Bistro De Witte Merel in Roeselare houdt ermee op. De chef-kok gaat straks met pensioen en zaakvoerder Olivier Desmet, die begin 2022 de zaak in de H. Spilleboutdreef kocht en nieuw leven inblies, vond ondanks verwoede pogingen geen vervanger.
Zondag 27 april wordt de laatste werkdag van chef Stephan Margodt. Daarna gaan de deuren van De Witte Merel dicht. “Stephan stond destijds ook al in de keuken van Huyze Desmet op de Grote Markt en is al achttien jaar een van mijn rechterhanden”, vertelt Olivier. “Ik ben hem dankbaar voor de vele mooie jaren. Met zijn pensioen in het vooruitzicht zijn we zes maanden geleden al een zoektocht gestart naar een waardige vervanger, maar helaas leverde dat niks op. Het is bijzonder moeilijk geworden om goed personeel te vinden in de horecasector. Nochtans hadden we interessante voorwaarden.”
Tenzij er op de valreep nog een nieuwe chef gevonden wordt, komt het verhaal van De Witte Merel daarmee ten einde. Het einde van een tijdperk, want de bistro heeft een lange geschiedenis achter de rug. Zo was het restaurantje lange tijd een vaste waarde in de gerenommeerde Gault&Millau-restaurantgids. Tussen 2014 en 2019 werd het pand gehuurd door Sam Swaenepoel en Jolien Olivier, die er ruimschoots hun sporen verdienden, tot ze eind 2019 De Witte Merel verruilden voor hun eigen restaurant CRKL. In juni 2021 heropende de zaak even, maar dat was van korte duur. Begin 2022 kochten Olivier Desmet en Oana Florentina het pand en zetten ze de bistro, samen met chef Stephan, weer stevig op de kaart.
Gas terug
Wat er straks met het pand gebeurt? “De toekomst ligt volledig open”, aldus Olivier Desmet (46). “Het gebouw is van ons. Er is een recent gerenoveerd appartement op de bovenverdieping en er kan gehuurd of gekocht worden. Er zijn dus heel veel mogelijkheden, al dan niet met het oog op een horecazaak. Ik kan tevreden terugblikken op de voorbije drie jaar in De Witte Merel en ik ben alle gasten dankbaar, maar er is een tijd van komen en gaan. En zelf ga ik er sowieso niet meer in staan.”
Olivier begon twintig jaar geleden in Huyze Desmet op de Grote Markt, maar hij reeg doorheen de jaren de horecazaken aan elkaar. Zo is hij ook de man achter (onder meer) Vezpa’s, Bistro Chez Jacques en Bistro Etabli. De Witte Merel was in 2022 zijn zevende zaak. Niet voor niets werd Olivier Desmet ook wel de Roeselaarse horecapaus genoemd. Al lijkt die periode stilaan voorbij. “Ik draai intussen toch al twintig jaar mee in de horeca en ben van plan om wat gas terug te nemen. We gaan het wat rustiger aan doen. Onze focus ligt nu vooral op domein De Paddock in Torhout, al kunnen klanten in Roeselare uiteraard nog steeds terecht bij Huyze Desmet.” (SV)
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected] of 0478/72.70.46.
The post Bistro De Witte Merel moet noodgedwongen de deuren sluiten: “Geen waardige vervanger gevonden voor onze chef-kok die met pensioen gaat” is provided by KW.be.