Maandagnamiddag veranderde de Foodbox van het Ensorinstituut in Oostende in een bruisende broedplaats van creativiteit en vakmanschap. Elf NorthSeaChefs – met onder hen tweesterrenchef Filip Claeys – inspireerden de laatstejaarsstudenten van de opleiding restaurant en keuken om het beste uit zichzelf én uit onze Noordzee te halen. Met messen in de aanslag en vis op het werkblad doken de leerlingen in de kunst van duurzaam koken, gedreven door passie en het vuur van het vak. “Dit is het moment waarop ze zich voor zichzelf, hun leerkrachten én de chefs kunnen bewijzen”, klinkt het alvast bij topchef Filip.
De geur van verse vis, het gekletter van messen op snijplanken en een bruisende energie in de keuken. Op maandag beleefden de laatstejaarsstudenten van het Ensorinstituut Oostende een unieke dag vol vakmanschap en passie. Maar liefst elf NorthSeaChefs – onder wie tweesterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge – dompelden hen onder in de wereld van duurzame Noordzeevis, met één duidelijke missie: jonge talenten inspireren om met trots en respect voor onze zeeën te koken.
Van theorie tot praktijk
De dag startte stevig. Na een korte theoretische introductie door VLAM, die de studenten inzicht gaf in de werking van de visserijsector, gingen de leerlingen meteen zelf aan de slag. Onder het wakend oog van de chefs leerden ze hoe je vis perfect fileert en panklaar maakt. Daarna volgde een intensieve workshop waarin ze nieuwe technieken ontdekten, zoals vis garen op lage temperatuur, zeekat leren bakken, pekelen, marineren en zelfs zeewier creatief verwerken.
‘s Middags barstte de spanning los tijdens de Mystery Box Challenge. Verdeeld in groepjes en bijgestaan door een ervaren NorthSeaChef kregen de studenten anderhalf uur om een gerecht te toveren met verrassende ingrediënten zoals steenbolk, rode poon, hondstong en inktvis – allemaal vissen die ze die ochtend van kop tot staart hadden leren kennen. “Dit is het moment waarop ze zich voor zichzelf, hun leerkrachten én de chefs kunnen bewijzen”, zegt chef Filip.
“Dit soort ervaringen maakt voor velen echt het verschil” – directeur Barbara Himpens
Tiany en Kenji, die samen een team vormden, waren zeer enthousiast over de workshop. “We leren hier zo veel nieuwe producten en technieken kennen. Zelfs al wil ik later in de zaal werken, het is zó belangrijk dat je weet wat je serveert”, zegt Tiany. “Mijn liefde voor het vak is alleen maar gegroeid.” Kenji droomt alvast verder. “Mijn stiefvader was kok en ik voel dat het vak mij ook grijpt. Misschien open ik ooit wel mijn eigen zaak. Deze dag laat zien wat allemaal mogelijk is.”
Voor één leerling werd het een dag om nooit te vergeten. János, een gepassioneerde chef in spe, zat in het groepje dat de uitdaging won. “Ik droom ervan om echt als chef aan de slag te gaan, en vandaag kwam die droom weer een stap dichterbij”, vertelt hij nadien dolenthousiast. “Ik ben al sinds mijn 12 jaar actief op sociale media, waar ik me als ‘social media chef’ focus op gezonde voeding. Dat wil ik later ook blijven doen.” János bracht eerder zelfs al een kookboek uit en weet heel wat mensen te inspireren via Facebook en Instagram.
Klaarstomen voor de toekomst
“Wij willen deze jonge mensen prikkelen, hen écht goesting geven in ons prachtige vak. Dagen als deze blijven hen hun hele carrière bij”, vertelt Filip Claeys met een brede glimlach na afloop. “Ik vind het onze taak als chefs om onze kennis door te geven, en hier op het Ensorinstituut zit je bovendien met een school die al jarenlang een kwaliteitslabel uitdraagt. Het is fijn om daar deel van te mogen uitmaken.”
“Onze leerlingen krijgen vandaag inzichten die hen klaarstomen voor de toekomst. Ze leren wat het werkveld van hen verwacht en zien hoe breed de sector is”, besluit directeur Barbara Himpens. “Bovendien moedigen we hen aan om zich nog verder te specialiseren via ons zevende jaar. Dit soort ervaringen maakt voor velen echt het verschil.” (ZB)
The post Elf NorthSeaChefs inspireren toekomstige chefs tijdens Noordzee-workshop: “Kennis doorgeven is onze taak” is provided by KW.be.