Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits bracht donderdagochtend een bezoek aan het Agentschap Integratie en Inburgering in Kortrijk. Samen met leerkrachten en deelnemers nam ze actief deel aan een les Maatschappelijke Oriëntatie (MO), een centrale pijler binnen het verplichte inburgeringstraject.
Tijdens het bezoek maakte de minister ook de nieuwe jaarcijfers bekend over de deelname aan de cursussen Maatschappelijke Oriëntatie en Nederlands als Tweede Taal (NT2) in 2024. Beide trajecten zitten duidelijk in de lift. “De lessen Maatschappelijke Oriëntatie spelen een steeds belangrijkere rol in de integratie van nieuwkomers in Vlaanderen”, aldus Crevits. “Ze helpen mensen niet alleen om de weg te vinden in onze samenleving, maar geven ook inzicht in onze waarden en gewoontes.”
Onze provincie koploper
In West-Vlaanderen volgden meer dan 2.600 nieuwkomers in 2024 een cursus MO. Daarmee blijft de provincie West-Vlaanderen koploper, zowel qua aantal deelnemers als uitgereikte inburgeringsattesten. Ook de slaagcijfers blijven hoog: 2.617 cursisten slaagden vorig jaar in de verplichte test MO.
In totaal werden in 2024 maar liefst 12.144 inburgeringsattesten uitgereikt in Vlaanderen, een stijging van 15% ten opzichte van het jaar voordien. West-Vlaanderen droeg daar in belangrijke mate aan bij.
“Dankzij de inzet van organisaties zoals AMAL, Atlas en het Agentschap Integratie en Inburgering kregen meer mensen dan ooit toegang tot informatie over hun nieuwe samenleving”, besluit Crevits. “De komende jaren blijven we inzetten op taal, oriëntatie en participatie, zodat nieuwkomers zich volwaardig kunnen inschakelen in onze samenleving.”
Canon van Vlaanderen en focus op taal
Tijdens haar bezoek in Kortrijk benadrukte de minister ook de verankering van de Canon van Vlaanderen in het MO-curriculum. Deze online module, vertaald in 23 talen, helpt nieuwkomers om kennis te maken met fundamentele elementen van de Vlaamse samenleving, zoals de scheiding van kerk en staat en de rol van vrouwen in de samenleving.
Ook de cursussen Nederlands Tweede Taal blijven populair in de regio. Dankzij de inzet van lokale organisaties krijgen anderstaligen steeds sneller toegang tot taallessen, met oog voor hun persoonlijke situatie en doelstellingen. Crevits: “Een goede kennis van het Nederlands is de beste garantie om mee te kunnen op school, op het werk en in het dagelijkse leven.”
Na een toelichting van de werking van het agentschap nam Crevits zelf plaats in het klaslokaal en legde ze mee een test Maatschappelijke Oriëntatie af, waarmee ze zich onderdompelde in het leertraject van de deelnemers. “Deze cursus is niet zomaar een verplichting. Ze opent deuren naar echte kansen en verbondenheid met de samenleving”, besluit ze.
Hilde Crevits haalde uiteindelijk een monsterscore van 100% op de test. “Ik verschiet van de vragen die mensen voorgeschoteld krijgen. Ze zijn niet allemaal zo gemakkelijk als ik in oorsprong had verwacht”, klinkt het nog;
The post Minister Crevits bezoekt inburgeringscursus in Kortrijk: “Maatschappelijke oriëntatie is sleutel tot participatie” is provided by KW.be.