Brugs stadshout krijgt tweede leven

Stad Brugge zet volop in op een duurzaam bomenbeleid. Wanneer bomen voor de veiligheid toch gekapt moeten worden, zoekt de Stad actief naar manieren om het hout een tweede leven te geven. Dat stadshout vindt steeds vaker zijn weg naar scholen, buurtprojecten, parken, pleinen, kunstenaars en verenigingen. “Gemiddeld gaat dat jaarlijks om het equivalent van zo’n 150 bomen”, schat Frank Strynck, verantwoordelijk voor het bomenbeheer bij de cluster Openbaar Domein.

De stammen en takken krijgen een nieuwe bestemming in het openbaar domein, zoals natuurlijke speelelementen, zitbanken of afbakeningen van groene speelpleinen en moestuinen.

Ook verenigingen, kunstenaars en individuele burgers kunnen gebruik maken van stadshout. Commerciële toepassingen zijn uitgesloten. Enkel hout dat niet anders hergebruikt kan worden, wordt via een openbaar verkoop als brandhout aangeboden.

Schepen van Openbaar Domein Franky Demon: “Stadshout gaat bij ons niet alleen over duurzaamheid, maar ook over verbondenheid. Hout uit onze eigen straten en parken krijgt een tweede leven op speelplaatsen, in buurten en in handen van creatieve Bruggelingen. Zo blijft de waarde van de boom leven in onze stad.”

Bron van creatie en zelfontdekking

“Stadshout leeft verder in onze handen: met beitel en draaibank groeien we stap voor stap. Wat eens gevallen hout was, wordt een bron van creatie, zelfontdekking en verwondering”, beaamt Irene Bachmann, ergotherapeute bij Inghelburch, centrum voor psychische revalidatie.

“Ik ben hier als revalidant aangespoeld en was zeer prikkelgevoelig, maar door in aanraking te komen met natuurhout ben ik tot rust gekomen en heb ik ook een blijvende hobby gevonden”, getuigt ervaringsdeskundige Maria Dady, die nu vrijwillig medewerker is in het technisch atelier van Inghelburch.

Stadshout aanvragen?

Wie als particulier, school, vereniging of kunstenaar gebruik wil maken van stadshout, kan zich registreren via het aanvraagformulier op de stadswebsite (www.brugge.be). Ook wie interesse heeft in de openbare verkoop van brandhout, kan zich via dezelfde weg inschrijven. (CGRA)

The post Brugs stadshout krijgt tweede leven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Noodtoestand afgekondigd in enkele Spaanse regio’s – Honderden mensen gered uit liften: ruim 250 interventies in Madrid

Door een grote elektriciteitsstoring zitten delen van Spanje en Portugal nog steeds zonder stroom. Treinen en metrostellen kwamen tot stilstand, verkeerslichten vielen uit en in liften kwamen mensen vast te zitten. De naweeën waren zelfs voelbaar tot in het zuiden van Frankrijk. De problemen raken intussen met mondjesmaat opgelost. Volgens de Portugese netbeheerder is de stroompanne te wijten aan een

Lees meer »

Breed protest in Diksmuide tegen FFAS-lozing in IJzer

In Diksmuide protesteren watersporters, huisartsen en De Watergroep tegen de vergunning die het afvalverwerkend bedrijf TWZ heeft gekregen om de schadelijke chemische stof PFAS te lozen in de IJzer. De Watergroep zegt dat het lozingspunt niet ver van de plaats ligt waar water uit de IJzer getrokken wordt om drinkwater te maken. Het bedrijf wil voorlopig niet reageren, maar het

Lees meer »

Georges-Louis Bouchez: “Een leven als artiest, een gezin met meer dan vier kinderen… De overheid kan niet overal bijspringen”

De bonden blijven maar op straat komen en zelf wordt hij overladen met verwijten, bedreigingen en occasioneel een blikje Cara-pils. Het zorgt er alleen voor dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aan de vooravond van 1 mei nog harder op zijn verbale gaspedaal duwt. “De regering neemt geen zware of pijnlijke maatregelen. Het is fantastisch dat we stoppen met belastinggeld te verspillen.

Lees meer »

Zon, pintjes en stemkoorts: praesidiumverkiezingen houden studenten in Diepenbeek in de ban

Naast de temperatuur bereikt ook de verkiezingskoorts in Diepenbeek haar hoogtepunt, want het studentenleven is er al aan haar 3e verkiezingsweek toe. Deze week wordt de nieuwe bestuursploeg van studentenvereniging Renikéa gekozen, onder een stralende zon en met de nodige verfrissing. De verenigingen nemen maatregelen om iedereen veilig te laten genieten en te zorgen dat iedereen veilig thuis geraakt.

Lees meer »