Nieuwe directeur in Maritiem Instituut Mercator: “Meteen werk na de opleiding”

Met Melissa Vlietinck heeft het Maritiem Instituut Mercator een nieuwe directeur. Ze gaf eerder les aan de school en mag tijdens haar eerste week al meteen een nieuwe vaarsimulator inhuldigen. “Het blijft een grote uitdaging om de interesse te wekken bij jongeren voor het maritiem onderwijs. Onze visserijopleiding zit wel in de lift.”

Na de paasvakantie startte Melissa Vlietinck (50) als directeur in het Maritiem Instituut Mercator van het GO! in Mercatorlaan. Ze behaalde een master in de nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.

“Ik ken het Maritiem Instituut Mercator zeer goed. In 1998 startte ik in het GO! en in deze school gaf ik mee de opleiding kustvaart vorm. Ik gaf hier alle nautische vakken. Tot dan was er enkel visserijonderwijs, met twee vestigingen in Oostende en Heist. Later werkte ik nog bij de VDAB maar keerde een viertal jaar geleden terug naar het onderwijs, als directeur in een school in Kortrijk. Dichter bij huis kunnen werken en vooral mijn passie voor het maritieme deden me beslissen om te kiezen voor het Maritiem Instituut Mercator. Het is soms moeilijk uit te leggen aan mensen die er niet mee vertrouwd zijn, maar het maritieme zit in mijn hart.” Ze is de opvolger van Jan Denys (die begin dit jaar met pensioen ging) en Joey Corveleyn (die als waarnemend directeur aan de slag was). Ze leidt een team van 50 lesgevers/medewerkers in een school met 130 leerlingen.

Werk en studies

“We zijn een school met dubbele finaliteit. We maken leerlingen klaar voor een job op zee en anderen voor hogere studies. Als ze hier afstuderen, kunnen ze meteen aan de slag. Er is in alle opleidingen een brede basis met algemene vakken”, zegt de directeur. Ongeveer de helft van de leerlingen volgt een visserijgebonden opleiding. “Dat aantal stijgt elk jaar. Het is een grote uitdaging om de interesse van jongeren te wekken voor het maritiem onderwijs. Velen kennen het varend beroep niet. Er is wel wat bekendheid door het tv-programma met Wim Lybaert, maar ik kan me voorstellen dat ze in pakweg Herentals niet stilstaan bij visserij. Er is niet enkel personeel nodig op dek maar vooral nood aan jonge mensen die in de afdeling motoren aan de slag gaan. Die studenten kunnen nadien meteen aan de slag op een vissersboot, maar ook op andere schepen en op de ‘lange omvaart’. Ik wil vooral aantonen dat we een school zijn die naast de visserij ook opleidingen aanbiedt waarmee ze ook op andere schepen terecht kunnen.”

Ze kijkt vooruit: “Ons opleidingsschip Broodwinner heeft al vele jaren op de teller en ik denk niet dat we er nog tien jaar mee kunnen varen. Er moet ook gedacht worden aan vernieuwing op dat vlak.”

Simulatoren

De school kon deze week een nieuwe vaar/navigatiesimulator officieel in gebruik nemen. Melissa Vlietinck: “Aan boord kunnen onze leerlingen wel eens de procedure meemaken om voor anker te gaan. Via deze simulator kan dat eindeloos geoefend worden. Net zoals andere situaties. Ze kunnen ervaren welk effect weer of stroming hebben op het schip. De simulator zal vooral gebruikt worden door leerlingen van de richting ‘dek’. Onderschat de investering van de Vlaamse overheid, de provincie, scholengroep en bedrijven voor meer dan 375.000 euro niet. Ons nieuw toestel heeft een brug met zicht op zee en is de Rolls Royce onder de simulatoren. We kunnen hier allerlei situaties nabootsen, zoals ook het varen ’s nachts.”

En daar stopt het niet: “We willen de simulator uitbreiden met meerdere visserijtechnieken. Ik wil ook werk maken van de vernieuwing van de motorensimulator.”

Opendeurdag

Op zaterdag 26 april is er tussen 10 en 18 uur een opendeurdag. De richtingen dek, motoren, zeevaart en visserij worden in de kijker gezet. Er zijn demonstraties en workshops en ook standen van de maritieme partners. De verschillende simulatoren zijn in werking en ook de motorenzaal kan bezocht worden. Verder is er aandacht voor brandbestrijding, netten breien en 3D-tekenen. De leerlingen zelf geven ook uitleg en vanuit de school zijn er ook geleide bezoeken aan de Mercator om 13, 15 en 17 uur. Nieuwe leerlingen kunnen zich ter plaatse inschrijven.

The post Nieuwe directeur in Maritiem Instituut Mercator: “Meteen werk na de opleiding” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

19 bewoners geëvacueerd na rookontwikkeling in serviceflats in Heppen: “Meteen ingrijpen bij minder mobiele mensen”

19 bewoners van serviceflats ’t Heppens Hof in Heppen (Leopoldsburg) zijn geëvacueerd uit hun woning door een brand. Een pot was er per ongeluk op het vuur blijven staan en er was wat rook ontstaan. "Minder mobiele mensen evacueren vraagt wat meer tijd en moeite, dus we hebben het zekere voor het onzekere genomen en iedereen meteen naar buiten geholpen",

Lees meer »

Na alle importtarieven en handelsoorlogen: meer Europese producten kopen, hoe doe je dat?

Steeds meer mensen willen graag meer Europese producten kopen. Om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook als reactie op de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend. Kan je alle Amerikaanse producten zomaar links laten liggen? En hoe weet je in hemelsnaam of een bepaald product nu echt 100 procent Europees is? Financieel expert Chris Sugira van

Lees meer »

Herdenking bij oorlogsmonument GO! De Ster: “Plots viel mijn oog op de naam van mijn vader…”

Basisschool Poperinge GO! De Ster zette vrijdag, samen met oud-meester Beernaert, een herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden, op poten. Een herdenkingsmoment werd georganiseerd op begraafplaats Het Rekhof en bij het oorlogsmonument op school, waar ook de naam ‘Georges Wheaton’ genoteerd staat. De grootoom van Poperingenaar en onderofficier in de luchtmacht Franky Wheaton. “Plots viel

Lees meer »