Wat moet er met de Burcht van Ieper gebeuren? Onze hoofdredacteur Bart Casteleyn geeft zijn mening over wat volgens hem de ontdekking van de eeuw is. “Wij bidden voor optie drie.”
Niet alleen in Rome wachten ze op witte rook, ook in Ieper zijn het zeer spannende tijden. Terwijl in het Vaticaan kardinalen gaan beslissen wie de nieuwe paus wordt, kijken ze in de Westhoek vol verwachting naar… een Cardinael.
Voor wie niet helemaal mee is: op 20 maart werd een heel bijzondere steen blootgelegd in het centrum van de kattenstad. Die steen bleek een paar opgravingen later een muur en die muur bleek de omwalling van een burcht. Niet zomaar een burcht, maar een heel bijzondere: het tweelingbroertje van het Gravensteen, in de vroege middeleeuwen zelfs de woonplaats van de graaf van Vlaanderen.
Er liggen drie opties op tafel voor de toekomst van deze site
We halen niet zo vaak de superlatieven boven, maar deze ontdekking lijkt voor West-Vlaanderen nu al een van de strafste van de eeuw. En dat hebben we dus te danken aan Jean-Marie Cardinael. Die zeventiger uit Brugge wou vlak bij de Ieperse Lakenhallen een nieuwe supermarkt bouwen. En zoals dat gaat in een historische stad moest dan wel eerst wat bodemonderzoek gebeuren… Dat leidde tot iets wat zelfs de meest optimistische archeoloog niet had durven dromen: de verrijzenis van de Burcht van Ieper. Hallelujah!
Dé vraag is nu wat er met deze site gaat gebeuren. Drie opties liggen op tafel. Eén: de restanten verdwijnen weer onder de grond en de Carrefour komt er zoals gepland. (Maar eerlijk, hoe jammer zou dat niet zijn?) Twee: de bouwplannen worden aangepast en de historische muren blijven zichtbaar in een kelder. Drie: het oorspronkelijke plan gaat helemaal de vuilbak in en de site wordt een park.
Jean-Marie Cardinael zit op dit moment in conclaaf met de stad en ook met Vlaams erfgoedminister Ben Weyts (N-VA). Aan die laatste hebben we ‘De Canon van Vlaanderen’ te danken, voor hem moet deze ontdekking een natte droom zijn. Burgemeester Desomer maar vooral ook eigenaar Cardinael mogen dus hopen dat de Vlaamse regering met miljoenen over de brug komt.
In dat geval zou er snel witte rook kunnen komen. Wij bidden alvast voor optie drie: Ieper verdient zo’n bijzondere trekpleister die toont dat de geschiedenis van de streek veel verder gaat dan ‘14-‘18.
The post OPINIE – De ontdekking van de Burcht van Ieper lijkt nu al een van de strafste van de eeuw is provided by KW.be.