“Altijd met de grote glimlach”: Carline stopt na 32 jaar met haar ‘gazettewinkel’ in Marke

Op 31 maart zal Carline Dendievel voor de allerlaatste keer in de nog nachtelijke uurtjes haar ‘gazettewinkel’ in de Michel Vandewielestraat openen voor iedereen die een krant, snoep of tabak wil kopen. Na 32 mooie jaren neemt ze op 62-jarige leeftijd afscheid. Ze kan terugblikken op een heel mooie periode, met af en toe wel eens een tegenslagje.

Om 4.15 uur, wanneer elke gewone sterveling nog in een diepe slaap ligt, stond de Markse Carline Dendievel de laatste 32 jaar al klaarwakker achter haar toonbank in haar ‘gazettewinkel’ in de Michel Vandewielestraat. Gezien haar winkeltje naast het gigantische bedrijf Vandewiele ligt, was een bezoekje vaak de eerste etappe voor de arbeiders van de ochtendshift. “Maar ik doe dat heel graag. Het klopt dat het vroeg is, maar ik stond er telkens meteen heel opgewekt, met een big smile”, weet ze.

Het is allemaal begonnen in de jaren 90. Ze is afkomstig van Aalbeke, maar haar oog viel op een pand, in eerste instantie aan de overkant van de straat. “Mijn man huurde daar een magazijn en er kwam een plaats vrij naast dat magazijn. Ik wou altijd al een krantenwinkel openhouden en was al even aan het rondkijken.” In het begin was het weliswaar nog zoeken. De contacten met de krantenleveranciers moesten gelegd worden, maar eens de eerste leverancier overstag ging, volgde de rest snel. “Eens ik echt begon, hadden we alle kranten in de winkel.” Daarnaast kon je er ook al van bij het prille begin ‘lotjes’ kopen, en ook snoep was telkens een populair product.

Veranderende sector

“Pas in 2009 kwam de Lotto zelf er dan bij. En tabaksproducten werden in het begin natuurlijk ook vaak gekocht.” Maar de krantenwinkel is natuurlijk een product van z’n tijd. De laatste jaren zag ze de interesse in papieren kranten en tabak fors dalen. “Ik zou zeggen dat het voor de kranten zo’n tien jaar geleden is beginnen te veranderen. Steeds minder mensen kopen de krant, laat staan papieren magazines. Ik heb bijvoorbeeld drie dochters, maar ze kopen nooit iets op papier. Maar als er dan thuis een krant of magazine ligt, zullen ze er wel altijd eens in bladeren. (lacht) Met tabak is dat net hetzelfde. De prijs blijft ook stijgen, hé. De mensen gaan sneller naar het buitenland om in één keer veel tabak te kopen.”

Inbraken

Wie Marke zegt, zegt ook inbraakgevoeligheid. Het is aan de grens al jaren een belangrijke factor. Gelukkig bleef Carline in al die jaren van grote problemen gespaard, al zijn er wel een aantal akkefietjes geweest. “Toen we nog aan de overkant zaten, werd ik ’s nachts plots wakker gebeld door de politie. We moesten meteen naar het politiebureau. De nachtportier had enkele mensen rond middernacht zien inbreken in de zaak. De politie was snel aanwezig en kon ze aantreffen in de winkel. We zijn er gelukkig vanaf gekomen met een paar kapotte sloten.”

“Steeds minder mensen kopen de krant, met tabak net hetzelfde”

“Iets recenter, zo’n tweeënhalf jaar geleden, maakte ik opnieuw iets raars mee. Ergens in de vroege ochtend kwamen er twee Franstaligen binnen in de krantenwinkel. Eén ervan vroeg om een pak sigaretten, de ander zou betalen. Die kwam wat dichter, bedacht zich en daarna stormden ze de winkel uit. Ik vermoed dat ze de kassa wilden meenemen. Ik deed geen aangifte en kwam er weer met de schrik van af. Daar denk je wel nog eens aan de eerstvolgende ochtenden.”

Mooi pensioen

Maar ondanks alles heeft Carline het dus altijd graag gedaan. “Dat contact met de klanten, ik zal het toch wel missen.” Op 31 maart is haar laatste dag in de krantenwinkel aangebroken. “Het is met een dubbel gevoel, maar op een gegeven moment kom je aan een leeftijd om te stoppen.”

Wat zal de toekomst brengen? “Wel, we hebben een tweede woning in Oostduinkerke en ik zal daar wat meer vertoeven met mijn man. Het is heel rustig aan de kust. We zullen ook wat meer tijd hebben voor de kleinkinderen hier. Of misschien start ik wel met vrijwilligerswerk?” Carline gaat ongetwijfeld een mooi pensioen tegemoet.

The post “Altijd met de grote glimlach”: Carline stopt na 32 jaar met haar ‘gazettewinkel’ in Marke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oude lampenfabriek van Philips in Lommel wordt gesloopt

In Lommel wordt momenteel de oude lampenfabriek van Philips Emgo gesloopt. De fabriek ging 12 jaar geleden dicht. De site is intussen in handen gekomen van Glas Trösch, een Zwitserse groep die in Lommel vlakglas voor isolerende ramen en zonnepanelen wil produceren. Daar zullen 300 mensen aan de slag kunnen.

Lees meer »

Kissaten, de charmantste koffiebars van Japan

Bij ons hebben koffiebars een wat voorspelbare sfeer, maar in Japan is alles mogelijk. Reis je langs de kissaten, de charmante koffiehuizen, dan beland je nu eens in het Amerika van de sixties, dan weer in een Oostenrijkse hut. Kleine ode aan iets wat op het punt staat te verdwijnen.

Lees meer »

Europese Commissie wil concept van veilige derde landen uitbreiden: “Opent deuren om mensen te dumpen”

“De Europese Commissie heeft de boodschap begrepen: het huidige asielsysteem is uitgeput.” Dat zegt minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA) dinsdag in een reactie op het voorstel om het concept van veilige derde landen uit te breiden. “Dit voorstel is zeker het debat waard.” 11.11.11, de koepel van internationale solidariteit, vindt dan weer dat het voorstel neerkomt

Lees meer »

In de schaduw van de Zwarte Zee: VRT NWS op missie met Oekraïense mariniers

De oorlog in Oekraïne woedt niet alleen aan land, ook op de Zwarte Zee is de dreiging constant. De Oekraïense marine slaagde erin om de Russische zeevloot terug te dringen dankzij innovatie, precisie en wilskracht. Journalist Arnaud De Decker ging voor VRT NWS mee op patrouille met de mariniers die de economische levenslijn van Oekraïne beschermen tegen mijnen, drones en

Lees meer »

Van 13 cent in Denemarken tot 1,50 euro in Finland: waarom kost stemmen tijdens het Songfestival niet overal evenveel?

Terwijl miljoenen kijkers jaarlijks afstemmen op het Songfestival, houden velen ook hun telefoon in de aanslag om hun stem uit te brengen. Maar wat die stem precies kost, hangt sterk af van waar je woont. In België betaalde je dit jaar 0,75 euro per stem, terwijl kijkers in Finland het dubbele moesten neertellen. Waar komt dat prijsverschil vandaan, en waar

Lees meer »

Kortrijk in de bloemetjes op Servantes Awards 2025: Team Andere Nationaliteiten blinkt uit met innovatieve aanpak voor buitenlandse studenten

Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Servantes Awards 2025, die donderdagavond plaatsvond in Aalst, mocht Stad Kortrijk een podiumplaats opeisen in de categorie Team. De erkenning ging naar het Team Andere Nationaliteiten, dat met een vernieuwend project honderden buitenlandse studenten sneller toegang gaf tot hun verblijfskaart. Een digitale sprong voorwaarts die niet onopgemerkt bleef.
The post Kortrijk in de

Lees meer »