VDL boekt fors lagere omzet en winst

De Nederlandse industriële groep VDL heeft vorig jaar 4,3 miljard euro omzet en 66 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is respectievelijk ruim 30 en bijna 20 procent minder dan in 2023, zo meldt het bedrijf. De busdivisie, met onder meer een grote fabriek in Roeselare, is nog steeds verlieslatend.

De groep uit Eindhoven is actief in verschillende industriële takken, maar is vooral bekend van zijn bussen. Vorig jaar opende het bedrijf in het West-Vlaamse Roeselare een nieuwe fabriek voor elektrische bussen en nam het delen van zijn failliete concurrent Van Hool over.

De integratie van Van Hool verloopt voorspoedig, zegt het concern in een persbericht over het voorbije jaar. “De tijd wordt genomen om VDL Bus & Coach en VDL Van Hool steeds meer naar elkaar te laten groeien, naar één bedrijf met meerdere productgroepen”, klinkt het. Via de overname kreeg VDL toegang tot de Noord-Amerikaanse markt en het kan voortaan ook bussen maken in een moderne fabriek in Macedonië.

Concurrentie uit China

De divisie bussen blijft wel verlieslatend, geeft VDL aan. Bij de opening van de vernieuwde fabriek in Roeselare zei de VDL-top dat ze moeilijk kan opboksen tegen Chinese concurrenten.

Ook de divisie autoassemblage is verlieslatend. Bij VDL Nedcar in Born, in Nederland vlakbij de grens met België, werden auto’s gemaakt voor BMW, maar dat contract liep af. VDL zoekt een nieuwe activiteit voor de site. Het Nederlandse ministerie van Defensie maakte vrijdag bekend dat het een akkoord heeft gesloten met VDL om er defensiebedrijven te vestigen.

VDL verwacht dat de groepsomzet in 2025 gelijk zal blijven tegenover 2024. De orderportefeuille staat op een stabiel, hoog niveau van rond de 2 miljard euro, klinkt het. “Het resultaat zal verder herstellen doordat de eenmalige kosten die zijn gemaakt voor de afbouw van VDL Nedcar zijn genomen en de leveringen van bussen verder zal verbeteren.”

The post VDL boekt fors lagere omzet en winst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Argentijnse president krijgt plots microfoon tegen gezicht en kan daar duidelijk niet om lachen

De Argentijnse president Javier Milei (54) komt tijdens het verlaten van een stemlokaal in een drukke menigte van journalisten terecht. Allemaal willen ze een reactie van Milei, maar dan loopt het mis. De president krijgt plots een microfoon tegen zijn neus en dat is niet naar zijn zin. Zijn gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen. Milei spreekt dan ook van een “opzettelijke aanval”

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf voor Brugse dronkenlap die buren overviel met mondmasker en hamer: “Hij heeft begeleiding nodig”

Voorzien van een mondmasker en gewapend met een hamer probeerde Bruggeling D.V. in twee woningen in zijn straat geld af te persen. De man kampt met een zwaar alcoholprobleem en riskeert een voorwaardelijke celstraf.
The post Voorwaardelijke celstraf voor Brugse dronkenlap die buren overviel met mondmasker en hamer: “Hij heeft begeleiding nodig” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Moordproces ontaardt in massale knokpartij tussen vijftigtal jongeren in Franse rechtszaal: “Nog nooit meegemaakt”

Een rechtszitting in de Franse stad Bordeaux eindigde maandag in een ongeziene uitbarsting van geweld. Een massale vechtpartij tussen een vijftigtal jongeren uit rivaliserende wijken verstoorde het proces rond de dood van de 16-jarige Lionel, die begin 2021 werd doodgeschoten in de wijk Les Aubiers. Politieagenten raakten gewond toen ze probeerden de gemoederen te bedaren.

Lees meer »

Regering wil onderzoek naar schending mensenrechten door Israël: “Maat is vol voor ons land”

De federale regering zal deze namiddag het plan van Nederland steunen om een onderzoek te vragen naar mensenrechtenschendingen in Israël. Dat blijkt uit een nota van het kernkabinet die onze redactie kon inkijken en hieronder te lezen is. “Het is belangrijk dat de regering het signaal geeft dat de maat voor ons land meer dan vol is”, zegt Vooruit-vicepremier Frank

Lees meer »

Michel Van den Brande heeft Kontrimo verkocht: “Ik ben opgelucht”

Hij had het een tijdje geleden al aangekondigd, maar nu is het effectief gebeurd: stellingbouwer Michel Van den Brande (64) heeft zijn bedrijf Kontrimo verkocht. De nieuwe eigenaars zijn kapitaalkrachtige West-Vlamingen. Van den Brande vertelt in een eerste emotionele reactie aan HLN wie dat zijn en hoe hij nog deel zal uitmaken van Kontrimo. “Ik zal extra hard fluiten telkens

Lees meer »

Gouden jubileumvoor Yvan en Ingrid uit Poperinge

Yvan Olivier (70) en Ingrid Coussaert (71) uit ’t Appelgoedje in Poperinge zijn vijftig jaar getrouwd. Yvan werkte eerst met een leercontract bij beenhouwers in Poperinge en Brussel en vervulde daarna zijn legerdienst in Burcht. Daarna ging hij aan de slag bij Wallays in Wijtschate. De laatste 13 jaar van zijn loopbaan werkte hij bij
The post Gouden jubileumvoor

Lees meer »

Italiaanse parodie ‘Espresso macchiato’ scoort op songfestival: waarom lijkt lachen met Italianen algemeen aanvaard?

Eén van de meest opvallende acts in de finale van het Eurovisiesongfestival is de inzending van Estland. In ‘Espresso macchiato’ noemt Tommy Cash het ene cliché over Italianen na het andere, en dat alles in een zogenaamd Italiaans accent. De Italianen zelf konden er niet om lachen, de rest van Europa vindt het blijkbaar wel grappig. Is lachen met Italianen

Lees meer »

Kern federale regering eens over standpunt Gaza: onderzoek naar EU-verdrag met Israël en oproep tot sancties

Het kernkabinet van de federale regering heeft een consensus bereikt over een standpunt over Gaza. Dat meldt persagentschap Belga en is ons bevestigd. Zo wil ons land humanitaire acties ondernemen, maar vraagt het ook een onderzoek naar het Europese associatieverdrag met Israël en Europese sancties tegen joodse kolonisten en politieke en militaire leiders van beide kampen.

Lees meer »

Zeeuwse mosselen zijn uitzonderlijk vroeg dit jaar: “Zonlicht zorgt ervoor dat er veel voedsel in water zit”

Uitstekend nieuws voor liefhebbers van mosselen: vanaf donderdag worden de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen geserveerd aan de kust. Dat is twee weken vroeger dan normaal, maar het aanhoudende zonnige weer bracht de kweek in Nederland in een stroomversnelling. “Dit is uitzonderlijk”, zegt Piet Devriendt van de Oesterput, die een eerste lading kon proeven.

Lees meer »