Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne

Wat hebben toprestaurants als Boury, Hof van Cleve, The Jane, Castor, De Jonkman en Hostellerie St-Nicolas gemeen? Niet alleen minstens één Michelin-ster aan de muur, maar ook een keuken die eigenhandig is gebouwd en geplaatst door Bossuyt uit Kuurne, dat ook grootkeukens ontwikkelt voor onder meer bedrijven, scholen en zorgcentra. Het familiebedrijf, dat straks zijn honderdste verjaardag viert, zet al sinds jaar en dag in op flexibiliteit en persoonlijke service. En dat levert op. “Voor veel chefs telt elke centimeter.”

Iedereen in de horecawereld en zeker de chefs die afgelopen maandag het podium mochten bestijgen, weten het als geen ander. Het verschil wordt gemaakt in de details. Om op topniveau te kunnen presteren, is het voor de sterrenchefs uitermate belangrijk dat ze zo vlot en efficiënt mogelijk kunnen werken in het hart van hun zaak: de keuken.

Hof van Cleve, Zilte, Boury, Castor, De Jonkman, Sir Kwinten, Vol-ver, M Bistro en Hostellerie St-Nicolas zijn maar enkele van de klinkende namen op het palmares van Bossuyt Kitchen. Het bedrijf uit Kuurne wordt gerund door Karl Bossuyt, die het zakelijke luik voor zijn rekening neemt, en zijn broer Steven, die de praktische uitwerking opvolgt. Zij zijn de derde generatie van het bedrijf dat bijna 100 jaar geleden ontstond. In 1926 stampte grootvader Leon de zaak uit de grond, en spitste hij zich toe op slagersmateriaal, koelkasten en koeltogen. De tweede generatie – zonen Erik en Johan – pakten het winkelgedeelte verder aan.

Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne.
Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne. © GF

De vader van Karl en Steven focuste zich gaandeweg op keukenapparatuur. Zo ontstond vrij organisch een tweedeling in het bedrijf. Dat werd nog duidelijker geformuleerd door de intrede van de derde generatie een kwarteeuw geleden: Jan en Tom focussen zich vandaag op winkelinrichting, Karl en Steven op grootkeukens. Dat doen ze allebei onder de naam Bossuyt, maar het gaat wel degelijk om twee bedrijven. Beide segmenten maakten intussen een stevige groei én evolutie door. “Een goeie 15 jaar geleden hebben we met onze keukens een gok gewaagd door in te zetten op productie binnenshuis, terwijl onze concurrenten steeds meer naar het buitenland keken”, aldus Karl. De overname van Maes Inox vijf jaar geleden bracht alles in een stroomversnelling. Vandaag werken er meer dan 65 mensen in het bedrijf.

Uitdoofscenario

“Wij hebben als grote voordeel dat we zo veel meer op maat kunnen werken, dus flexibeler én sneller. Die aanpak is ook veel interessanter voor sterrenchefs, die hele specifieke eisen hebben. Voor hen maken details het verschil en telt elke centimeter. De afgelopen 25 jaar zijn hier geen twee dezelfde keukens de deur uitgegaan. Bij voorkeur vertrekken we vanuit een wit blad. Alles valt of staat met het stellen van de juiste vragen. Een gastronomische keuken voor 25 couverts vereist een heel andere aanpak dan pakweg een brasserie die mikt op 80 couverts. De prijsklasse is dan ook erg afhankelijk van het resultaat. Voor een kleinere keuken kom je al snel rond de 100.000 euro, voor een grote rond de 150.000 à 200.000 euro. Dat is veelal exclusief dampkap, koel- en vriescel. Voor zaken aan de andere kant van het land verwijzen we graag door naar lokale koelinstallateurs, die nog sneller een dienst na verkoop kunnen leveren. Het uitvallen van een koelsysteem wil je immers als chef zo snel mogelijk opgelost zien.”

Focus op maatwerk

Het segment van de grootkeukens bij Bossuyt – dat zestig procent van hun omzet bedraagt – gaat ook veel breder dan de horecazaken. Zo realiseren ze ook professionele keukens voor scholen, woonzorgcentra en ziekenhuizen. “Bedrijfsmatig is dat minstens even interessant en belangrijk voor ons”, aldus Karl. Zo zijn de keukens van onder meer Barco, Volvo, Nike, Ter Groene Poorte, Hotelschool Ter Duinen, Spermalie, AZ Delta en AZ Groeninge van hun hand. Ook voor privékeukens kon je bij hen aankloppen, al is dat aandeel verwaarloosbaar en bezig aan een uitdoofscenario. Buitenlandse ambities hebben ze eveneens opgeborgen. “Je moet al heel concurrentieel uit de hoek komen. De loon-, verblijfs- en transportkosten voor de installateurs alleen al…”

Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting.
Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting. © Jan Stragier

Karl steekt niet weg dat de sector in woelige wateren verkeert. “De coronaperiode was niet eenvoudig, maar de laatste twee jaar zijn de kosten enorm gestegen. In een paar jaar tijd gaat het om een globale stijging van 20 à 25 procent. Voor een keuken van 100.000 euro zou je vandaag bij wijze van spreken 120.000 à 125.000 euro moeten aanrekenen ten opzichte van drie jaar geleden. Het gaat om dezelfde keuken, maar die stijging kan je niet helemaal doorrekenen, waardoor de marges enorm onder druk staan. Bovendien blijft horeca een moeilijke sector als het gaat over het vinden van mensen én financiering, en ook de overheid heeft er de laatste jaren niet bepaald op ingezet. Voor onszelf hebben we ons voorgenomen om nog meer de focus te leggen op maatwerk en naamsbekendheid. Daarnaast bestaan we volgend jaar 100 jaar, en dat zullen we ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Of ik zelf ook ga eten in de zaken met onze keukens? Klanten staan er vaak op, ja, al lukt het niet altijd of duurt het even. Maar het is geen straf, nee”, glimlacht Karl. “Laat ons zeggen dat mijn broer en ik langs beide zijden uit bourgondische families afstammen, dus dat zit goed.”

The post Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opvallend: meerderheidspartij Actie! onthoudt zich bij stemming over nieuwe openbare weg in centrum van Diksmuide

Vreemde stemming tijdens de Diksmuidse gemeenteraad over het agendapunt over een nieuw stuk openbare weg voor fietsers en voetgangers bij de Wilgendijk. De voltallige fractie Actie!, die deel uitmaakt van de meerderheid, onthield zich. Oppositiepartij Vlaams Belang stemde tegen. Enkel Team 8600 stak de hand in de lucht bij de vraag ‘wie is voor?’. Wat betekent dat nu concreet voor

Lees meer »

Wat is het mooiste plekje in Staden? Stem hier op jouw favoriet

KW gaat voor het eerst op zoek naar Het Mooiste Plekje van West-Vlaanderen. Daarvoor zoeken we eerst de meest idyllische plaats in elke gemeente. Dit zijn de genomineerden van Staden. Welke plek is jouw favoriet?
The post Wat is het mooiste plekje in Staden? Stem hier op jouw favoriet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vismarkt in Brugge krijgt nieuwe houten balken voor extra stabiliteit: “Opnieuw een open en aantrekkelijke plek voor handelaars en bezoekers”

Twee houten balken in twee traveeën van de Vismarkt in Brugge zijn in slechte staat en worden vervangen door nieuwe eiken balken om de stabiliteit te verzekeren. Het beschadigde metselwerk erboven wordt verwijderd en nadien zorgvuldig hersteld.
The post Vismarkt in Brugge krijgt nieuwe houten balken voor extra stabiliteit: “Opnieuw een open en aantrekkelijke plek voor handelaars en bezoekers”

Lees meer »

“Dit is een pand vol verhalen”: Johan en Bernard blazen culturele hotspot De Hoop nieuw leven in als feestzaal

De iconische concertzaal en kunstplek De Hoop, dat in de laatste decennia van de vorige eeuw heel wat grote namen over de vloer kreeg, heropent als ruime feestzaal. Johan en zoon Bernard Delmulle toverden de site langs de Stationsstraat om tot eventlocatie met grote keuken. “We werken met formules op maat”, klinkt het.
The post “Dit is een pand

Lees meer »

Activisten geven gestolen standbeeld van Macron terug aan museum in Parijs: “Was enkel geleend”

Activisten van Greenpeace hebben dinsdagavond het wassen beeld van de Franse president Emmanuel Macron teruggegeven. Maandagochtend hadden ze het standbeeld gestolen uit het Musée Grévin, een wassenbeeldenmuseum in Parijs, om het vervolgens voor de Russische ambassade en de zetel van het staatselektriciteitsbedrijf Electricité de France (EDF) in Parijs te plaatsen. Zo wilden ze de economische banden tussen Frankrijk en Rusland,

Lees meer »

Jazz Middelheim is na 3 jaar terug van weggeweest, met nieuwe organisator: “Ook dj’s passen perfect op onze affiche”

Dit weekend wordt Jazz Middelheim na 3 jaar opnieuw georganiseerd. Jazz- en folkfestival Brosella en het elektronische Paradise City zetten hun schouders onder de doorstart. Resultaat: zowel dj’s als grote jazz-namen op de affiche, een nieuwe opstelling in Park Den Brandt en een andere timing. “We geven onszelf 3 jaar om Jazz Middelheim weer op de kaart te zetten”, zegt

Lees meer »