Dirk Franchoo en Celina Keute houden lezing in Kamphuis: “Persoonlijke verhalen van krijgsgevangenen”

Op donderdagavond 24 april vindt er een interessante lezing plaats in het Kamphuis in Vloethemveld in Zedelgem. Gids Dirk Franchoo en auteur Celina Keute vertellen er verhalen uit het krijgsgevangenkamp. “Celina’s overgrootvader Hermann Kronemeyer zat gevangen in Vloethemveld.”

Via enkele getuigenissen van krijgsgevangenen zal gids Dirk Franchoo een beeld schetsen van het leven in het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld. “Er wordt ook aandacht gegeven aan enkele opvallende personen die er verbleven, zoals een oorlogsreporter en twee kunstenaars, maar ook aan figuren die ter dood veroordeeld werden wegens oorlogsmisdaden.”

De Duitse auteur Celina Keute komt er het verhaal vertellen van haar overgrootvader, Hermann Kronemeyer. Celina schreef Schüsse in der Stille, een biografie over haar Uropa Hermann (overleden op 4 januari 2025, red.). Na talrijke gesprekken met haar overgrootvader schreef ze zijn herinneringen aan zijn jeugd en de Tweede Wereldoorlog neer. “Hermann werd als 17-jarige op het einde van 1944 opgeroepen, werd gevangen genomen in Nederland en werd op 17 april 1945 in een veewagon overgebracht naar het krijgsgevangenenkamp in Zedelgem.”

Gebrek aan voedsel

In haar boek wijdt Celina acht bladzijden aan Hermanns verblijf in Zedelgem. “Het is veruit de langste getuigenis over het POW-camp in Zedelgem die te lezen is in een boek. Hermann beschrijft er de moeilijke levensomstandigheden, het verslepen van stenen, het gebrek aan voedsel en de erbarmelijke hygiëne. Maar die waren helemaal niet te vergelijken met wat hij gezien had in Hoogstede, waar het gezin toen woonde. Naast hun boerderij werd in 1938 een Lager, XIV Bathorn, opgericht waarin vanaf 1941 Russische soldaten werden ondergebracht die vreselijk behandeld werden en waar ontelbare mensen omkwamen. Behalve de begraafplaatsen van die Russische gevangenen is er quasi niets tastbaars overgebleven daar”

Celina Keute zal in het Engels praten over haar Uropa. Afspraak op donderdag 24 april om 19 uur in het Kamphuis in Vloethemveld. Deelnemen aan deze lezing kost 5 euro.

The post Dirk Franchoo en Celina Keute houden lezing in Kamphuis: “Persoonlijke verhalen van krijgsgevangenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Alles is iconisch

Weeral een nieuw iconisch gebouw in een iconische straat in een iconische wijk, waar vroeger ook al een even iconisch pand stond. Helaas niet iconisch genoeg.

Lees meer »

Parkeertoren Imec in Leuven na 7 jaar al versleten

Het parkeergebouw van Imec en de KU Leuven in de Kapeldreef is sinds deze week grotendeels afgesloten vanwege stabiliteitsproblemen. Het gebouw werd in 2018 geopend. Nu moest 1 van de hellingen om eruit te rijden, gesloten worden. De helling aan de achterzijde van het gebouw wordt zelfs ondersteund met stellingen.

Lees meer »

Verdachte opgepakt voor schietincident aan Brussel-Zuid na bekerfinale

Er is een verdachte opgepakt voor het schietincident aan het treinstation Brussel-Zuid waarbij zondagavond een supporter van Club Brugge gewond raakte aan de enkel. Dat meldt Sudinfo en het Brusselse parket bevestigt het nieuws. Het gaat om een 18-jarige jongeman die herkend werd door een patrouille van de politie Brussel-Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) en gisterenavond werd ingerekend. De jongeman is ter beschikking

Lees meer »

Elon Musk verliest 1 miljard dollar per dag sinds Trump president is. Alleen dit bedrijf houdt hem nog overeind

Elon Musk (53) rekende zich al rijk – of beter: nóg rijker – toen Donald Trump weer Amerikaans president werd, maar het tegendeel blijkt waar. Sinds Musk kind aan het Witte Huis werd, lusten steeds minder mensen zijn merken – ook in België. Zo halveerde de verkoop van Tesla-auto’s in ons land, terwijl intussen ook 1,1 miljoen Belgen zijn socialmediaplatform

Lees meer »

Rik Devillé zeer ontgoocheld over paus Leo XIV: “Perplex dat kardinalen iemand kiezen voor wie slachtoffers van misbruik gewaarschuwd hebben”

Priester Rik Devillé, die zich inzet voor Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk, is zeer ontgoocheld dat Robert Francis Prevost gekozen is als nieuwe paus. Prevost wordt door een grote Amerikaanse slachtofferorganisatie beschuldigd van het toedekken van misbruik. "Dit is pijnlijk en vele stappen terug in de geschiedenis."

Lees meer »