Na 27 jaar verdwijnt Bistrot Merlot uit de Nieuwpoortlaan in De Panne. Het huurcontract wordt niet meer verlengd, maar de uitbaters Dominique De Souter (57) en Jean-Claude Van den Ouden (60) blijven niet bij de pakken zitten en broeden op nieuwe plannen. Daarvoor kijken ze naar Adinkerke. “Het wordt een eerbetoon aan mijn grootmoeder Elza die drie jaar geleden op haar 101ste overleed”, laat Dominique in hun kaarten kijken.
Het verhaal van Bistrot Merlot is er één van durf, doorzetting en vooral van goeie smaak. Dominique was acht jaar toen haar papa Michel De Souter in Oostende café Saint Michel opende. Op zijn tachtigste staat hij er trouwens nog steeds achter de toog. “Ik heb hem als tiener dikwijls geholpen. Daar is de kiem gelegd voor mijn liefde voor het horecavak”, beseft Dominique.
Gedeelde passie
Op haar achttiende leerde ze Jean-Claude kennen. Hij is geboren in Luik, maar woont al sinds zijn derde in De Panne. Daar volgde hij ook een opleiding aan de plaatselijke hotelschool die toen nog Rito heette. “Ik volgde hem in zijn droom om een eigen restaurant op te starten, maar het was meteen een gedeelde passie. Hij in de keuken, samen met onze zoon Denzell (30) en ik in de zaal”, zegt de gastvrouw.
Bistrot Merlot is een culinair adresje dat vooral in de smaak valt van vaste klanten en tweedeverblijvers. Passanten springen er minder vaak binnen. “Na 27 jaar merken we dat wanneer gasten hier binnenkomen, ze dikwijls anderen zien die ze kennen. Die gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer is iets wat ons na al die tijd nog steeds vooruit duwt.”
“De gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer hier is iets wat ons na al die tijd nog steeds vooruit duwt”
En Jean-Claude pikt in: “We bereiden alles vers in huis: van de mayonaise en de handgesneden frieten tot de seizoensgebonden gerechten. Momenteel zijn dat asperges, in het najaar bijvoorbeeld fazant en ook onze Zeeuwse mosselen natuur, in de look of witte wijn zijn een topper.”
Beperktere kaart
Maar het huurcontract wordt niet verlengd en dus moesten Dominique en Jean-Claude nadenken over hun toekomst. “We wilden nog niet op pensioen en vonden dat er in Adinkerke wel ruimte was voor een goede brasserie. We kochten in de Noordhoekstraat 36 een pand dat we volledig aan het verbouwen zijn. We hopen er tegen het begin van de zomervakantie te kunnen openen. We kiezen voor een beperktere kaart. De klanten zullen dus niet meer kunnen kiezen tussen zes tot zeven voor- en hoofdgerechten. We denken eraan om af en toe met een themaweekend, zoals het bouillabaisseweekend, uit te pakken.”
“We denken eraan om af en toe met een themaweekend uit te pakken”
De naam van de nieuwe zaak wordt Elza. “Zo heette mijn geliefde grootmoeder van wie ik drie jaar geleden afscheid heb moeten nemen. Ze was 101 jaar en heeft heel veel voor ons betekend. We zien het nieuwe hoofdstuk dat we straks starten als een eerbetoon aan haar”, zegt Dominique. Jean-Claude knikt bevestigend.
Nieuwe menukaart
“Ik heb veel van mijn grootmoeder geleerd en die gerechten krijgen zeker een plaats op de nieuwe menukaart. Ik denk aan de kabeljauw met tomatencoulis, pasta, pesto en gefrituurde uiringen of het kalfsblanquette met prei, wortel, zilverui, champignons en gehaktballen. Uiteraard zullen onze gasten ook kunnen genieten van een lekkere garnaalkroket. Het wordt een gezellige brasserie met een charmante tuin waarin fruitbomen staan.”
(Gudrun Steen)
Wie nog een laatste keer wil genieten van de keuken van Bistrot Merlot heeft nog tot en met zondag de tijd. Het is vrijdagavond, zaterdagmiddag, zaterdagavond en zondagmiddag en zondagavond open. Reserveren kan op het nummer 058 41 40 61 of op het nummer 0487 33 34 44.
The post Dominique en Jean-Claude draaien zondag laatste service in Bistrot Merlot in De Panne: “Ons restaurantverhaal stopt echter niet” is provided by KW.be.