Elf NorthSeaChefs inspireren toekomstige chefs tijdens Noordzee-workshop: “Kennis doorgeven is onze taak”

Maandagnamiddag veranderde de Foodbox van het Ensorinstituut in Oostende in een bruisende broedplaats van creativiteit en vakmanschap. Elf NorthSeaChefs – met onder hen tweesterrenchef Filip Claeys – inspireerden de laatstejaarsstudenten van de opleiding restaurant en keuken om het beste uit zichzelf én uit onze Noordzee te halen. Met messen in de aanslag en vis op het werkblad doken de leerlingen in de kunst van duurzaam koken, gedreven door passie en het vuur van het vak. “Dit is het moment waarop ze zich voor zichzelf, hun leerkrachten én de chefs kunnen bewijzen”, klinkt het alvast bij topchef Filip.

De geur van verse vis, het gekletter van messen op snijplanken en een bruisende energie in de keuken. Op maandag beleefden de laatstejaarsstudenten van het Ensorinstituut Oostende een unieke dag vol vakmanschap en passie. Maar liefst elf NorthSeaChefs – onder wie tweesterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge – dompelden hen onder in de wereld van duurzame Noordzeevis, met één duidelijke missie: jonge talenten inspireren om met trots en respect voor onze zeeën te koken.

Van theorie tot praktijk

De dag startte stevig. Na een korte theoretische introductie door VLAM, die de studenten inzicht gaf in de werking van de visserijsector, gingen de leerlingen meteen zelf aan de slag. Onder het wakend oog van de chefs leerden ze hoe je vis perfect fileert en panklaar maakt. Daarna volgde een intensieve workshop waarin ze nieuwe technieken ontdekten, zoals vis garen op lage temperatuur, zeekat leren bakken, pekelen, marineren en zelfs zeewier creatief verwerken.

‘s Middags barstte de spanning los tijdens de Mystery Box Challenge. Verdeeld in groepjes en bijgestaan door een ervaren NorthSeaChef kregen de studenten anderhalf uur om een gerecht te toveren met verrassende ingrediënten zoals steenbolk, rode poon, hondstong en inktvis – allemaal vissen die ze die ochtend van kop tot staart hadden leren kennen. “Dit is het moment waarop ze zich voor zichzelf, hun leerkrachten én de chefs kunnen bewijzen”, zegt chef Filip.

“Dit soort ervaringen maakt voor velen echt het verschil” – directeur Barbara Himpens

Tiany en Kenji, die samen een team vormden, waren zeer enthousiast over de workshop. “We leren hier zo veel nieuwe producten en technieken kennen. Zelfs al wil ik later in de zaal werken, het is zó belangrijk dat je weet wat je serveert”, zegt Tiany. “Mijn liefde voor het vak is alleen maar gegroeid.” Kenji droomt alvast verder. “Mijn stiefvader was kok en ik voel dat het vak mij ook grijpt. Misschien open ik ooit wel mijn eigen zaak. Deze dag laat zien wat allemaal mogelijk is.”

Voor één leerling werd het een dag om nooit te vergeten. János, een gepassioneerde chef in spe, zat in het groepje dat de uitdaging won. “Ik droom ervan om echt als chef aan de slag te gaan, en vandaag kwam die droom weer een stap dichterbij”, vertelt hij nadien dolenthousiast. “Ik ben al sinds mijn 12 jaar actief op sociale media, waar ik me als ‘social media chef’ focus op gezonde voeding. Dat wil ik later ook blijven doen.” János bracht eerder zelfs al een kookboek uit en weet heel wat mensen te inspireren via Facebook en Instagram.

Klaarstomen voor de toekomst

“Wij willen deze jonge mensen prikkelen, hen écht goesting geven in ons prachtige vak. Dagen als deze blijven hen hun hele carrière bij”, vertelt Filip Claeys met een brede glimlach na afloop. “Ik vind het onze taak als chefs om onze kennis door te geven, en hier op het Ensorinstituut zit je bovendien met een school die al jarenlang een kwaliteitslabel uitdraagt. Het is fijn om daar deel van te mogen uitmaken.”

“Onze leerlingen krijgen vandaag inzichten die hen klaarstomen voor de toekomst. Ze leren wat het werkveld van hen verwacht en zien hoe breed de sector is”, besluit directeur Barbara Himpens. “Bovendien moedigen we hen aan om zich nog verder te specialiseren via ons zevende jaar. Dit soort ervaringen maakt voor velen echt het verschil.” (ZB)

The post Elf NorthSeaChefs inspireren toekomstige chefs tijdens Noordzee-workshop: “Kennis doorgeven is onze taak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jéremie Vrielynck schitterde als Fons in ‘14-18’ en is klaar om een nieuwe weg in te slaan: “Als je blijft geloven in jezelf en er keihard voor werkt, dan komen er kansen”

Ook voor Jérémie Vrielynck is het voorbij. Ook hij speelde mee in de allerlaatste voorstelling van 14-18. Tien jaar geleden speelde hij ‘kleine Fons’, nu ‘grote Fons’. “Deze productie zal voor altijd een blijvende indruk op mij nalaten”, bekent Jérémie (24), die in de komende maanden niet stil zit. Eind mei stapt hij dan ook nog met zijn geliefde Julie

Lees meer »

Aimé Claeys (29) durfde niet samen met zijn vriendin kijken naar seksscène met Viviane De Muynck (79) in ‘Knokke Off’

Thomas, het personage van Aimé Claeys (29) die orale seks heeft met Bonmamie, gespeeld door Viviane De Muynck (79). Het is ongetwijfeld de meest besproken scène van het tweede seizoen van ‘Knokke Off’. Maar de acteur durfde er niet samen met zijn vriendin Esther (31) naar te kijken. Dat vertelt zij in ‘Humo’. “Hij had me alleen verteld dat hij

Lees meer »

Bestelwagenchauffeur (31) als bij wonder heelhuids uit verhakkelde bestelwagen: “Rijbewijs 15 dagen ingetrokken”

Een 31-jarige chauffeur van een bestelwagen kwam vrijdagavond als bij wonder heelhuids uit een bijzonder zware crash. De man ging rechts van de weg af en botste zwaar op een geparkeerde vrachtwagen. Zijn bestelwagen raakte volledig verhakkeld maar de man kon zelf uit het wrak stappen. “Hij raakte lichtgewond maar moest niet naar het ziekenhuis. Zijn rijbewijs werd voor 15

Lees meer »

Live event van de eerste ‘spermarace’ ter wereld onder vuur

Het is het enige wat iedereen op aarde één keer heeft gedaan: een spermawedstrijd winnen. Dus toen twee studenten deze prestatie vorige week wilden herhalen in een ‘live’ race, bleek het een echt kaskraker te zijn, dat grote aantallen toeschouwers trok en weddenschappen tot duizenden dollars per persoon.

Lees meer »

Ernstig zieke Seppe (11) krijgt steun van Emma Meesseman tijdens sponsorloop: “Hij wilde er heel graag bij zijn, hoe moeilijk het ook is”

Het is even zoeken in de Bamoschool, maar al snel word je meegezogen naar de volle speelplaats. Frisdranken en taart staan op iedereen te wachten, de bonnetjes en de loop- of wandelnummers koop je aan de overkant. De gezellige tuinen van de school zitten vol met picknickers. Ouders zitten rustig te eten, de kinderen crossen door de struiken heen en

Lees meer »

Een van de droogste lentes sinds begin metingen bij KMI: “En niet direct beterschap op komst”

We kennen een van de droogste voorjaarsperiodes van de afgelopen decennia. De afgelopen drie maanden viel er in West-Vlaanderen zeer weinig neerslag. De vele zon en de warme temperaturen daarbij zorgen ervoor dat het nu in bijna de gehele provincie uiterst droog is. “De komende tien dagen zit er ook geen beterschap aan te komen, want we verwachten weinig tot

Lees meer »

N-VA pleit voor dertig extra parkeerplaatsen op de Steenakker in Wervik en zet meerderheid onder druk

Als het van de oppositiepartij N-VA afhangt, dan komen er op de Steenakker middenin het stadsbestuur dertig extra parkeerplaatsen. Fractieleider Sanne Vantomme diende hierover voor de gemeenteraad van komende dinsdag een agendapunt aan de dagorde toe. “We vragen de goedkeuring aan de gemeenteraad om het stadsbestuur de mogelijkheid en de haalbaarheid om nog parkeergelegenheden op De Steenakker bij te creëren

Lees meer »

“Ze is klaar voor het grote werk”: Pommelien Thijs toont in AB ‘starpower’ van internationaal kaliber

De kop is eraf. En het dak ook. Pommelien Thijs trapte dinsdagavond haar concertmarathon in de Ancienne Belgique af voor 2.000 uitzinnige fans. Negen keer zal het 24-jarige popfenomeen in de Brusselse concerttempel staan, waar ze zich bij de eerste ronde van de historische reeks al tot hogepriesteres kroonde. Onze vrouw was erbij en zag dat het goed was. “Was

Lees meer »