Door de versoepelde Vlaamse wetgeving acht Valentijn Despeghel (Vooruit) de tijd rijp om zwemmen in open water voor iedereen mogelijk te maken in Ieper, maar schepen Peter De Groote (Team Ieper) tempert dat enthousiasme. “De timing om dit al in deze zomer te organiseren, is krap”, aldus de schepen.
De zomerse 1 mei inspireerde blijkbaar Valentijn Despeghel (Vooruit) om op de gemeenteraad zijn pleidooi voor zwemmen in open water van onder het stof te halen. “In 2020 grepen we met het vorige bestuur de gewijzigde wetgeving aan om langeafstandszwemmen mogelijk te maken. Wie aangesloten is bij een zwemfederatie kan sindsdien in bepaalde periodes in Dikkebusvijver zwemmen”, schetste Despeghel. “Waar die wetgeving in tekort schoot, was dat ze niet toeliet dat individuele zwemmers in open water konden zwemmen. Sinds 23 februari 2024 heeft de Vlaamse Regering echter VLAREM II gewijzigd, waardoor een versoepeling van de voorwaarden voor open zwemmen is doorgevoerd. Bovendien introduceert deze wijziging een nieuwe categorie zwemwater waarin zonder toezicht gezwommen mag worden: de ‘vrije zwemzone’. Ik was dan ook blij toen ik in de notulen van het schepencollege van 24 maart las dat de stad positief staat tegenover de vraag van de gouverneur om in 2025 een vrije zwemzone te organiseren in Ieper”, vervolgde Despeghel. “Daarvoor moet er een melding gebeuren in het omgevingsloket, waarna een evaluatie door het Departement Zorg volgt. Tussen de melding en de evaluatie zit ongeveer twee maanden. Met andere woorden: als we tijdens de grote vakantie zwemmen in open water mogelijk willen maken, moeten we heel binnenkort de melding indienen. Vooruit denkt in de eerste plaats aan Dikkebusvijver als locatie.”
Afwachten
Schepen Peter De Groote (Team Ieper) temperde het enthousiasme. “De vragenlijst van de provincie was om zicht te krijgen op de intentie van gemeenten die een vrije zwemzone willen organiseren”, verduidelijkt hij. “Dit voornamelijk in het kader van openbare orde en veiligheid. Vanuit de diensten werd hier eerder afwachtend op gereageerd, gezien een vrije zwemzone organisatorisch tal van implicaties heeft. Je zal begrijpen dat dit op vier maanden organiseren niet wenselijk was. Het huidig bestuur wil niet over één nacht ijs gaan. De timing om dit al in deze zomer te organiseren is krap.”
De Groote wees er ook op dat blauwalgen vaak roet in het eten gooien. “In de periode waarbinnen de langeafstandszwemmers mogen zwemmen (1 april tot 30 september, red.) hadden we in 2022 74 dagen zwemverbod, in 2023 113 en in 2024, dat een uitzonderlijk nat en koud voorjaar kende, ook nog 86 dagen. Helaas geldt deze problematiek ook nog op andere waterpartijen in Ieper. Los van de cyanobacteriën is de zwemwaterkwaliteit in Dikkebusvijver echter zeer goed. Of Dikkebusvijver de meest geschikte locatie is om in te richten als vrije zwemzone laat ik voorlopig in het midden. Die keuze dient op een weloverwegen manier gemaakt te worden.”
The post Valentijn Despeghel pleit voor open zwemzone in Ieper, schepen Peter De Groote countert: “Timing voor deze zomer is te krap” is provided by KW.be.