Voorzitter Rik Soens neemt afscheid van Imog: “Grootste energieproducent van de regio”

Na 18 jaar geeft Waregemnaar Rik Soens de voorzittersfakkel van Imog door. Dinsdag wordt zijn opvolger gestemd. Soens blikt tevreden terug op zijn periode bij de afvalintercommunale. “We hebben gigantische investeringen kunnen doen, met dank aan alle medewerkers en de steun van de 11 betrokken steden en gemeenten.”

De intergemeentelijke maatschappij voor openbare gezondheid, beter gekend als Imog, wordt gevormd door 11 vennoten. Naast de Zuid-West-Vlaamse steden en gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem maken ook Wielsbeke en het Oost-Vlaamse Kruisem deel uit van Imog, goed voor zo’n 258.000 inwoners.

In 2001 werd Waregems schepen Rik Soens lid van het directiecomité. Zes jaar later schopte hij het tot voorzitter. “Toen ik schepen werd, heb ik meteen mijn ander werk stopgezet. Ik ging vol voor de politiek en wou naast mijn schepenambt ook een bovenlokale rol opnemen. Dankzij toenmalig Kortrijks schepen Stefaan Bral kreeg ik de kans om voorzitter bij Imog te worden. De uitdaging interesseerde mij enorm en ik heb de kans gegrepen. In 2007 volgde ik Roger Terryn op, de ereburgemeester van Deerlijk.”

GV8-sorteerinstallatie

Vandaag neemt hij na 18 jaar afscheid van zijn kantoor op de Harelbeekse hoofdsite. “Het is tijd voor een nieuwe wind en een nieuwe sparringpartner voor de directie. Dinsdag wordt de raad van bestuur samengesteld en kiest men een nieuwe voorzitter. Ik geef met veel enthousiasme en vooral veel voldoening de fakkel door aan de nieuwe ploeg, die op basis van de wetgevingen de toekomst van Imog zal bepalen.”

Op 18 jaar tijd gebeurt er veel. “Het is niet evident om een iets op te noemen waar ik erg trots op ben. Dan denk ik misschien aan het bij elkaar houden van de 11 steden en gemeenten. Dat is een uitdaging, bijvoorbeeld op vlak van de afvalophaling, grootte en kostprijs van de zakken en bakken enzovoort. In een intercommunale zoals deze is het erg belangrijk dat iedereen op dezelfde lijn zit.”

“Er zijn natuurlijk ook heel wat investeringen waar ik best trots op ben. Onze verbrandingsinstallatie en het warmtenet, dat was pionierswerk he. Het is dankzij de raad van bestuur, directie, alle medewerkers en de steun van de 11 vennoten dat we zo’n gigantische investeringen kunnen realiseren. In oktober werd de unieke GV8-sorteerinstallatie van 15 miljoen euro nog geopend door minister Melissa Depraetere.”

Warmtenet

Imog haalt onder meer 30 miljoen kilowattuur elektriciteit uit de verbrandingsinstallatie en rolt een warmtenet uit naar Kuurne en Harelbeke en het naburige bedrijf Nerva. “We hebben ook een stortgasmotor, één hectare zonnepanelen, CNG-tankinstallaties en binnenkort een kleine windmolen op de site in Moen. Imog is de grootste energieproducent van de regio. En met intussen 200 medewerkers ook een grote werkgever.”

“Bovendien is Imog een kenniscentrum inzake afval, materialenbeleid, energie en circulaire economie. In 2015 werden we beloond met de titel van Onderneming van het Jaar. Dat bewijst dat er goed werk wordt geleverd. Uiteraard waren er ook moeilijke periodes. Denk maar aan covid, of toen we door Fost Plus onze PMD-afdeling moesten sluiten en werknemers zo hun job verloren. Maar we hebben dat via goed overleg correct aangepakt.”

50 miljoen euro

Imog is erg gegroeid en draait de laatste jaren zo’n 50 miljoen euro omzet, in 2007 was dat ‘slechts’ 18 miljoen euro. “Ons gebied bevat 500 containers, 300 glasbollen en 13 intergemeentelijke recyclageparken. Intussen hebben we ook al 25.000 gebruikers van tuinafvalbakken en realiseren we 10 soorten compost, potgrond en bodemverbeteraars. De komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Imog is en blijft de hoeksteen voor de regio in de transitie naar een circulaire economie.”

The post Voorzitter Rik Soens neemt afscheid van Imog: “Grootste energieproducent van de regio” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Slechts 1 buitenlandse imam kreeg in 2024 toestemming om in Vlaanderen te werken: “17 anderen waren verbonden met Diyanet”

De Vlaamse regering heeft vorig jaar zowat alle aanvragen afgekeurd van buitenlandse imams die in Vlaanderen aan de slag wilden. 17 van de 18 aanvragen werden afgekeurd, omdat de imams konden gelinkt worden aan de Turkse Diyanet-koepel. "Ze zijn dus verbonden aan de Turkse president Erdogan en worden gefinancierd vanuit het buitenland, en dat willen we niet", zegt Vlaams minister

Lees meer »

Vicky Dereere (A24) reageert op vertrek Vandenberghe: “Ook in oppositie altijd respectvol behandeld”

“We wisten natuurlijk al langer dat Steve Vandenberghe er na deze legislatuur een streep zou onder trekken als burgemeester. Maar dat hij nu, veel eerder dan gepland, zijn afscheid aankondigt, is toch een verrassing”. Aan het woord is Vicky Dereere (Alternatief24), vandaag schepen maar eerder ook 6 jaar lang oppositielid voor N-VA.
The post Vicky Dereere (A24) reageert op

Lees meer »

Union SG of toch Club Brugge? Pro League zet zondag opnieuw helikopter in voor ontknoping van titelstrijd

Zondagavond valt het doek over de titelstrijd in de hoogste voetbalklasse. Met Union Sint-Gillis en Club Brugge komen nog twee ploegen in aanmerking voor de hoofdprijs. De Pro League zet voor de ontknoping opnieuw een helikopter in om de trofee af te leveren bij de landskampioen, zo bevestigt de organisatie woensdag.
The post Union SG of toch Club Brugge?

Lees meer »

“De waarheid vertellen is moeilijk hé, man”: krijgt familie van vermoorde Leander (32) antwoord op hun vragen?

De twaalf gezworenen van de assisenjury in Brugge moeten vandaag/donderdag een oordeel vellen over Jarod De Clerck, de ondertussen 23-jarige gamer die in maart 2021 toevallige passant Leander Quintyn (32) neerstak in Tielt. Deed hij dat bewust, om eens te weten hoe het voelt om iemand te doden, of handelde hij uit een paniekreactie, zoals hij zelf voorhoudt? “Straf hem

Lees meer »

Voor 1e keer in 500 jaar gebruiken katholieken én protestanten dezelfde Bijbel: “Met hedendaags taalgebruik en dichter bij onze tijd”

Vanaf eind 2027 zullen de Vlaamse katholieken en protestanten voor het eerst in 500 jaar dezelfde Bijbelvertaling gebruiken. Het gaat om de NBV21, dat is de nieuwste Bijbelvertaling voor Nederland en Vlaanderen. In de meeste protestantse kerken wordt de vertaling al gebruikt, nu volgen ook de katholieke kerken. "De vertaling blijft niet alleen dicht bij de brontekst, maar gebruikt ook

Lees meer »

“Het stopwoord is maar één middeltje”: vereniging voor bdsm’ers reageert op recente verkrachtingszaken

Twee recente verkrachtingszaken draaien rond bdsm: seksspelletjes waarin één partner zich vrijwillig onderwerpt aan de dominantie van de andere en waarin pijn- en angstprikkels vaak een rol spelen. Telkens ging het om mannen die niet stopten toen de vrouwen daar om vroegen, telkens speelden de feiten zich af in de privésfeer. Bdsm-clubs zitten met die zaken verveeld. Bij hen is

Lees meer »