De actiegroep WindMolenDreef gaf op 11 april 786 bezwaarschriften af op het gemeentehuis. Op de laatste dag van het openbaar onderzoek uitten ze zo het breed draagvlak tegen de geplande megawindturbine Dreefmolen. Op 23 april formuleert ook het lokaal bestuur haar advies voor de Vlaamse overheid.
Samen met bezorgde Loppemnaars overhandigde het samenwerkingsverband WindMolenDreef (WMD) 786 bezwaarschriften aan de dienst Ruimte van Zedelgem. De bundel is een tastbaar bewijs dat inwoners uit zowel Loppem als Oostkamp bezorgd zijn over de windturbine die Invento Energy nabij de Molendreef in Loppem wil bouwen. Een windmolen met een tiphoogte van 238 meter hoort niet aan de rand van een woonwijk, en ook niet nabij landelijke bebouwing, is hun boodschap. Liefst 510 woningen, ruim 1.000 burgers, zullen te kampen hebben met de slagschaduw overdag en met lawaai tijdens ‘s nachts, maakt het bezwaar duidelijk. “Ook op het einde van het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning hult het gemeentebestuur van Zedelgem zich in stilte en beroept het zich op haar neutraliteit. En dat op het ogenblik dat de getroffen bevolking nood heeft aan steun van de lokale politiek”, zegt WindMolenDreef. Ze vrezen dat dit niet de laatste megawindturbine zal zijn langs de E403.
Neutrale houding
Schepen van Omgeving Stijn Timmerman, zelf Loppemnaar, verduidelijkt dat het lokaal bestuur niet aanwezig was op de infovergaderingen van WindMolenDreef, omdat de gemeente best een neutrale houding aanneemt tijdens het openbaar onderzoek. “Nu die termijn afgelopen is, is het aan ons om een mening in dit dossier te formuleren. We willen dit grondig en correct doen, en nemen een beslissing in het schepencollege van 23 april. Uiteraard zullen we rekening houden met al jullie bezwaren. Het advies van de gemeente is een bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.” De beslissing van het bestuur zal gepubliceerd worden via de gemeentelijke kanalen, zoals de website en infomagazine. Wellicht zal het advies een bod komen via een agendapunt in de gemeenteraad van donderdag 24 april.
“Wij delen zeker jullie bezorgdheid. We staan achter onze burgers, maar terwijl de procedure loopt mogen we geen fouten maken”, voegt burgemeester Annick Vermeulen eraan toe. Ten laatste op 1 juli beslist de Vlaamse overheid of de omgevingsvergunning voor de Dreefmolen wel of niet toegekend wordt.
The post Bijna 800 bezwaarschriften tonen bezorgdheid van Loppem tegen windturbine Molendreef is provided by KW.be.