Het Koninklijk Sportkomitee Heule bestaat 80 kaar. Niet alleen de vereniging mag jubelen, ook enkele bestuursleden vieren een persoonlijk jubileum. Voorzitter Pieter Soens leidt al 15 jaar het comité, terwijl Erik Desfossez en Geert Callewaert al 30 jaar deel uitmaken van het bestuur. Jean-Pierre Deflo spant de kroon met maar liefst 50 jaar bestuurslidmaatschap.
Het Sportkomitee werd opgericht in 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog, door een groep vrienden met een passie voor koers. Vijftig jaar organiseerde het comité ‘De Ronde van de Vlasstreek’, een wielerwedstrijd voor beroepsrenners. Grote namen als Briek Schotte, Rolf Sørensen, Hendrik Redant, Bo Hamburger en Luc Leman prijken op de erelijst.
Ommezaai
In 1995 kwam er een ommezwaai: de koers werd voortaan gereden door elite zonder contract en beloften. De beroepsrennerskoers werd een liefhebberskoers. De wedstrijd droeg nog even de naam ‘Grote Prijs Sigma Coatings’, maar kreeg nadien z’n huidige naam: de ‘Grote Prijs Valère Vandecasteele’.
“Hoewel lokale koersen wat aan glans verloren hebben, blijven ze charme en sfeer uitstralen”, zegt voorzitter Pieter Soens. Elk jaar mag het comité rekenen op een vaste groep trouwe supporters en wielerfanaten.
Voorzitters
Door de jaren heen heeft het Koninklijk Sportkomitee al een aantal voorzitters gehad. In 1945 was Georges Vandecasteele voorzitter, daarna was het de beurt aan Norbert Bossuyt (1955), Valère Vandecasteele (1959) en Karel Lecot (1991).In 2010 nam Pieter Soens de fakkel over van Karel Lecot. Het huidige bestuur bestaat, naast Soens, uit ondervoorzitter Stan Callens, secretaris Patrick Depuydt, penningmeester Luc Decoutere en leden Jean-Pierre Deflo Erik Desfossez, Geert Callewaert, Nic Cattebeke, Robbe Dupont en meter Ingrid Moulin. Jonge, frisse krachten zijn zeker nog welkom bij het bestuur.
“Verslaggeving werd ooit eens per ongeluk live uitgezonden in de kerk”
De koers kende niet elk jaar een succes. In 1983 verschenen slechts 13 renners aan de start. De reden? Een geel busje van de dopingcontrole deed heel wat renners afhaken, zelfs tijdens de wedstrijd. “Was het de druivensuiker of iets anders? Niemand weet het echt, maar het busje had effect”, aldus een bestuurslid. Een jaar later in Gullegem herhaalde het scenario zich met 17 deelnemers en… opnieuw datzelfde geel busje.
Blooper
Een legendarische blooper die het sportcomité altijd met zich zal meedragen, is in heilige termen ‘de parabel van de microfoon’. “Tijdens een wedstrijd werd de verslaggeving per ongeluk live uitgezonden in de kerk. De draadloze microfoon van de speaker zat op dezelfde frequentie als die van de misviering. De kerkgangers kregen het verloop van de koers op een presenteerblaadje. Pastoor Joseph Debaere ging naar buiten — in zijn gewaad — en vroeg uiteindelijk vriendelijk om over te schakelen op een vaste micro”, vertelt Pieter Soens.

Het comité dankt z’n sponsors, het stadsbestuur, de sportdienst van Kortrijk, seingevers, politie, medische diensten en alle vrijwilligers die elk jaar opnieuw dit wielerfeest mogelijk maken. “Koers wordt gemaakt door de renners, de supporters én het weer”, zegt meter Ingrid Moulin. “Koers is kermis en kermis is koers. In Heule is koers altijd een feest!”
The post “De koers is hier altijd een feest”: Koninklijk Sportkomitee Heule viert 80-jarig bestaan is provided by KW.be.