Van bistro in Wevelgem tot big in Bali, Nic (44) runt al twaalf jaar toprestaurant in het paradijs: “Droom om ooit een ster te behalen”

Hij is een tiental dagen in België en dat is uitzonderlijk voor Nic Vanderbeeken (44). De geboren Lauwenaar liet twaalf jaar geleden alles achter om zijn culinaire droom na te jagen in Azië. Intussen roert hij in de potten van een van de meest prestigieuze restaurants in Bali. Niet altijd even makkelijk, maar hij heeft er de rust gevonden. “Terugkeren naar België? Dat zit er niet meteen in.”

Voor het eerst een bezoekje aan het Atomium, een wandeling door Brugge en even de zeelucht opsnuiven in Oostende. Nic Vanderbeeken is een Belg, maar nu is hij vooral toerist in eigen land. Niet verwonderlijk, na nu al twaalf jaar in Azië te vertoeven. “Je ziet weer de mooie dingen die ons land rijk is. De dingen die slechter geworden zijn ook, maar toch”, glimlacht hij.

Hart verloren aan Bali

De 44-jarige Lauwenaar is even op vakantie, maar normaal roert hij in de potten bij Apéritif in het tropische Ubud, een plaats op het Indonesische eiland Bali. Het paradijs? Zeker, al was dat niet vanzelfsprekend. Nic droomde al van zijn 18de van het buitenland. “Ik zat zes weken in de VS en had mijn ouders laten weten dat ik niet meer ging terugkeren. Ik moest echter van mijn vader mijn zevende jaar afmaken, dus kwam ik terug.”

Uiteindelijk kwam hij via omzwervingen in enkele topzaken in Bistro Biggles in Wevelgem terecht, waar hij in 2010 de zaak aan het vliegveld overnam. De roep van het buitenland klonk echter te luid. “Op reis in Bali voelde ik me perfect gelukkig. Ik liep er rond met de glimlach. Toen wist ik dat ik in de buurt van dat eiland wou werken.”

“Ik laat me inspireren door het land, maar vergeet natuurlijk ook mijn basis niet”

Hij kreeg een aanbieding in Ho Chi Minhstad in Vietnam en liet alles achter. Helemaal alleen in de grote stad. “Al heel snel voelde ik dat het niks voor mij was”, vertelt hij. Een crisis. “Tot mijn zoon op vakantie kwam en we naar Bali trokken. Ik kreeg er een aanbod, deed een try-out en werd aanvaard. Een jaar proeftijd gaf ik mezelf, nu zit ik er al twaalf jaar. Ondanks dat ik ook naar Miami kon, maar mijn buikgevoel zei me te blijven.”

Cultuurverschil

Apéritif is een project waar we in ons land van duizelen. Gekoppeld aan een luxehotel met zicht op de jungle. Daar kan Nic volledig zijn ding doen. Het is te zeggen. “Toen ik voor de eerste keer kookte voor de grote baas bleek ze op zijn zachtst gezegd niet makkelijk te bekoren”, kan hij er nu om lachen.

Toch bleef hij zijn culinaire visie doorzetten. “Aan mijn gerechten probeer ik telkens een lokale toets te geven. Al die smaken en die kruiden die je hier vindt, ongelofelijk, ik ontdek nog altijd nieuwe dingen. Ik laat me inspireren door het land, maar vergeet natuurlijk ook mijn basis niet.”

Allerminst evident, want voor topgerechten heb je topkwaliteit nodig. “De vis en het vlees dat je hier hebt, vind je daar niet”, begint hij. Ook de cultuur daar is anders. “Je personeel is niet geschoold als bij ons, dat vraagt veel tijd. Als je boos wordt, dan lachen ze eerst om dan te blokkeren van de stress. Of de leveranciers. Komen ze vandaag niet, dan zal het wel morgen zijn. Het is een andere mentaliteit.”

Dromen van een ster

Toch slaagde Nic erin iets op te bouwen dat intussen naam en faam heeft. Zijn hoogtepunt? “Dat we covid overleefd hebben en intussen ons personeel konden blijven betalen. 80 procent van de bezoekers zijn toeristen, die konden toen niet komen”, vertelt hij. Al heeft hij ook goeie herinneringen aan die tijd. “We vierden mijn veertigste verjaardag met een jaar vertraging. Dat was een goed feestje. We stonden op de toog te dansen en dronken tequila van de fles. Meer details ga ik niet geven.”

Een bescheiden hoogtepunt, maar Nic mikt wel op meer. “Michelin zit hier nog niet, maar dat zit eraan te komen. Ik droom ervan om een ster te behalen”, klinkt het. Een droom? “Een ambitie eigenlijk. We proberen van bij het begin op sterrenniveau te koken. Mochten we dan geen ster behalen eens het zover is, dan zou ik ontgoocheld zijn. Maar ik denk ook dat er negatieve commentaar op zal komen. Dan is het voor het jaar daarop.”

Geluk afgedwongen

En daarna? Dat valt nog te bekijken. Nic heeft wel al een idee. “Mijn madam en ik zijn aan het bouwen in de jungle. De keuken is zo ingericht dat ik er ook tien gasten zal kunnen ontvangen. Dat zou ik nog graag doen. Geen bullshit, gewoon mijn ding doen voor een select kransje gasten. Dat lijkt me zalig.”

Al is zijn leven nu ook al zalig. “Ik ben intussen veel rustiger geworden en kan zeggen dat ik echt gelukkig ben”, klinkt het. Maar dat is dus niet vanzelf gekomen. “Veel mensen zeggen dat ik chance heb, maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat zelf heb afgedwongen. Ik ben er altijd voor blijven gaan, ook na tegenslagen. Blijven geloven, dan zal het gebeuren. Al moet je er wel iets voor doen.”

Een terugkeer naar ons land zit er dus niet meteen in. Al geniet hij wel van zijn tijd hier. “We zijn al twee keer naar de frituur geweest”, lacht hij. “Een bezoek aan de supermarkt is ook ongelofelijk. Prijs-kwaliteit is dat niet te vergelijken. Kalfsvarkensgehakt, bijvoorbeeld, mijn vrouw had zoiets nog nooit geproefd. Maar weer naar België komen? Ik denk het niet.” (JDr)

The post Van bistro in Wevelgem tot big in Bali, Nic (44) runt al twaalf jaar toprestaurant in het paradijs: “Droom om ooit een ster te behalen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dobberen op de IJzer in een tank: een originele waterbeleving in Poperinge

De IJzer in Roesbrugge wordt dé plek voor waterrecreatie dankzij Tankkd op de IJzer. In het weekend van 31 mei tot 1 juni én opnieuw eind juni, dobberen er opvallende voertuigen over het water in Poperinge. Geen klassieke boot of kajak, maar heuse Tankkd-tanks – ronde, drijvende platformen met kussens en plek voor 4 tot 6 personen – nodigen uit

Lees meer »

Jeugdverblijf De Miere in Meulebeke opent nieuwe keuken

De 14-koppige stuurgroep van de Miere vierde feest in gezelschap van Vlaams minister voor Toerisme Melissa Depraetere, het bestuurscollege en heel wat genodigden. Reden was de officiële opening van de gloednieuwe keuken in het bivakhuis.
The post Jeugdverblijf De Miere in Meulebeke opent nieuwe keuken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wildspiegels kennen al vijf jaar succes tegen overstekend wild langs E403 in Torhout

In 2020, in volle coronaperiode, plaatsten de jagers van de Wildbeheereenheid Houtland de eerste wildspiegels langs de Torhoutse E403-afritweg in de directe omgeving van Groenhovebos. Het doel was om reeën en ander wild te ontraden om de weg over te steken, wat geregeld tot verkeersongevallen leidde. Nu, vijf jaar later, bewijst het project van WBE
The post Wildspiegels kennen

Lees meer »

“De reden van ons succes? We proeven elke dag”: Yi-Ping Zhao en Ping-Hsiu staan al vijf jaar achter de friteuse van Vierwege

In 2020 namen Yi-Ping Zhao en Ping-Hsiu Yeh de bekende frituur Vierwege over langs de Blankenbergse Steenweg in Zuienkerke. Daarvoor kozen ze voor sushi, maar met frietjes schrijft het Aziatische koppel ondertussen al vijf jaar hun eigen Vlaamse succesverhaal. “We hebben ons de overstap nog geen moment beklaagd”, klinkt het.
The post “De reden van ons succes? We proeven

Lees meer »

Onze man in Bazel krijgt rode oortjes: sensuele microfoons en pikante podiumacts domineren 69ste Songfestival

België en zanger Red Sebastian zijn er niet meer bij. Maar de finale van het Eurovisiesongfestival, vanavond vanuit het Zwitserse Bazel, belooft nog voldoende spektakel op te leveren voor de neutrale kijker. De 69ste editie zorgt voor rode oortjes bij kijkers dankzij de erotische acts, ontroert met een beperkt aantal ballades en is soms onverstaanbaar in zoveel vreemde talen. Onze

Lees meer »

“Hij was lief, attent en deed me weer vrouw voelen”: ‘Familie’-actrice Annie Geeraerts over het leven na verlies van partner Paul

“Zo jammer dat ik geen afscheid heb kunnen nemen.” Na het abrupte overlijden van haar partner Paul (93) is Annie ‘de bomma’ Geeraerts (98) alleen overgebleven in de assistentiewoning waar het koppel vorig jaar naartoe verhuisde. Alles daar doet haar aan haar geliefde denken. Maar de ‘Familie’-actrice houdt zich sterk. “Net als na het verlies van mijn eerste echtgenoot houdt

Lees meer »

Kritiek op feestende Bayern-spelers op Ibiza: “Ik begrijp niet dat de club het heeft goedgekeurd”

Spelers van Bayern München hebben kritiek gekregen omdat ze hun landstitel aan het vieren zijn op Ibiza terwijl de competitie nog loopt. Met name oud-speler Dietmar Hamann, analist bij Sky TV, had geen goed woord over voor het “onprofessionele” gedrag van onder anderen Thomas Müller en Manuel Neuer. Opmerkelijk, want slechts enkele dagen geleden werd zo’n trip door de club

Lees meer »