De gemeenteraad boog zich op 24 maart over een voorlopig onteigeningsbesluit voor een strook landbouwgrond van 88 vierkante meter langs de Wulfaertdijk. De verwerving van de grond stuit op onenigheid met de eigenaar, wat leidde tot verdeeldheid binnen de raad.
Volgens Michiel Sys (team8680) zet deze beslissing een gevaarlijk precedent. “Koekelare heeft veel landelijke gebieden. Wat als er in andere woonbuurten gelijkaardige vragen rijzen? Wordt dit dan de standaard aanpak?” vroeg hij zich af.
Burgemeester Patrick Lanssens zette uiteen dat onteigening een maatregel is die men zelden toepast. “In mijn hele loopbaan als burgemeester is zo’n beslissing op één hand te tellen. We doen dit dan ook niet graag, maar de huidige parkeerproblemen dwingen ons hiertoe. “Vroeger woonden hier voornamelijk oudere bewoners met weinig auto’s. De huidige situatie, met meerdere voertuigen per huishouden en auto’s die in de berm of op de overwelving van de gracht worden geparkeerd, ondermijnt de veiligheid”, verklaarde hij.
De gemeente voerde schriftelijk overleg met de eigenaar, kreeg een petitie van buurtbewoners met de vraag naar extra parkeergelegenheid en schakelde een bemiddelaar in via de West-Vlaamse Intercommunale. “Toen op ons finale bod geen reactie kwam, moesten we deze stap zetten. Uiteraard blijven we openstaan voor overleg om een juridische procedure te vermijden”, zei Patrick Lanssens nog.
Guido Wauters (Vlaams Belang) verwees naar een brief van de landbouwer, die zich zorgen maakt over de toegang tot zijn perceel met zijn tractoren en brede oogstmachine. De burgemeester stelde hem gerust dat er geen hinder zou zijn.
Representatief?
Marnix Demey wees erop dat de petitie, waarop het plan deels was gebaseerd, nauwelijks representatief is. “Die petitie is door dertien bewoners ondertekend, waarvan sommigen er al niet meer wonen en anderen niet eens in de directe omgeving van de geplande parkeerstrook. Waar is het overleg met de betrokkenen gebleven? Dit project lijkt eerder een haastige oplossing dan een doordachte ingreep. Bovendien werd de pachter pas op de hoogte gebracht toen het bericht van onteigening al onderweg was. Zo’n aanpak getuigt van weinig respect en laat een wrange nasmaak achter”, aldus Demey.
“Zou het niet beter zijn om hier en daar een extra gewelf over de beek te leggen voor parkeerplaatsen?” Die optie werd door de burgemeester meteen van tafel geveegd, aangezien dat volgens hem niet toegelaten is.
Michiel Sys bekritiseerde tevens dat er geen advies werd ingewonnen bij de landbouwraad, terwijl dat volgens hem een belangrijke toets zou zijn geweest. Schepen Jan Lievens verklaarde dat dit bewust niet gebeurde omdat een negatief advies vrijwel zeker was. “Waarom moet je dan adviesraden hebben”, stelde Michiel Sys scherp.
De stemming liet zien dat de meerderheidspartijen voor het voorlopige onteigeningsbesluit kozen, terwijl de zeven oppositieraadsleden tegen stemden.
The post Verdeeldheid in de gemeenteraad omtrent onteigening aan de Wulfaertdijk: “Dit kan leiden tot een precedent” is provided by KW.be.