stars’: “Ik heb er vrede mee, al heb ik één bedenking”

“Al dat Engels gekwetter, het lijkt wel of je naar een buitenlands programma aan het kijken bent.” Ex-jurylid Davy Brocatus (53) volgt het nieuwe seizoen van ‘Dancing With The Stars’ met argusogen, zoveel is duidelijk. “Dat ik niet meer werd gevraagd, tot daar aan toe”, klinkt het, maar hij heeft toch wat puntjes van kritiek. ‘Dag Allemaal’ sprak Davy over

Lees meer »

Oostduinkerkse uitgever van reclameblad krijgt celstraf en beroepsverbod voor gesjoemel bij faillissement

Een 64-jarige man uit Oostduinkerke is voor de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan gesjoemel bij het faillissement van zijn reclameblad. T.B. kreeg tien maanden cel, de helft met uitstel, en vijf jaar beroepsverbod.
The post Oostduinkerkse uitgever van reclameblad krijgt celstraf en beroepsverbod voor gesjoemel bij faillissement appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jensen spurt naar record

16:22 De verse plotwending in de Amerikaanse tarievenoorlog voedt Europees beursherstel. Op Wall Street is er maandag geen handel wegens Memorial Day, een officiële feestdag.

Lees meer »