De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Steenbrugge viert haar 125-jarig bestaan. Al sinds 1900 brengt de vereniging mensen samen met een passie voor muziek. Dit jubileumjaar wordt gevierd met een reeks activiteiten. “Jong en oud maken muziek, leren van elkaar en creëren een hechte band.”
De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Steenbrugge maakte een indrukwekkende evolutie mee. Van een fanfare zonder houtblazers groeide ze uit tot een veelzijdig harmonieorkest, waarin verjonging, diversiteit en muzikale kwaliteit centraal staan. “Deze evolutie toont hoe de vereniging met de tijd is meegegaan. Hoewel we dus een harmonie zijn, behouden we met trots de naam van een fanfare die niet alleen een rijke geschiedenis uitdraagt, maar ook een sterke traditie en het doorzettingsvermogen symboliseert die onze muziekvereniging al 125 jaar kenmerken”, opent voorzitter Jozef Antonowicz. Hij herinnert dat Sint-Cecilia destijds werd opgericht door enkele plaatselijke zelfstandigen en haar ontstaan te danken heeft aan een initiatief van Herman Edward, de toenmalige bewoner van het kasteeltje op de hoek van de Benediktijnenstraat. Een eerste uitvoering kwam er in 1901. Sindsdien boekte men gestaag vooruitgang, met uitzondering tijdens de twee Wereldoorlogen toen er niet werd gespeeld. “Terloops, in ’40-‘45 moesten de Duitsers alle koperen instrumenten hebben. De bombardon raakte op die manier vermist en na de oorlog werd die teruggevonden”, weet de voorzitter. “Langs de Baron Ruzettelaan had je destijds Brouwerij Wante. Men ging daar jaarlijks spelen. Jacques Wante brouwde toen een trippelbier. Op een bepaald moment hebben ze het concert moeten stopzetten omdat de dirigent zijn roes lag uit te slapen”, weet de voorzitter.
Instroom
De fanfare bestaat nu uit ongeveer 40 blazers en 10 slagwerkers. Muziek verbindt generaties. “We zijn een warme vereniging. Jong talent krijgt de kans om te groeien. Ervaren muzikanten kunnen hun passie met de volgende generatie delen. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een mooie instroom, zowel van jongeren als ervaren muzikanten”, vult secretaris Ronny Goovaerts aan. “Je hoeft niet per se een muzikant te zijn om aan te sluiten. Jongeren vanaf zeven jaar kunnen in ons trommelkorps aan de slag. Onze drumster geeft hen dan zelf een initiatie slagwerk. Eens ze rijp genoeg zijn kunnen ze met hun ervaring aansluiten bij de harmonie. Voor instrumentlessen worden leerlingen normaal doorverwezen naar het conservatorium in Brugge voor een professionele opleiding.”
Tijdens de academische zitting op zaterdag 10 mei in het stadhuis van Brugge, ter ere van het 125-jarig jubileum, zal de jeugd centraal staan. Daarnaast staan er doorheen het jaar nog tal van muzikale activiteiten gepland. Er is diezelfde dag, 10 mei, een concert gepland op de Burg, alsook op 13 september op de Markt in Brugge. “Qua plechtigheden is er de Operatie Ramrod in Sint-Michiels op 24 mei en de Nationale Feestdag op 21 juli. Op respectievelijk 7 september en 2 november zijn we tijdens de viering van de bevrijding van Moerbrugge en Zeebrugge te gast. Op 28 juni is dat op het speciaal buurtfeest ‘Steenbrugge op z’n best’ en op 6 juli n.a.v. de opening van het toeristisch seizoen in Zeebrugge.”
Het hoogtepunt van de activiteiten is een feestelijk herfstconcert met Jelle Cleymans op zaterdag 18 oktober om 20 uur in CC de Valkaart in Oostkamp. Hij zingt er zowel uit zijn eigen repertoire als uit dat van Vlaamse en Nederlandse grootheden.
De vereniging is nog op zoek naar nieuwe muzikanten en trommelaars. Je kan langskomen tijdens de repetities. Die vinden wekelijks plaats op vrijdag in het PC Steenbrugge langs de Baron Ruzettelaan in Assebroek (ingang achterkant gebouw). Het trommelkorps repeteert o.l.v. Caroline Lescouhier van 19 tot 20 uur, gevolgd door de harmonie o.l.v. dirigent Yves Pieters.
Info: www.ceciliasteenbrugge.be.
The post Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia viert 125 jaar: “Een sterke traditie en doorzettingsvermogen” is provided by KW.be.