Bewonerscharter voor Begijnhof in Brugge goedgekeurd: voorlopig nog enkel voor vrouwelijke huurders

De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond een bewonerscharter voor het Begijnhof goedgekeurd. Het stadsbestuur wil stilzwijgend de eeuwenoude regel voortzetten, die (voorlopig) enkel alleenstaande vrouwen toelaat op de Unesco Werelderfgoedsite. Raadslid Jasper Pillen (Voor Brugge) vindt dit discriminerend.

800 jaar hebben in het Begijnhof enkel dames gewoond, eerst Begijnen, later Benedictinessen. Op de site worden ook 33 begijnenhuisjes verhuurd. Aan dames, op één uitzondering na: de rector van het Begijnhof.

Discriminatie

Oppositieraadslid Jasper Pillen (Voor Brugge) vindt het niet kunnen dat anno 2025 mannen uitgesloten worden van de huur van een begijnenhuisje: “Dat is pure discriminatie en zal voor een rechtbank nooit juridisch stand houden. Discriminatie op de huurmarkt is sinds 2007 verboden. Er moet maar een man of een anti-discriminatie instelling een klacht indienen, dan heeft Brugge een groot probleem. Bovendien worden de huurprijzen à la tête du client bepaald, niet eens aan marktconforme prijzen.”

Volgens schepen van Patrimonium Pieter Marechal (CD&V) stelt er zich voorlopig geen enkel probleem: er is een grote wachtlijst vol vrouwen die een huisje willen huren in het Begijnhof. Die lijst wil de stad eerst uitputten, vooraleer nieuwe kandidaten te aanvaarden…

Masterplan

De stad Brugge heeft in 2020 de verhuringen van de woningen van het Begijnhof overgenomen, en is sinds september 2024 gestart met de opmaak van een masterplan. In 2023 werden de immateriële erfgoedwaarden in kaart gebracht. “Stad Brugge doet al het nodige om op een voorbeeldgevende manier te zorgen voor deze Werelderfgoedsite. Ook de vorm van bewoning maakt daar deel van uit. Het is dan ook van belang dat ook de bewoners weten op welke site zij komen wonen, en respect hebben voor al haar waarden”, aldus de schepen van Patrimonium.

Daarom zal Pieter Marechal maandag aan de gemeenteraad vragen om het bewonerscharter goed te keuren: “Dit is een soort van huishoudelijk reglement waarin – naast de juridische zaken die normaal gezien in een huurcontract staan – gevraagd wordt aan de bewoners om dit te ondertekenen en zich zo te engageren voor het verder goed behoud van de plek samen met de stad Brugge.

Huurafspraken

Bij het onderdeel ‘woonfunctie en huurafspraken’ staat de volgende vermelding: “Bewoning door vrouwen. Het begijnhof van Brugge werd 800 jaar lang bewoond door een solidaire gemeenschap van alleenstaande vrouwen. Dit biedt vandaag een antwoord op maatschappelijke noden, zoals zorg en welzijn voor vrouwen. Daarom kiest Stad Brugge ervoor om deze bewoning maximaal te behouden.”

Pieter Marechal wijst erop dat de huidige bewonersgroep volledig uit vrouwen bestaat, die daar al jaren wonen, elk vanuit hun eigen achtergrond en beweegredenen, vanuit de veronderstelling dat die traditie door hen en toekomstige bewoners zal verdergezet worden: “Als stad nemen de verantwoordelijkheid op om daar maximaal rekening mee te houden.”

Wachtlijst

“De wachtlijst hanteert een chronologische volgorde: nieuwe inschrijvingen komen onderaan de lijst. Wij werken nog steeds verder op de lijst die er reeds was en die werd opgemaakt door de zusters. Huurders die willen verhuizen binnen het begijnhof kunnen zich aanmelden voor een aparte ‘interne verhuislijst’ en krijgen voorrang op de wachtlijst voor nieuwe huurders.”

“ Maar we zeggen niet dat mannen zich niet kandidaat mogen stellen om op die wachtlijst mogen gaan staan. Ze moeten akkoord zij met het charter: de poorten sluiten om 19.30 uur, het is een stilteplaats en het is een gemeenschap van vrouwen. Mijns inziens doen er zich geen juridische problemen voor”, aldus Pieter Marechal.

Jasper Pillen (Voor Brugge) repliceerde: “Welk antwoord zal een man concreet als antwoord krijgen, als hij zich per e-mail kandidaat stelt bij de dienst Patrimonium van de Stad Brugge. Deze tekst is flagrant in strijd met de Belgische wetgeving. Als mannen toch welkom zijn, is er geen charter nodig.”

Amendement

Eva Vanhoorne (Groen) diende tevergeefs een voorstel tot amendement in: “We hebben geen probleem met een huishoudelijk reglement, maar er wordt ook goedkeuring gevraagd voor de verhuur door de stad. In afwachting van een masterplan bepaalt het college de huurprijzen. De overheid mag niet discrimineren op basis van geslacht en willekeurige huurprijzen vastleggen. Brugge zal zich in de miserie werken. Splits beide zaken en stel het reglement over het huren uit.”

Dolores David (Vooruit) juichte de ambitie van de stad om het Begijnhof als stilteplek te bewaren toe, maar hekelde de toestroom van grote groepen toeristen. Pol Van Den Driessche (N-VA) noemde het een goede zaak dat er respect is voor sacrale tradities: “Als de Stad de huurders toewijst, heb je risico op vriendjespolitiek.”

Traditie

Stefaan Sintobin (VB) : “Ik had CNN op deze gemeenteraad verwacht. Ik heb collega Jasper Pillen nog nooit gehoord over het feit dat er in de moskee in Brugge aparte ingangen zijn voor mannen en vrouwen. Een 800 jaar oude traditie moet gerespecteerd worden.”

Over de huurprijs zei schepen Pieter Marechal: “In veel van die panden is er bijgebouwd. We houden rekening met basiselementen en correcties, zoals al of niet dubbele beglazing. Sommige huisjes zijn niet goed verwarmbaar en zeer vochtig. Vandaar het verschil in huurprijzen. Splitsen van het charter is niet nodig, want we nemen de manier van werken van de zusters over.”

Juridisch advies

“Ik heb juridisch advies ingewonnen bij Vlaams mensenrechteninstituut, dat het charter getoetst heeft aan het gelijke kansendecreet. Zelfs studentenresidenties in Leuven worden voorbehouden voor een geslacht. Als een nam absoluut in het Begijnhof wil gaan wonen, moet hij rekening houden met de bepalingen van het charter en met de traditie van de medebewoners”, besloot de schepen.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vulde aan: “Als we de traditie van het Begijnhof niet bewaren, riskeert de site haar statuut van Werelderfgoed te verliezen. In feite moest deze collegebeslissing niet eens aan de gemeenteraad voorgelegd te worden.”

The post Bewonerscharter voor Begijnhof in Brugge goedgekeurd: voorlopig nog enkel voor vrouwelijke huurders is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij liet zich honderden keren bijten door dodelijke slangen”: wetenschappers maken breedst werkzame antigif ooit dankzij menselijke donor

Goed nieuws voor de bijna 3 miljoen mensen die elk jaar een giftige slangenbeet krijgen. Wetenschappers zijn erin geslaagd om het breedst werkzame antiserum tot nu toe te ontwikkelen. Het biedt bescherming tegen 19 van ’s werelds dodelijkste slangen, waaronder de zwarte mamba en koningscobra. Dat melden ze vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Cell’. Hoe ze daarin slaagden? Met de

Lees meer »

? “Thibau Nys kan álle wielermonumenten winnen”

Tadej Pogacar sloot gisteren het klassieke voorjaar af met een masterclass in Luik-Bastenaken-Luik. In de nieuwste aflevering van onze HLN-podcast ‘Wuyts & Vlaeminck’ zeggen Michel Wuyts en bondscoach Serge Pauwels dat ze met grote ogen naar de prestaties van de wereldkampioen keken, maar pikken er ook Thibau Nys uit als één van de revelaties.

Lees meer »

Goudkleurige wanden en wollen tapijten: zo ziet het ‘vervangvliegtuig’ van Trump eruit

Omdat het Amerikaanse Boeing de leveringstermijn maar blijft verschuiven en de nieuwe Air Force One pas na zijn ambtstermijn zal geleverd kunnen worden, laat Trump een ‘occasietoestel’ dat ooit eigendom was van de Qatarese overheid ombouwen tot presidentieel vliegtuig. Aan luxe ontbreekt het alleszins niet: goudkleurige wanden en trappen, zware lederen salons en peperdure wollen tapijten.

Lees meer »

Jongeman met visuele beperking krijgt te snelle step terug maar moet boete betalen: “Zal hem laten afstellen”

Een 22-jarige man uit Waregem met een visuele beperking moet van de politierechter een boete van 400 euro betalen. Zijn step die 102 kilometer per uur haalde, verklaarde ze niet verbeurd waardoor hij de tweewieler terug zal krijgen, om daarna in orde te stellen.
The post Jongeman met visuele beperking krijgt te snelle step terug maar moet boete betalen:

Lees meer »

Donald Trump grapt dat hij graag de nieuwe paus zou willen zijn: “Dat zou mijn eerste keuze zijn”

Donald Trump deed tijdens een interview aan het Witte Huis een opvallende uitspraak. Toen de Amerikaanse president gevraagd werd wie hij graag als opvolger van paus Fransiscus zou willen, grapte hij dat hij die functie zelf wel wilde bekleden. “Dat zou mijn eerste keuze zijn”, klonk het. Trump gaf vervolgens wel zijn echt antwoord. “Ik heb geen voorkeur, maar we

Lees meer »

Historium in Brugge bekroond met Michelin-ster voor toeristische attracties

Met grote trots kondigt het Historium Brugge aan dat het werd bekroond met een Michelin-ster in de prestigieuze Michelin Reisgids 2025. De Michelin-sterren voor toeristische attracties worden enkel toegekend na een strenge selectie door ervaren inspecteurs. Met deze erkenning voegt het Historium zich bij een select kransje van topbezienswaardigheden in Brugge.
The post Historium in Brugge bekroond met Michelin-ster

Lees meer »

Emotionele Francisco Schuster blikt terug op verleden als vondeling en dankbare Bart Appeltans is helaas uitgedanst: dit was ‘Dancing with the Stars’

De emoties laaiden hoog op in de zevende show van ‘Dancing with the Stars’. De acht overgebleven dansers stelden zich erg kwetsbaar op door terug te blikken op de herinneringen die hen hebben gevormd. Maar de jury was bijzonder kritisch. Miss Angel ging met de meeste punten aan de haal, maar helaas moest Bart Appeltans de wedstrijd verlaten. “Ik ben

Lees meer »

Nielsen Vermont (47) uit Moorsele nieuwe voorzitter van Vooruit Wevelgem: “Oppositie met een kritische, doch constructieve houding”

Symbolisch op de vooravond van de Dag van de Arbeid stelde Vooruit Wevelgem haar nieuwe partijvoorzitter voor. Tijdens een korte algemene vergadering werd Nielsen Vermont (47) uit Moorsele unaniem verkozen als opvolger van Francies Debels (67). Hij was de enige kandidaat. Francies Debels zette zelf een stap terug na een mooie politieke loopbaan. Met als hoogtepunt vanaf april 1995 het

Lees meer »