Britse Helen bezoekt dorp waar haar overgrootvader onderdak vond tijdens WOI: “Hij gaf mijn grootmoeder uit dankbaarheid de naam ‘Lendelede’”

Lendelede is een rustige gemeente met amper vijfduizend zielen en de geboorteplek van de beruchte Baekelandt, maar dat er ooit iemand dezelfde naam als het dorp zou dragen had niemand ooit durven denken. Die eer was weggelegd voor een Britse dame uit Birmingham, wiens vader John in de Eerste Wereldoorlog in onze contreien soldaten kwam verzorgen. Dit is het bijzondere verhaal van Lendelede Newton. Haar kleindochter Helen zakte woensdag speciaal af naar Lendelede om die unieke familiegeschiedenis uit de doeken te doen.

“In het Engels klonk haar naam als ‘Lendelied’, maar thuis noemde iedereen haar ‘Lende’. Aan het woord is Helen Fagan, een Britse fysiotherapeute uit Birmingham. Bij een kopje koffie en een stukje taart in het gemeentehuis van Lendelede vertelt ze liefdevol over haar grootmoeder, een dame die ze helaas zelf nooit gekend heeft, maar over wie ze met veel trots wat details wil delen. Aan de hand van een reeks foto’s uit de oude doos doet ze haar verhaal.

Gewond

“Dat begon in 1915 toen mijn overgrootvader John Woodhall tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk werd gestuurd om soldaten te verzorgen. Als lid van het Royal Army Medical Corps (RAMC) belandde hij later ook in Vlaanderen, tot hij op een dag in de buurt van Lendelede gewond raakte. Dat was toen bezet gebied door de Duitsers, maar de kloosterzusters van de Heilige Sint-Vincentius à Paolo gaven hem toen enige tijd onderdak. Hij kon er voldoende uitrusten en eens hij terug op krachten was, kon hij weer veilig de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken.”

Hoe John gewond raakte en welke kwetsuren hij had, dat weet ook Helen niet. “Wel dat John de zusters zo dankbaar was dat toen zijn derde kind in 1920 geboren werd hij haar Lendelede noemde, naar het dorp waar hij zo’n goede zorgen had gekregen”, vertelt Helen. “Hij heeft de zusters later nog een brief verzonden om dat te laten weten.” En er kwam antwoord. In een brief lieten ze weten dat ze zich die ‘funny, kind-hearted English boy’ (die grappige, goedhartige Engelse jongen, red.) nog goed herinneren. “Hij woonde in West Bromwich, een stad elf kilometer ten noorden van Birmingham, samen met zijn vrouw Elisabeth, zoon Norman en dochters Mary en Lendelede” ,vertelt Helen. “Later leerde Lendelede haar man Dennis Newton kennen. Op 19 juni 1943 stapten ze in het huwelijksbootje. Haar man moest gelukkig niet naar het front, maar hij was wel een vrijwillig brandweerman die tijdens de Blitz (een aanhoudende reeks Duitse bombardementen op Britse steden, red.) geregeld moest uitrukken als er bommen op de stad vielen. De liefde was groot, want ze werkten samen als technisch tekenaar bij een glasraamfabrikant in de stad, die onder andere de beglazing van tramstations maakte. Het huwelijk werd later bezegeld met de geboorte van Diana, mijn moeder.”

Een foto van het gezin Woodhall, met links vader John en moeder Elisabeth, en rechts dochters Mary en Lendelede.
Een foto van het gezin Woodhall, met links vader John en moeder Elisabeth, en rechts dochters Mary en Lendelede. © GF

Heel veel details over het leven van John en Lendelede heeft Helen niet meer. “Wel dat ze, wellicht ingegeven door haar job, heel netjes was en alles heel ordelijk wilde hebben. Dat kon je ook zien op foto’s van het voortuintje van hun woning, waar alles netjes op zijn plaats stond. Ik heb dat zelf allemaal van mijn moeder gehoord, want Lendelede stierf helaas al in 1969 op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. In die tijd stond de geneeskunde nog niet zo ver als nu en dus is ze vrij jong gestorven. Mijn moeder was amper 21 toen Lendelede stierf. Veel vertelde ze niet over haar, wellicht omdat haar overlijden een diepe indruk op haar heeft nagelaten.”

Op bezoek

Het bijzondere verhaal van de oorsprong van Lendeledes naam leefde verder binnen de familie, maar zelf raakte de Britse dame nooit tot in het dorpje waar ze haar naam aan te danken had. “Mijn tante Mary is in 1983 wel op bezoek geweest in Lendelede en bezocht toen al eens de kloosterzusters, maar sindsdien is het stil gebleven. Mijn moeder Diana wilde ooit eens hetzelfde doen, maar het is er niet meer van gekomen. Achttien maanden geleden is ze gestorven. Op zolder ontdekte ik heel wat foto’s van mijn overgrootvader en zijn gezin en zo kwam ik op het idee om de gemeente aan te schrijven en Lendelede zelf eens te bezoeken”, vertelt Helen, die nog de hele week in Rijsel verblijft en de komende dagen ook nog de Last Post in Ieper wil bijwonen.

“Ook wij waren enorm verrast door dit unieke verhaal”, vertellen burgemeester Carine Dewaele en schepen Daan Mostaert. “Een kleine week geleden heeft Helen ons gemaild en daarop hebben we haar met veel plezier uitgenodigd voor een bezoekje, bezegeld met wat Baekelandt-bier als cadeautje. We hebben haar in het bijzijn van enkele kloosterzusters nog een rondleiding in het klooster gegeven en beloofd dat we de band sterk zouden houden. Helen en haar familie zijn hier altijd welkom”, besluit de burgemeester.

The post Britse Helen bezoekt dorp waar haar overgrootvader onderdak vond tijdens WOI: “Hij gaf mijn grootmoeder uit dankbaarheid de naam ‘Lendelede’” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tom Waes en Tanja Dexters moeten opnieuw theoretisch rijexamen afleggen: slaag jij nog voor de test?

Na een reeks verkeersovertredingen moeten presentator Tom Waes en voormalig Miss België Tanja Dexters opnieuw hun theoretisch rijexamen afleggen. Een lastige opgave, zo blijkt. Meer dan acht op de tien Vlamingen zouden falen als ze het theoretisch rijexamen opnieuw zouden afleggen. Hoe staat het met jouw verkeerskennis? Test jezelf met de vijf lastigste vragen uit het examen!

Lees meer »

“Ik was zo opgelucht toen er mensen naast mij kwamen zitten”: An Lemmens blikt terug op eerste schooldag in ‘Een Echte Job: Vroedvrouw An’

“Ik herinner het mij nog haarscherp.” An Lemmens (44) blikt in ‘Een Echte Job: Vroedvrouw An’ terug op haar eerste schooldag aan de Erasmushogeschool in Brussel. Twee jaar geleden gooide de VTM-presentatrice het roer helemaal om en schreef ze zich in voor de opleiding vroedkunde. “De eerste vijf minuten was ik misschien de An Lemmens van op televisie, maar die

Lees meer »

Marc Markey (77), stichter van de Minipri, overleden: “Een optimistisch en behulpzaam man”

Marc Markey, stichter van doe-het-zelfzaak Minipri in Oeren, is dinsdag onverwacht overleden. Hij richtte het bedrijf zo’n zestig jaar geleden op. “Alveringem verliest een toonaangevende figuur binnen de lokale economie”, zegt schepen Dries Decorte.
The post Marc Markey (77), stichter van de Minipri, overleden: “Een optimistisch en behulpzaam man” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Er zit nog altijd een tumor in haar hoofd, maar na 81 weken vechten, lacht Lori (9) weer naar het leven: “Ik was soms wél blij, zeker toen ik op kamp mocht met lotgenootjes”

“Ik ben blij dat ik weer een zo normaal mogelijk leven kan leiden.” Met de moed van een volwassene en de taal van een kind heeft Lori Gadeyne (9) anderhalf jaar tegen een hersentumor gevochten. Nu is ze het gezicht van de actie ‘De Pet op tegen Kanker’ om lotgenootjes te steunen. Wij zaten een namiddag mee in de klas,

Lees meer »

“Trump-administratie werkt aan plan om 1 miljoen Palestijnen naar Libië te verplaatsen”

De Amerikaanse regering zou werken aan een plan om tot 1 miljoen Palestijnen uit Gaza permanent naar Libië te verplaatsen. Dat meldt NBC News, dat zich baseert op verklaringen van vijf bronnen “met directe kennis van de zaak”. Volgens de Amerikaanse zender zijn de gesprekken met de Libische autoriteiten al in gang gezet, hoewel er nog geen definitieve overeenkomst is

Lees meer »

Vliegtuigtickets 11% duurder op één maand tijd: is goedkoop vliegen definitief verleden tijd?

Wie de komende weken een vliegvakantie boekt, zal nog dieper in de portemonnee moeten tasten. Volgens Statbel werden vliegtickets in één maand tijd gemiddeld 11,1% duurder. Is vliegen voor een habbekrats verleden tijd? “Het gekke is dat we ondanks de gestegen prijzen gewoon blijven vliegen”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen). Hoe komt dat? Waar komen al die prijsstijgingen vandaan? En

Lees meer »

Vier generaties op een rij: van Willy tot Cyriel

We belden aan in de Weststraat in Ingelmunster, waar Emiel Verhulst en Marlies Couvreur wonen. Daar fotografeerden we een mannelijk viergeslacht, dat bestaat uit Willy Verhulst (82) uit de Oostrozebekestraat, Kurt Verhulst (58) uit de Gentstraat, Emiel Verhulst (29) uit de Weststraat en Cyriel Verhulst (9 weken).
The post Vier generaties op een rij: van Willy tot Cyriel appeared

Lees meer »

Cassie, de ex-vriendin van Sean ‘Diddy’ Combs, getuigt in de rechtbank: “Hij sloeg me, trapte me, sleurde me mee”

Het is dag twee van het proces tegen Sean ‘Diddy’ Combs (55) in New York. De rapper en producer wordt beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik. Als hij wordt veroordeeld riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. Combs ontkent alle beschuldigingen. Zijn ex-vriendin Cassie Ventura komt vandaag getuigen in de rechtszaal. Volg het proces hier live.

Lees meer »

“Vrije val aan 90 kilometer per uur”: publiekstrekker van kermis Waregem Koerse Feesten gekend

Na twee kermissen in Berlijn en de huidige Meifoor in Brugge staat de gloednieuwe Mission Impossible Tower straks ook op de Waregem Koerse Feesten. De attractie komt maar liefst 25 meter hoger dan de kerk. “Je ervaart tot 4,5 G-kracht”, klinkt het.
The post “Vrije val aan 90 kilometer per uur”: publiekstrekker van kermis Waregem Koerse Feesten gekend appeared

Lees meer »