Een eindwerk met een missie: kleurrijke muurschilderingen van scholieren in de witte gangen van het Jan Yperman Ziekenhuis moeten oudere patiënten aanzetten tot meer beweging. “Voldoende beweging kan het verschil maken tussen een terugkeer naar huis of de intrek in een woonzorgcentrum.”
‘Even geduld, we zijn druk bezig met iets moois!’ Bordjes op verschillende verdiepingen van de afdeling geriatrie in het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis geven aan dat er druk geschilderd wordt in enkele gangen door leerlingen van de Heilige Familie, een school uit de buurt.
“Deze gangen waren helemaal wit en een beetje saai”, vertelt Lenneke Vanacker (18). “Wij zorgen voor een kleurtje en afbeeldingen van oudere mensen op basis van foto’s die we namen van bewoners in het Langemarkse woonzorgcentrum De Boomgaard. “Met onze creaties willen we oudere patiënten motiveren om meer te bewegen. Er komen ook nog quotes op de muren om hen extra kracht te geven.”
Dementie
“Bij ons staat bewegen heel centraal op de dienst”, stelt dokter Bart Werbrouck, geriater en diensthoofd van het geriatrisch zorgprogramma in het ziekenhuis.
Hij wijst op het brede belang van beweging bij ouderen. “Dat heeft niet enkel een impact op spieren, gewrichten en fysieke fitheid, maar zorgt ook voor een positieve invloed op het geheugen. Wie frequent beweegt, helpt het ontstaan en de evolutie van dementie tegenhouden en kan geheugenproblemen vertragen.”
Zelfredzaamheid
Bewegen blijkt er meer dan stappen tellen. “Alles wat wij doen, staat in het teken van beweging”, vervolgt Werbrouck. “Vanaf het moment dat patiënten opgenomen worden, wordt sterk ingezet op hun revalidatie. Dat moet de zelfredzaamheid van patiënten zoveel mogelijk bewaren en verbeteren.”
“Op de dienst geriatrie was al een tijdje een beweegroute aanwezig. Ze was functioneel, maar zeer rudimentair en miste aantrekkingskracht. A4’tjes op de muur met daarop afbeeldingen van haalbare bewegingsoefeningen: dat kon beter. Vandaar dat we wat out of the box nadachten over een nieuw, creatief en dynamisch concept om effectief meer te bewegen.”
Jonge kunstenaars
Bij de recente uitbreiding van het ziekenhuis kwamen extra gangen, die de geriatrie verbinden met het nieuwe gebouw. Voor dokter Werbrouck het moment om de beweegroute nieuw leven in te blazen met visuele flair. Hij klopte aan bij de dienst communicatie en maatschappelijk werker Flore Colpaert, die op zoek gingen naar een creatieve manier om ‘beweging’ aantrekkelijk voor te stellen. Er werd gezocht naar jonge kunstenaars en die werden gevonden in de Heilige Familie. Leerlingen van het zesde jaar ‘Decoratie, Etalage en Publiciteit’ maken er onder begeleiding van leerkracht Kurt Vangheluwe een geïntegreerd eindwerk (GIP) van. Ze verdiepten zich het voorbije schooljaar in ouderenzorg, communicatie via beeld en het belang van een aangename zorgomgeving.
Motiverend
In totaal zijn twaalf leerlingen en drie leerkrachten aan de slag op de geriatrie-afdelingen. Naast de uitrol van de nieuwe beweegroute werken ze aan de herinrichting van de revalidatiezaal. “Wanneer onze leerlingen mogen meewerken aan een tastbaar project dat ook echt het publiek bereikt, stijgt hun motivatie aanzienlijk”, zegt Hans Debel, directeur van de Heilige Familie. “Het feit dat ze nu iets kunnen betekenen voor de geriatrie-afdeling maakt indruk en doet hen ongetwijfeld ook even nadenken over een levensfase die voor hen nog veraf lijkt.”
(Lees verder onder de video)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
De schilderende scholieren hebben bekijks. “Eens wat jeugd tussen onze oudere patiënten, dat is plezant”, vindt hoofdverpleegkundige Debora Desmadril. “De nieuwe beweegroute krijgt meer kleur, springt in het oog, en zal meer aantrekken en aanzetten tot beweging. Voldoende beweging kan het verschil maken tussen een terugkeer naar huis of de intrek in een woonzorgcentrum.”
Blijvend effect
Geriater Geert Gabriel hoopt op een blijvend effect. “Niet alleen voor onze patiënten, maar ook voor bezoekers en personeel. Een omgeving die uitnodigt tot bewegen én een goed gevoel geeft, helpt iedereen vooruit.”
“Dit eindwerk is super leuk”, aldus Elisa Deceuninck (17). “We zitten op schema, al is er nog veel werk. Ik vermoed dat we hier bezig zijn tot volgende week woensdag. Als het werk uitloopt, moeten we langer blijven. Maar dat hebben we er wel voor over.” (TP)
The post Ziekenhuis vraagt scholieren om muurschilderingen die doen bewegen: “Voor oudere patiënten maakt dat het verschil” is provided by KW.be.