De Kamercommissie Defensie buigt zich vandaag over de ambitieuze beleidsnota van minister van Defensie Theo Francken (N-VA). In een stevig onderbouwde nota ontvouwde de minister zijn plannen om het Belgische leger klaar te stomen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Een van de opvallendste elementen uit het plan is de herwaardering van de luchtmachtbasis van Koksijde.
Voor de inwoners van Koksijde en de ruime Westhoek is er goed nieuws: de luchtmachtbasis blijft niet alleen behouden, maar krijgt een versterkte rol. Francken bevestigt dat Defensie dit jaar nog vier nieuwe reddingshelikopters bestelt die ingezet zullen worden voor maritieme reddingsoperaties vanuit Koksijde. Dat betekent dat de iconische reddingstaak – jarenlang een symbool van de basis – verzekerd blijft voor de toekomst.
Maar daar blijft het niet bij. Koksijde zal in de komende jaren ook evolueren naar een volwaardige landmachtbasis. “We willen onze landmacht versterken met een nieuwe, lichte brigade die gespecialiseerd is in drones, antidrones en elektronische oorlogsvoering”, stelt Francken. “Koksijde biedt de nodige ruimte en infrastructuur om daar een rol in te spelen.” De transformatie van de basis kadert in de bredere versterking van de Belgische landmacht, waarbij lessen getrokken worden uit het conflict in Oekraïne.
Nog meer investeringen
De beleidsnota bevat nog meer opvallende investeringen. Voor het eerst in de geschiedenis koopt België kruisraketten aan – de zogenaamde Joint Strike Missiles – met een reikwijdte van honderden kilometers. Daarnaast komen er lichte vliegtuigen voor de Special Forces, alle-terrein-buggy’s, optisch materiaal, ski’s, sledes én luchtafweergeschut. Dat laatste moet een jarenlang veiligheidsrisico oplossen: momenteel beschikt België over geen enkel werkend luchtafweerwapen.
Ook op het vlak van personeelsbeleid voert Francken hervormingen door. De wervingscampagnes worden opgedreven, de leeftijdsgrenzen versoepeld, en de militaire hiërarchie krijgt opnieuw traditionele benamingen: componenten worden weer ‘machten’, met herkenbare termen als Landmacht, Luchtmacht, Marine en een nieuw op te richten Cybermacht.
Het forse investeringsritme – goed voor 4 miljard euro extra per jaar – is nodig om de NAVO-norm van 2% van het BBP aan defensie-uitgaven al in 2025 te halen. Die doelstelling wordt daarmee vier jaar vroeger bereikt dan oorspronkelijk gepland.
Historisch moment voor Koksijde
Voor Koksijde is het een historisch moment. Jarenlang hing de toekomst van de basis aan een zijden draadje, met geruchten over sluiting of afbouw. Nu blijkt de basis opnieuw een spil te worden in de nationale defensieplanning. Burgemeester Sander Loones reageert tevreden: “Na jaren van onzekerheid over het voortbestaan van onze militaire basis, is er eindelijk duidelijkheid én perspectief.”
The post Koksijde krijgt strategische boost in defensieplannen van minister Francken: “Eindelijk duidelijkheid én perspectief” is provided by KW.be.