Er gaat geen week voorbij of Amerikaans president Donald Trump neemt wel een nieuwe beslissing die de gevestigde wereldorde op losse schroeven zet. “Maar hij weet wat hij doet”, zegt Benny Ingels. De Ingelmunsternaar is al dertig jaar verliefd op de States en pro-Trump. “Ik ben er quasi zeker van dat we binnen enkele jaren collectief zullen moeten toegeven dat hij het bij het rechte eind had.”
Een strengere aanpak van illegalen in de Verenigde Staten, het Klimaatakkoord van Parijs opnieuw de rug toekeren en de hele wereld ongezien hoge importtarieven opleggen. Wat Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde, voert hij nu ook uit. En dat zorgt voor flink wat onzekerheid, zowel bij regeringsleiders en multinationals als bij de kleine belegger.
Want wat Trump beslist, voelen we allemáál. Ook Benny Ingels (55) uit Ingelmunster. De man, die beroepshalve bij afvalintercommunale Ivio aan de slag is, raakte in 1995 halsoverkop verliefd op de Verenigde Staten en profileert zich als uitgesproken republikein én Trump-aanhanger.
“Trump is geen heilige, maar hij verdient een eerlijke kans”
“Dankzij een toevallige ontmoeting kon ik dertig jaar geleden voor het eerst naar de Verenigde Staten reizen. Ik was meteen verkocht. Sindsdien heb ik al een 25-tal keer de oversteek gemaakt. Ik heb al 28 staten bezocht, binnen de tien jaar wil ik ze alle vijftig met eigen ogen gezien hebben. Ik voel een onvoorwaardelijke liefde voor het land. Pas als ze bij wijze van spreken plots twintig atoombommen op onze wereld zullen gooien, zal ik mijn mening herzien.”
Benny’s passie beperkt zich niet tot de prachtige landschappen en de altijd enthousiaste inwoners, ook op politiek vlak volgt hij het reilen en zeilen op de voet. “Ik ben in eerste instantie pro-Amerikaans”, beklemtoont hij. “Maar mocht ik er stemrecht hebben, dan zou ik sowieso republikein zijn. Omdat het gedachtegoed dichter bij me aanleunt dan waar de democraten voor staan.”
“Ik ben er quasi zeker van dat we binnen enkele jaren zullen moeten toegeven dat Trump het bij het rechte eind had”
“Ik sta ook achter het beleid dat Trump momenteel aan het uitrollen is. Dat was ook het geval tijdens zijn eerste ambtsperiode. Hij is rechtlijnig, bekijkt zijn land door een zakelijke bril. Als ondernemer is hij het gewoon om bij moeilijke beslissingen de buil met de bluts te nemen.”

“Vergis je niet, als selfmade man is hij bijzonder populair. Dat mocht ik afgelopen zomer zelf ervaren toen ik op reis was in Colorado, een blauw nest (Democratische staat, red.). Net toen vond de mislukte moordaanslag in Butler plaats en we zagen voor onze eigen ogen spontaan steunmanifestaties ontstaan. Onderschat zijn populariteit niet.”
Zure appel
Die kreeg in de rest van de wereld wel een flinke knauw nu hij zijn importtarieven heeft doorgevoerd. “Terecht, toch? In een interview met Oprah Winfrey eind jaren tachtig haalde Trump de kwestie al aan en ook voormalig president Obama had het tijdens zijn ambtsperiode over het thema. Maar hij deed er niets aan. Trump wél”, zegt Benny.
“Uiteraard doet deze ingreep pijn. Eigenlijk is er vrijwel niemand die er de impact niét van zal voelen, maar we moeten collectief door deze zure appel bijten. Want daarna breken mooie en – hopelijk – meer evenwichtige tijden aan.”
“De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten een blok blijven vormen, want het gevaar komt uit het oosten. Trump wil China eindelijk duidelijke regels opleggen. En daar zal hij in slagen”
“Het feit dat Trump nu een pauze van negentig dagen heeft afgekondigd, is volgens mij een positief signaal. De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten op termijn evolueren naar een wereld waarin we elkaar geen heffingen opleggen.”

“Wij moeten een blok blijven vormen, want het gevaar komt uit het oosten. Dáár is het Trump om te doen: China eindelijk duidelijke regels opleggen. En hij zal er in slagen om de Chinese draak aan de ketting te leggen.”
Wereld veranderen
Trumps tweede termijn stuit stil-aan ook in Amerika op tegenwind. Enkele weken geleden kwamen nog miljoenen mensen op straat om tegen hem te protesteren. “Kijk, iedereen die de wereld probeert te veranderen, krijgt tegenwind. John F. Kennedy, Martin Luther King, dichter bij huis Pim Fortuyn…”
“De kans bestaat dat er nieuwe aanslagen op Trump zullen gepleegd worden, maar de Secret Service zal hem nu wel bijzonder goed beschermen. Trump is, net zoals zovelen, zeker geen heilige, maar we moeten hem gewoon een eerlijke kans geven. Ik ben er quasi zeker van dat we binnen enkele jaren zullen moeten toegeven dat Trump het bij het rechte eind had. Hij zal onze westerse beschaving redden.”
Broer Jürgen Ingels interviewde Barack Obama
Opvallend: ook Benny’s broer Jürgen Ingels heeft iets met Amerikaanse presidenten. Als brein achter het techfestival SuperNova haalde hij vorig jaar niemand minder dan Barack Obama naar ons land.
De ondernemer interviewde de gewezen president toen zelf voor een 1.800-koppig publiek. Ook Benny was er bij, in tegenstelling tot dit jaar: vorige maand zakte Amerikaans televisie-icoon Oprah Winfrey af naar het evenement.
“Omdat zij me niet zozeer aanspreekt. Maar ik heb Jürgen al gezegd dat hij ooit moet proberen om Donald Trump te overtuigen om SuperNova met een bezoek te vereren. En dan zal ík hem met veel plezier interviewen”, knipoogt Benny.
The post Wat Trump ook doet, deze West-Vlaming blijft superfan: “Hij zal onze Westerse beschaving redden” is provided by KW.be.