Jongeren die schoolmoe zijn, kunnen terecht bij Arktos. “De boodschap die we hen geven is dat hun dromen niet onrealistisch zijn”, luidt het. Er komen leuke projecten aan en de jongeren zijn positief, maar het blijft hard werken want de nood aan zinvolle dagbesteding voor veel jongeren is groot.
“We zijn gestart in het project Ambrajaze Oostende waarbij aan jongeren tussen 12 en 25 jaar een alternatieve dagbesteding wordt aangeboden. Voor dat programma werken Stad Oostende en Arktos samen met Arcade vzw en het Centrum Algemeen Welzijnswerk. We zijn aanvullend of soms vervangend voor de school en bieden hen ook een oriëntatietraject. Dat doen we elke dinsdag en donderdag”, zegt Jeroen Veraart van Arktos.
Motivatie
Maya Pannier van Jeugdzorg Oostende vult aan: “Uit Ambrajaze groeide het Kickstartproject voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Jongeren vallen uit op school door een thuissituatie of andere reden. Vanuit voorzieningen voor jeugdzorg of scholen wordt verwacht dat de jongeren naar hier komen. Jongeren die schoolmoe zijn, laten we niet los en we geloven dat er ook een alternatieve vorm van leren is. Toch moeten ze vooral uit eigen motivatie werken.”
“We geven hen vertrouwen en werken aan soft skills zoals beleefdheid, normen en waarden, respect voor anderen en leren communiceren. Dat doen we via groepsactiviteiten”, duidt Maya.
Grote groep
“Daarnaast werken we ook aan vaardigheden zoals leren koken, zelfstandig zijn, naar de winkel gaan, leren budgetteren, fietsen en brommers herstellen of meubeltjes maken. De begeleiding gebeurt op een laagdrempelige manier want we kennen de jongeren.”
De groep bestaat uit 12 tot 14 jongeren. “Het is niet evident om voor zo’n groep tussen 12 en 18 jaar een divers programma te voorzien. Het Kickstartproject laat ons toe om de groep op te splitsen en nog meer op maat te werken door met een kleine groep met bepaalde interesse bijvoorbeeld een opleiding tot fietshersteller te volgen of een muziekstudio te bezoeken. We deden met sommigen al zo’n rapsessie. Misschien wil een van hen wel rapper worden.” Uitvalsbasis is De Korre op Mariakerke waar ze de lokalen gebruiken als het jeugdhuis niet open is.
Momenteel begeleiden Jeroen en Maya 14 jongeren; op dinsdag en donderdag in groep en daarnaast individueel. “Soms duurt de begeleiding enkele maanden, maar vaak komen jongeren hier langer of keren ze terug. Sommigen zijn door onze aanpak gestart met een opleiding of vonden vast werk. Door ons project behalen jongeren ook een diploma”, luidt het.
In 2024 begeleidden ze 50 jongeren; de voorbije drie jaar waren er 120 trajecten met jongeren. Maya en Jeroen: “Bij 12- en 13-jarigen geven we niet op en zetten we volop in op school. Bij 17-jarigen focussen we meer op die hard skills. De vraag naar begeleiding is echter veel groter. We krijgen veel aanmeldingen van mensen, Centra voor Leerlingenbegeleiding of onze partners. Als er een duurzame afronding is van een traject van een jongere, kunnen we meteen die plaats weer invullen. Ook nadien houden we contact. Ze kunnen ons ook nadien nog bellen. We kunnen enkel vaststellen dat er een groeiende nood is. Met meer middelen zouden we meer jongeren kunnen begeleiden.”
Restauratie zeilboot
De ideeën komen soms uit onverwachte hoek. “Iemand wil met onze jongeren een oude zeilboot restaureren. Dat is een hele uitdaging maar het kan lukken want wij hebben de expertise om met de jongeren om te gaan en anderen hebben dan weer technische kennis voor de restauratie. We willen na de paasvakantie starten. Het idee is ook om hen te leren zeilen.”
De aanpak kan ook op waardering rekenen van de jongeren. Een 19-jarige getuigt: “Ik kom hier al enkele jaren en probeer hier elke dag aanwezig te zijn want anders zit ik thuis. Ik ben op zoek naar een job en voel dat ik hier dingen opsteek door aan brommers en fietsen te werken.”
Een 13-jarige jongen vertelt: “Op school loopt het niet lekker en daarom kom ik twee dagen per week naar hier. Daardoor kan ik op school blijven.” Ook een andere jongen is overtuigd: “Ik kom hier al anderhalf jaar en combineer dat met school waar ik een opleiding tot schilder volg. Hier leer ik samenwerken en op tijd komen. Ik vond er rust voor mezelf.”
The post Kickstartprogramma voor jongeren werpt vruchten af: “Hier leer ik samenwerken” is provided by KW.be.