Grondwettelijk Hof doet uitspraak in ‘Kinderopvangzaak’: voorrang voor werkende ouders vernietigd

Het Grondwettelijk Hof heeft zich woensdagnamiddag uitgesproken over de Kinderopvangzaak en geeft de middenveldorganisaties die tegen de nieuwe regelgeving ten strijde zijn getrokken gelijk. Daarmee oordeelt het Hof dat de nieuwe Vlaamse voorrangsregels in de inkomensgerelateerde gesubsidieerde kinderopvang vernietigd moeten worden. Dat meldt de Kinderopvangzaak woensdag. De zaak was aangespannen door een brede coalitie van 20 middenveldorganisaties, waarbij het Oostendse CKG Kapoentje en kinderdagverblijf D’n Opvang het voortouw namen.

Sinds 1 april 2024 bestaan er nieuwe regels die bepalen wie voorrang krijgt in de inkomensgerelateerde kinderopvang. Deze geven voorrang aan ouders die samen vier vijfde of meer werken of een dagopleiding volgen. Ook het aantal voorbehouden plaatsen voor gezinnen in een kwetsbare situatie daalde.

De Vlaamse regering voerde de voorrangsregels in ondanks negatief advies van de Vlaamse Sociaal-Economische Raad (SERV), de Raad van State, de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG), het Agentschap Opgroeien en het Kinderrechtencommissariaat, aldus de initiatiefnemers van de strijd tegen de voorrangsregels, waaronder onder meer de Vrouwenraad, Furia, ZIJkant en Netwerk tegen Armoede, maar ook ABVV, ACV, ACLVB en vele anderen. Ook CKG Kapoentje uit Oostende en één van haar initiatieven, kinderdagverblijf D’n Opvang, namen mee het initiatief.

“Discriminerend”

De in totaal 20 middenveldorganisaties van de Kinderopvangzaak hekelen de verscherpte voorrangsregels en trokken naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe regelgeving te vernietigen. “Deze regels houden een belangrijk verlies van rechten in en zijn discriminerend. De drempel van vier vijfde werken benadeelt met name vrouwen, mensen in armoede, mensen met een beperking of chronische ziekte en mensen met een migratieachtergrond. De Kinderopvang is een basisdienst, een recht voor alle kindjes”, duidt de coalitie aan middenveldorganisaties.

Woensdagnamiddag sprak het Grondwettelijk Hof zich na enkele maanden beraad uit over de eventuele vernietiging van de Vlaamse regelgeving. Ze geeft de middenveldorganisaties over de hele lijn gelijk, zo duiden ze zelf. Het Hof is van oordeel dat de nieuwe regelgeving het recht op gelijke toegang tot de kinderopvang schaadt, zonder redelijke verantwoording. De regelgeving is discriminerend, zo stelt het Hof. Ook de beperking van plaatsen voor kwetsbare gezinnen of alleenstaanden wordt teruggeschroefd naar minstens 20 procent.

“Belangrijke overwinning”

Advocate Lies Michielsen (Progress Lawyers Network) reageert tevreden over de uitspraak. “Het Grondwettelijk Hof veegt de redenering van de Vlaamse regering van tafel. Alle kinderen hebben recht op toegang tot kinderopvang, dat is een basisrecht.”

Volgens Heleen Struyven, woordvoerster van de Kinderopvangzaak, wijst de uitspraak op een erkenning van het Grondwettelijk Hof dat “goede kinderopvang niet enkel een economische functie heeft, maar ook een sociale en pedagogische rol speelt voor alle kinderen. Deze overwinning is het resultaat van een ijzersterke coalitie en is een belangrijke overwinning die ons tot hoop stemt.”

De Kinderopvangzaak verwacht “dringende communicatie” van de minister van Welzijn. “Gezinnen en kinderen mogen geen dag langer uitgesloten worden van de kinderopvang. Gebeurt dat wel, dan schendt de Vlaamse regering de grondwet.” (Hannes Hosten)

The post Grondwettelijk Hof doet uitspraak in ‘Kinderopvangzaak’: voorrang voor werkende ouders vernietigd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na 23 stakingsdagen schorten spoorbonden acties voorlopig op

De spoorbonden die sinds begin dit jaar al 23 keer het werk hebben neergelegd uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever, gaan hun acties voorlopig opschorten. Ze gaan akkoord om onderhandelingen op te starten met minister van Pensioenen Jan Jambon en gedurende die onderhandelingsperiode wordt het actieplan van sectorale stakingen opgeschort, klinkt het in een gezamenlijk

Lees meer »

Illegale ravers in Peer krijgen geldboetes, werk- en gevangenisstraffen voor drugsbezit: “Ze spelen met hun leven”

De Tongerse correctionele rechter veroordeelde woensdagochtend 20 illegale ravers in Peer voor het bezit van allerlei verdovende middelen, zoals cannabis, ketamine, 2-MMC, speed en cocaïne tot feiten van verboden wapenbezit. Zij kregen geldboetes van 8.000 met uitstel tot effectieve celstraffen van 4 maanden. “De deelnemers kruipen onder invloed achter het stuur. Ze spelen met hun eigen leven”, sprak de aanklager.

Lees meer »

Gemaskerde moeders protesteren aan rechtbank Turnhout: “Kinderen nog steeds in gevaar na scheiding bij intrafamiliaal geweld”

In Turnhout staan een 30-tal gemaskerde moeders aan de rechtbank om hun bezorgdheid te uiten rond de aanpak van intrafamiliaal geweld. Volgens de moeders wordt er na een echtscheiding te weinig rekening gehouden met intrafamiliaal geweld bij de regeling van het verblijfsrecht voor kinderen. Minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) geeft intussen aan dat de aanpak van intrafamiliaal geweld hoog

Lees meer »

“Wat me opvalt: weinig Marokkaanse mensen vanavond, hé.” Ruben Van Gucht spartelt zich na Evenepoel-rel door snedige ‘Wielerclub Wattage’ waar zelfs opwarmer er grapjes over maakt

“Ga jij op reis naar Pralinesië?”, vraagt Ruben Van Gucht aan Mark Uytterhoeven. “Neen, ik ga op vakantie bij mijn schoonouders”, luidt zijn antwoord. Het publiek van wielerliefhebbers lacht smakelijk. Onze reporter trok naar de laatste aflevering van de live podcast ‘Wielerclub Wattage’ in Menen en zag dat er niet om de ‘affaire-Evenepoel’ heen werd gefietst. Ruben Van Gucht kon

Lees meer »